EBNE bijeenkomst 14 mei 2020:
Waterstof de nieuwe brandstof van de economie

Met een ondertitel

Op 14 mei 2020 organiseert EBNE een symposium op bedrijvenpark Laarberg over waterstof voor ondernemers in de Euregio met topsprekers uit Nederland en Duitsland. Waterstof speelt een cruciale rol in de verduurzaming van de energievoorziening. 

 Elektriciteit is een belangrijk medium voor duurzame energie. Echter alleen met elektriciteit loopt de economie vast. Opslag is lastig en duur en bij het transport lopen we tegen de grenzen van capaciteit van netwerken. De oplossing is waterstof in te zetten als energiedrager. In principe is het eenvoudig om elektriciteit om te zetten in waterstof en omgekeerd.

 Tijdens het symposium van EBNE wordt ingegaan op de kansen van waterstof. Noé van Hulst, speciaal adviseur waterstof van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, vertelt waarom Nederland volop inzet op waterstof. De mogelijkheden van Nederland zijn enorm en de kansen voor ondernemers om daarop in te spelen erg goed.

Professor Ad van Wijk was ondernemer en nu hoogleraar. Hij plaatst waterstof centraal in de energievoorziening van de toekomst. Hierbij gaat het hem om groene waterstof, geproduceerd met duurzame energie.

 Tijdens het symposium komen ondernemers aan het woord uit het Euregiogebied Westmünsterland, Achterhoek en Twente. Verschilldende ondernemers beraden zich op het toepassen van waterstof bij transport of productieprocessen.
Ook kan men een kijkje nemen bij het Energy Point (tankstation) van Kuster Olie op Laarberg dat op alle brandstoffen voor de mobiliteit is voorbereid, inclusief waterstof. Zie voor meer informatie de website van EBNE, ebne.eu.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor.

Bekijken
Aanmelden
Gelre Metaal bouwt op Laarberg

Gelre Metaalwaren naar één locatie op Laarberg

Gelre Metaalwaren, nu nog met twee vestigingen in Neede en Lichtenvoorde, verhuist volgend jaar naar bedrijvenpark Laarberg. Bouwbedrijf De Driehoek is de bouwer van het pand met een bedrijfshal van 3.300 m2 en een kantoor van 500 m2.

Het bedrijf kiest voor bedrijvenpark Laarberg vanwege de ruime mogelijkheden en de gunstige ligging aan de verkeersader N18. Hierdoor is de bereikbaarheid uitstekend. Bovendien zijn er voldoende mogelijkheden voor verdere ontwikkeling.

Licht constructiewerk
Gelre Metaalwaren is gespecialiseerd in kleine tot middelgrote series van licht constructie- en plaatwerk. Dit zijn met name onderdelen voor producten van fabrikanten in uiteenlopende branches. Het bedrijf is ook bekend als leverancier van winkelinterieurs, displays en verkoopstandaards. Eigen merkproducten zijn gaaslockers, voor bijvoorbeeld voetbalclubs en scholen, die onder de naam Eiki worden vermarkt.

Efficiëntere productie
De samenvoeging van de twee bedrijven gaat gepaard met een vernieuwing van het machinepark. Samen met de concentratie van de productie in één nieuw, gezamenlijk pand, leidt dit tot een efficiëntere productie.

Productie start op in zomer 2020
Naar verwachting wordt de bouw medio april afgerond en zal de productie in de zomer van 2020 worden opgestart.

Groot Hoornwerk krijgt vorm

Bij de entree van de Laarberg verrijst het Groot Hoornwerk.

Een plek die aan ondernemers en medewerkers van bedrijven ruimte biedt voor horeca, vergader- en overnachtings-mogelijkheden, binnen de historische contouren van het Groot Hoornwerk.

Weg op Groot Hoornwerk bedrijvenpark Laarberg
Groot Hoornwerk bedrijvenpark Laarberg
Groot Hoornwerk bedrijvenpark Laarberg
Groot Hoornwerk bedrijvenpark Laarberg

Bedrijvenpark Laarberg ook per bus goed bereikbaar

Sinds de N18 vernieuwd is, is het bedrijvenpark Laarberg over de weg goed bereikbaar. Dit geldt sinds kort eveneens per openbaar vervoer. Vervoermaatschappij Arriva onderhoudt vanaf het busstation in Groenlo een busdienst naar het bedrijvenpark.

