Eerste stappen op weg naar Smart Energy Hub

Op de VVE-ledenvergadering van Laarberg op 29 november is een presentatie gegeven door bind advies- en ingenieursbureau en door Koolen Energy Projects over de voordelen van Smart Energy Hubs (SEH’s) en de mogelijkheden van zo’n HUB voor Laarberg. Dit onderzoek wordt in opdracht van de Gebiedsonderneming Laarberg uitgevoerd in samenwerking met de gemeenten Oost Gelre en Berkelland.

Geschikt voor bedrijventerreinen

Binnen een SEH wordt de opwek, het gebruik, de opslag en de conversie van energie lokaal geregeld. Bedrijven zijn dan minder afhankelijk van het hoofdnet. En dat is belangrijk, want op steeds meer plekken ontstaat netcongestie. Een Smart Energy Hub is geschikt voor een afgebakende omgeving met meerdere grootverbruikers, zoals een bedrijventerrein. Op Schiphol en Hessenpoort Zwolle zijn al SEH’s en er lopen momenteel tien pilots alleen al in Oost-Nederland.

De voordelen

Netcongestie (op afname en/of teruglevering) remt de groei van bedrijven en bedrijventerreinen. Met een SEH is het wél mogelijk om uit te breiden. Dit is belangrijk voor de toekomstbestendigheid van een bedrijventerrein. Bovendien kunnen bestaande bedrijven dan optimaliseren (‘van het gas af’) en kan er meer worden geprofiteerd van wind- en zonne-energie.

Onderzoek

Bind is in samenwerking met Koolen Energy Projects momenteel bezig met een haalbaarheidsonderzoek. De eerste gesprekken met bedrijven zijn gevoerd, in januari volgen er meer. Op basis van die gesprekken verricht Bind een data-analyse. Daarin worden gegevens als gecontracteerde vermogens, verbruiksdata, regelbaar vermogen en toekomstig verbruik per bedrijf meegenomen. In het voorjaar verwachten we de eerste resultaten te kunnen presenteren. Koolen Industries Projects bieden een totaal aanbieder van volledig geïntegreerde oplossingen op het gebied van duurzame-energie en bind is een advies- en ingenieursbureau met veel ervaring in de verkenning van Smart Energy Hubs.

Positieve reacties

De reacties op de ledenvergadering waren positief en er is grote bereidheid om mee te werken aan het onderzoek. Samen gaan we er in het nieuwe jaar met nieuwe energie tegenaan!