Maak kennis met: Peter Rikken, RvC Laarberg

Maak kennis met: Peter Rikken, RvC Laarberg

Graag stellen we aan je voor: Peter Rikken, directeur en grootaandeelhouder van Meilink, een vertrouwde dienstverlener voor de groten in de maakindustrie. Peter is een doorgewinterde ondernemer met hart voor de regio. En lid van de Raad van Commissarissen van Laarberg.

Familiebedrijf Meilink bestaat binnenkort 150 jaar. Wat begon als Stoomzagerij en Houthandel Meilink en Van Dassen, is nu dé industrieel verpakker, logistiek dienstverlener en expediteur voor grote namen als VDL, ASML, Fokker, Boon, Thales en Bronkhorst. Peter Rikken neemt in 2005 het roer over van zijn vader Jacques. Hij is eindverantwoordelijk voor alle 9 vestigingen in Nederland, waar 500 medewerkers ruim 1000 klanten bedienen en een omzet van 106 miljoen draaien.

Peter, jouw functie is al veeleisend genoeg; waarom zitting nemen in deze RvC?  

“Laarberg is letterlijk en figuurlijk dicht bij huis. Ik heb geen direct belang in het bedrijventerrein, maar ons bedrijf is al anderhalve eeuw gevestigd in de gemeente Berkelland – aandeelhouder van Laarberg. Dat betekent veel voor ons. Bovendien is er ons alles aan gelegen dat de Achterhoek economisch sterk staat. Als Laarberg succesvol is, zorgt dat voor hoogwaardige werkgelegenheid, innovatie en kennis in deze regio. Dat is niet alleen voor ons, maar ook voor veel van onze partners van enorm belang.”

Wanneer is Laarberg dan succesvol?

“Wanneer alle gronden zijn uitgegeven. Aan écht mooie bedrijven.”

Wat versta je onder mooie bedrijven?

“Ondernemingen die passen in het plaatje. Op Laarberg komen ambitie, innovatie en duurzaamheid samen. Een van onze rollen als RvC is dan ook erop toe te zien dat de bedrijven die zich er vestigen niet alleen maar ‘opslaan en dozen schuiven’, maar kennis en innovaties ontwikkelen die cruciaal zijn voor grote maatschappelijk-economische vraagstukken. Daarom legt Laarberg ook de focus op thema’s als circulariteit, voeding, technologie, energie en duurzaamheid.”

Wat moeten ondernemers in die sectoren weten over Laarberg?

“Met het risico dat dit klinkt als een ‘wij van WC-eend verhaal’: Laarberg is een future-proof terrein. In alle opzichten. Superbereikbaar door de aansluiting met de N18 en je hebt er ruimte, duurzame energie en een groene omgeving. En niet onbelangrijk: ondernemers kunnen snel schakelen met het team van de gebiedsonderneming. Die mensen hebben allemaal flink wat vlieguren, zowel binnen Laarberg als in hun eigen expertise waarmee ze de ondernemers op het terrein ondersteunen.”

Wat haal jij persoonlijk uit deze nevenfunctie?

“Het geeft me een ander soort voldoening. Ik heb een mooie adviserende rol en ben enthousiast ambassadeur met een flink netwerk. Sparren met de directie en aandeelhouders doe ik met plezier. En behalve dat ik hiermee deze regio kan ondersteunen, vind ik het politieke aspect en de lange termijnoverwegingen verrassend interessant.”

V.l.n.r.: Jacques Rikken, Eduard Rikken, Peter Rikken, Frederiek Rikken.

“Mijn vader werkt niet meer in het bedrijf, onze zoon Eduard nóg niet. Hij is bijna klaar met een opleiding aan de Nyenrode Business Universiteit. Eduard heeft een jongere zus Josephine en broer Julian. Als ze in het bedrijf willen komen, geldt voor alle drie: minimaal je HBO-diploma halen, eerst drie jaar ergens anders werken én er moet een vacature zijn. Frederiek tenslotte was eerst Notaris en werkt inmiddels alweer 15 jaar bij Meilink. Als directeur HR/Legal is zij lid van ons centrale directieteam.”