Er zijn drie haltes: aan de zijde van Groenlo bij de Toyotagarage, halverwege aan de Zuidgang en aan het einde van de Noordgang bij het tankstation, tegenover de carpoolplek. U kunt dus ook gebruik maken van de carpoolplek in combinatie met het openbaar vervoer. De carpoolplek is namelijk tegenover de bushalte. 

Er rijdt elk uur een bus vanaf het busstation in Groenlo. De reisopties vindt u op de website van Arriva (reisplanner) of op de app 9292.

De reistijd vanaf het busstation bedraagt 5 minuten. Op werkdagen vertrekt de eerste bus naar de Noordgang om 7.48 uur en de laatste om 18.48 uur. De eerste bus van de Noordgang vertrekt om 7.52 uur en de laatste om 18.52 uur.
 
Er zijn verschillende reisroutes naar het busstation in Groenlo. Zo kunt u het busstation in Groenlo goed bereiken vanaf het treinstation in Lievelde. De reistijd van het treinstation in Lievelde tot op Laarberg bedraagt ruim 20 minuten. Daarnaast zijn er in de Achterhoek diverse busroutes die via het busstation in Groenlo lopen.

Eerste Euregio Business Netwerk Event // EBNE
voor Duitse en Nederlandse ondernemers

14 mei 2020 | 14h00 tot 20h00 | Regionaal Bedrijvenpark Laarberg bij Groenlo

Op donderdag 14 mei 2020 vindt het eerste Euregiotreffen EBNE.eu voor ondernemers plaats op het Regionaal Bedrijvenpark Laarberg bij Groenlo. Dit wordt hét nieuwe ontmoetingsevent voor ondernemers aan weerszijden van de Duits-Nederlandse grens. 

De regio’s Achterhoek en Westmünsterland lijken in verschillende opzichten sterk op elkaar. Beide hebben ze een goed ontwikkelde landbouw gecombineerd met een hoogwaardige maakindustrie. In het kader van Euregio wordt er al tientallen jaren naar gestreefd om de regio’s aan beide zijden van de grens naar elkaar toe te laten groeien en zodoende elkaar te versterken. Het eerste Euregiotreffen EBNE.nl richt zich op het bevorderen van deze samenwerking tussen Duitse en Nederlandse ondernemers. 

Ontmoet uw collega ondernemer
De EBNE.eu heeft als belangrijkste doel dat ondernemers hun collega-ondernemer van de andere zijde van de grens ontmoeten en leren kennen. Om dit te realiseren biedt het event een keur aan inspirerende lezingen en workshops, waarbij steeds de inbreng van weerszijden van de grens een rol speelt. De beiden thema’s die in 2020 centraal staan zijn:
duurzaamheid, waarmee vooral Duitse ondernemers veel ervaring hebben en
smart industrie, een onderwerp dat sterk leeft bij Nederlandse ondernemingen.
Ondernemers van beide zijden van de grens leveren hun bijdragen en profiteren zeker van de uitwisseling van kennis. 

Breed gedragen initiatief
Het Euregiotreffen EBNE is een initiatief van Gemeente Berkelland, Internationaal Netwerkbureau, gemeente Oost Gelre, Euregio, AIW Unternehmensverband, Bedrijvenpark Laarberg, Grenzhoppers, gemeente Oost Gelre en ondernemers.

Rondleidingen op solarpark Laarberg

'Op zaterdag 21 september organiseert Greenspread in samenwerking met Energiecoöperatie Groenkracht Groenlo rondleidingen in het zonnepark Laarberg. De rondleidingen zijn om 11h00, 13h00 en 15h00.

Zonnepark Laarberg is met afstand ons mooiste zonnepark', zegt Jan Willem Zwang, directeur van Greenspread op LinkedIn. 'Imisschien wel van Noordwest-Europa.'

Kuster Olie opent Energy Point op Laarberg

Kuster Olie nam op Laarberg het tankstation van de toekomst in gebruik  U kunt er groen gas, blauwe diesel en ook traditionele brandstoffen tanken. Uw elektrische auto opladen kan nu al en in de toekomst wordt het mogelijk waterstof te tanken.

Op het Energypoint kunt u een snelle hap verkrijgen, maar ook flexwerken of vergaderen.compleet met een diner. In de carwash reinigt u uw auto, of het nu een personenauto betreft of een vrachtwagen met oplegger.

Nieuwe carpoolplek geopend

De nieuwe carpoolplek op Laarberg is geopend. Ze ligt bij de toegangsweg vanaf de N18, naast Groot Hoornwerk en schuin tegenover het in aanbouw zijnde energiestation van Kuster Olie.

De carpoolplek is aangelegd ter vervanging van de carpoolplek bij de zuidelijke ingang van Laarberg. Deze moest verdwijnen in verband met de vernieuwing van de N18.

De ondergrond van de carpoolplek bestaat uit een rijstrook van klinkers in het midden met aan weerszijden profielen waarin gras groeit. Samen met de aangeplante bomen geeft dit de carpoolplek een groene uitstraling.

Op de nieuwe carpoolplek is ruimte voor circa 30 personenauto's. De bedoeling is dat hier auto's geparkeerd kunnen worden om gezamenlijk verder te rijden naar het werk of een andere bestemming. De carpoolplaats is niet bedoeld voor vrachtauto's. Hiervoor komt is een ruimte gereserveerd bij het in aanbouw zijnde tankstation van Kuster Olie. 

Bouw schakelstation begonnen

Voor het verzwaren van het netwerk op en rond het bedrijvenpark Laarberg is Qirion, de nieuwe naam van Liandon, dochteronderneming van netwerkbeheerder Alllinander begonnen met de bouw van een duurzaam schakelstation.

Het elektriciteitsnetwerk wordt verzwaard van 10 naar 20 KV. In verband hiermee legt Qirion een nieuwe kabel van het station in Borculo naar het nieuwe schakelstation op Laarberg. Zo kan Alliander in de toekomst voldoen aan de vraag naar elektriciteit in de regio.

Met het schakelstation op Laarberg ontwikkelt Qirion een nieuw type stations die ze in de toekomt gaat bouwen. Het belangrijkste kenmerk is de duurzaamheid. Zo bestaat de dakbedekking uit plantmateriaal (sedum) met daarboven zonnepanelen die zorgen voor de opwekking van elektriciteit voor het station. Ook wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van hergebruikte materialen. De wandbedekking bestaat ui pannen en er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke ventilatie. 

Duurzaamste schakelstation van Nederland

Duurzaamste schakelstation van Nederland

Liandon, onderdeel van Alliander waar ook netbeheerder Liander deel van uitmaakt, bouwt op Laarberg het duurzaamste schakelstation van Nederland. Alliander heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en versnelt met dit schakelstation de ontwikkeling van duurzame stations.

‘Liander distribueert energie, in dit geval elektriciteit, naar klanten’ legt Mark Walhof, projectmanager van de bouw van het schakelstation op Laarberg uit. ‘Die wekken wij niet zelf op, maar geven wij door. Hierbij is veiligheid en leverbetrouwbaarheid van groot belang. Niet ver daaronder staat duurzaamheid omdat wij werken aan een duurzame energievoorziening. We verlenen toegang tot duurzame energie, willen zelf klimaatbewust werken en gelijke kansen bieden aan mensen op de arbeidsmarkt.

Nieuw type schakelstation
Het schakelstation op Laarberg is een schakel naar de ontwikkeling van een nieuw soort voorziening. ‘De bedoeling is dat we een schakelstation bouwen dat model staat voor de stations die we in de toekomst gaan bouwen’, licht Walhof toe.
Het schakelstation herbergt een reeks noviteiten. Dit begint met de constructie die bestaat uit houtskeletbouw. Op het dak gaat sedum groeien en er komen zonnepanelen die zorgen voor het opwekken van de eigen energie voor het station. Het groene dak zorgt voor een goede isolatie en op het dak lagere temperaturen in de zomer waardoor de zonnepanelen meer rendement opleveren.

Hergebruik materialen
Een bezoeker zal ook opvallen dat niet alles nieuw is aan het station. Zo komen er gebruikte stoeptegels te liggen en worden de wanden bekleed met pannen die worden hergebruikt. Er zijn nog meer duurzame vernieuwingen zoals de toepassing van zoveel mogelijk natuurlijke ventilatie en het opvangen van hemelwater op eigen terrein. Het meest in het oog springend is een aarden wal om het station. De grond die overblijft door de bouwwerkzaamheden wordt namelijk niet afgevoerd, maar op het eigen terrein gebruikt. ‘De wal zal bijdragen aan het koelen van het station waardoor we nog minder energie gaan gebruiken’, zegt Walhof.

Bouw Kuster Olie op Laarberg

Crowdfunding voor tankstation
Kuster Olie

Kuster Olie geeft Achterhoekers de gelegenheid om deel te nemen aan een crowdfunding voor de bouw van een nieuw tankstation op het bedrijvenpark Laarberg. De investeerders kunnen rekenen op een rendement van zes procent.

Met dit nieuwe tankstation richt Kuster Olie zich op de levering van duurzame energie voor de mobiliteit. Zo kan men er elektriciteit verkrijgen voor elektrische auto’s en groen gas. Het tankstation is ook voorbereid op de levering van waterstofgas. Uiteraard kan men er ook terecht voor traditionele brandstoffen als diesel en benzine.
‘Rijden op duurzame energie heeft de toekomst’, zegt Jan Pieter de Wilde van Kuster Olie. ‘Op andere plekken leveren we al duurzame energie. Met het tankstation op Laarberg vergroten we ons netwerk. We maken gebruik van crowdfunding omdat we consumenten willen betrekken bij het verduurzamen van de regio.’
De bouw van het tankstation is in volle gang. Het ondergrondse deel met de opslagtanks is klaar en er wordt nu gewerkt aan shop en de overkapping.

Meedoen?
Hebt u belangstelling om mee te doen met de crowdfunding, dan kunt u via deze link informatie inzien over het project. De crowdfunding wordt uitgevoerd door het platform Oneplanetcrowd.

Kuster Olie en Oneplanetcrowd
Kuster Olie is een regionale leverancier van brandstoffen met 26 locaties in de Achterhoek en een omzet van meer dan €100 miljoen. Oneplanetcrowd is een initiatief van fondsbeheerder StarGreen Capital. Sinds de start in 2012 hebben op Oneplanetcrowd ruim 30.000 investeerders meer dan 200 ondernemingen voorzien van groeikapitaal.


Liandon legt leidingen aan

Liander vergroot capaciteit elektriciteits-netwerk

Liander gaat de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk op Laarberg en de omgeving vergroten. Het huidige 10 kV netwerk wordt uitgebreid met een 20 kV netwerk waarvoor een nieuw schakelstation wordt gerealiseerd.

‘De aanleiding voor de verzwaring van het elektriciteitsnet is dat in deze regio meer vraag naar capaciteit wordt verwacht’, zegt projectmanager Walhof. ‘Het schakelstation bij Groenlo zit nagenoeg vol. Op het bedrijventerrein komt zware industrie die de nodige energie zal gebruiken.’
Het project bestaat uit twee onderdelen: er worden nieuwe kabels gelegd van Borculo, waar de landelijk netbeheerder Tennet de elektriciteit aanvoert, naar Laarberg. ‘Het aanleggen van deze verbinding en het aanpassen van het station in Borculo gaat de meeste tijd kosten’, legt Walhof uit. ‘We verwachten in 2020 het nieuwe netwerk in gebruik te nemen.’
Het tweede onderdeel is de bouw van een schakelstation op Laarberg. Dit station zal naar verwachting eind volgend jaar worden opgeleverd.

Betrouwbare levering
Liander is de netwerkbeheerder met als taak het verzorgingsgebied op betrouwbare wijze te voorzien van energie. Ze is actief in Gelderland, Flevoland, Friesland en Noord-Holland en heeft 5,6 miljoen klanten. De groep Alliander bestaat uit Liander en Liandon. Liander zorgt voor de distributie van energie aan klanten. Liandon ontwerpt, bouwt en beheert complexe installaties. Mark Walhof, projectmanager bij Liandon is verantwoordelijk voor de capaciteitsvergroting op Laarberg en de bouw van het schakelstation.

Arthur Borst, directeur van Laarberg, overhandigt bloemen aan Jeroen Swienink van Bettng Ressing

Betting Ressing naar A-locatie op Laarberg

Betting Ressing, de bekende Achterhoekse leverancier van de grootste collectie wand- en vloertegels van Nederland, verhuist binnen Laarberg. ‘We gaan naar een prachtige A-locatie aan de oprit van de N18. We noemen dit de Poort van de Laarberg’, zegt bedrijfsleider Jeroen Swienink. ‘Daar zijn we heel blij mee.’ Binnenkort start de bouw van een fraai pand met veel glas.

Al geruime tijd zit Betting Ressing, een dochteronderneming van Wessels Tegels, op Laarberg. Het bedrijf heeft meer ruimte nodig in verband met de aanvulling van het productenscala met een groot assortiment sanitair. Daar kwam de mogelijkheid bij om aantrekkelijke locatie te krijgen aan de oprit naar de vernieuwde N18. ‘Ook krijgen we een eigen vrijstaand pand en dat is ook een vooruitgang', zegt Swienink.

Goede samenwerking
Het sterke punt van Betting Ressing is de uitstekende samenwerking met bouwbedrijven, tegelzetters en zzp’ers. Zij laten de klanten waarvoor zij werken bij dit bedrijf de tegels en natuursteen uitzoeken in de wetenschap dat de keuze maximaal is en de prijs minimaal.  Bovendien heeft Betting Ressing een exclusieve collectie tegels omdat het bedrijf rechtstreeks zaken doet met producenten, met name in Italië. Daarnaast heeft Betting Ressing een groothandelsfunctie voor keuken- en sanitairbedrijven die zelf tegels verkopen.

Sanitair
Het nieuwe pand heeft een showroom van twee verdiepingen met veel glas waar het daglicht volop doorheen valt. Naast het uitgebreide tegelassortiment zullen daar ook de laatste trends op sanitair gebied gepresenteerd worden. Dit alles met dezelfde gunstige prijs-kwaliteit-verhouding als de wand- en vloertegels.

Groot magazijn
Achter de showroom is een groot magazijn waar de tegels in voorraad worden gehouden. ‘Wij hebben een groot magazijn, omdat we zo goed als alle tegels op voorraad hebben’, legt Swienink uit. ‘De klanten kunnen hier voor alles direct terecht. En is er een volle doos over, dan kan deze gewoon retour. En als het nodig is kunnen we binnen een of twee weken tegels die er niet meer zijn uit Italië laten komen.’

Bijschrift foto: Bedrijfsleider Jeroen Swienink van Betting Ressing krijgt bloemen overhandigd van Arthur Borst, directeur van Laarberg

Duurzaamste schakelstation van Nederland

Duurzaamste schakelstation van Nederland

Liandon, onderdeel van Alliander waar ook netbeheerder Liander deel van uitmaakt, bouwt op Laarberg het duurzaamste schakelstation van Nederland. Alliander heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en versnelt met dit schakelstation de ontwikkeling van duurzame stations.

‘Liander distribueert energie, in dit geval elektriciteit, naar klanten’ legt Mark Walhof, projectmanager van de bouw van het schakelstation op Laarberg uit. ‘Die wekken wij niet zelf op, maar geven wij door. Hierbij is veiligheid en leverbetrouwbaarheid van groot belang. Niet ver daaronder staat duurzaamheid omdat wij werken aan een duurzame energievoorziening. We verlenen toegang tot duurzame energie, willen zelf klimaatbewust werken en gelijke kansen bieden aan mensen op de arbeidsmarkt.

Nieuw type schakelstation
Het schakelstation op Laarberg is een schakel naar de ontwikkeling van een nieuw soort voorziening. ‘De bedoeling is dat we een schakelstation bouwen dat model staat voor de stations die we in de toekomst gaan bouwen’, licht Walhof toe.
Het schakelstation herbergt een reeks noviteiten. Dit begint met de constructie die bestaat uit houtskeletbouw. Op het dak gaat sedum groeien en er komen zonnepanelen die zorgen voor het opwekken van de eigen energie voor het station. Het groene dak zorgt voor een goede isolatie en op het dak lagere temperaturen in de zomer waardoor de zonnepanelen meer rendement opleveren.

Hergebruik materialen
Een bezoeker zal ook opvallen dat niet alles nieuw is aan het station. Zo komen er gebruikte stoeptegels te liggen en worden de wanden bekleed met pannen die worden hergebruikt. Er zijn nog meer duurzame vernieuwingen zoals de toepassing van zoveel mogelijk natuurlijke ventilatie en het opvangen van hemelwater op eigen terrein. Het meest in het oog springend is een aarden wal om het station. De grond die overblijft door de bouwwerkzaamheden wordt namelijk niet afgevoerd, maar op het eigen terrein gebruikt. ‘De wal zal bijdragen aan het koelen van het station waardoor we nog minder energie gaan gebruiken’, zegt Walhof.

Bijeenkomst duurzame energie

Op woensdag 5 september wordt bij De Mattelier in Groenlo een bijeenkomst voor ondernemers gehouden. Het onderwerp is duurzame energie. Gastspreker is de nationaal energiecommissaris Ruud Koornstra, een autoriteit maar ook inspirerend trekker van de energietransitie.

De bijeenkomst op 5 september wordt georganiseerd door de IKGL, de GOV, het Ondernemersfonds Lichtenvoorde, de provincie Gelderland en de gemeente Oost Gelre. Deze organisaties onderkennen en onderschrijven het belang van duurzaam ondernemen en willen dat hun leden actief aan de slag gaan. Als u geen lid van een van deze organisaties bent heten we u ook van harte welkom.  

De aanvang is om 19h30, de inloop vanaf 19h00.

Lees meer over het energiebeleid van de gemeente. 

laarberg breidt uit met centraal 2

Laarberg breidt uit door een nieuw bestemmingsplan aan te vragen. Dit plan heet Laarberg Centraal 2 en ligt midden op het bedrijvenpark.

Het bedrijvenpark wordt geleidelijk ontwikkeld, waarbij telkens voor een deel van het park een bestemmingsplan in procedure wordt gebracht. Momenteel is het bestemmingsplan Laarberg Centraal 2 aan de orde. Dit bestemmingsplan ligt zoals de naam al zegt in het centrum van het bedrijvenpark. Centraal 2 volgt op Centraal 1 dat de huidige locatie is van Mueller. 

Het nieuwe bestemmingsplan is noodzakelijk omdat er in de Oost-Achterhoek meer ruimte nodig is voor grotere regionaal georiënteerde bedrijven vanwege een inhaalvraag na de economische crisis. Laarberg is hiervoor een geschikte locatie.

Meer informatie over het bestemmingsplan leest u op de factsheet Bestemmingsplan Laarberg Centraal 2 en in de brochure Meer ruimte voor ondernemen op bedrijvenpark Laarberg.

Bouw Kuster Olie op Laarberg

Crowdfunding voor tankstation
Kuster Olie

Kuster Olie geeft Achterhoekers de gelegenheid om deel te nemen aan een crowdfunding voor de bouw van een nieuw tankstation op het bedrijvenpark Laarberg. De investeerders kunnen rekenen op een rendement van zes procent.

Met dit nieuwe tankstation richt Kuster Olie zich op de levering van duurzame energie voor de mobiliteit. Zo kan men er elektriciteit verkrijgen voor elektrische auto’s en groen gas. Het tankstation is ook voorbereid op de levering van waterstofgas. Uiteraard kan men er ook terecht voor traditionele brandstoffen als diesel en benzine.
‘Rijden op duurzame energie heeft de toekomst’, zegt Jan Pieter de Wilde van Kuster Olie. ‘Op andere plekken leveren we al duurzame energie. Met het tankstation op Laarberg vergroten we ons netwerk. We maken gebruik van crowdfunding omdat we consumenten willen betrekken bij het verduurzamen van de regio.’
De bouw van het tankstation is in volle gang. Het ondergrondse deel met de opslagtanks is klaar en er wordt nu gewerkt aan shop en de overkapping.

Meedoen?
Hebt u belangstelling om mee te doen met de crowdfunding, dan kunt u via deze link informatie inzien over het project. De crowdfunding wordt uitgevoerd door het platform Oneplanetcrowd.

Kuster Olie en Oneplanetcrowd
Kuster Olie is een regionale leverancier van brandstoffen met 26 locaties in de Achterhoek en een omzet van meer dan €100 miljoen. Oneplanetcrowd is een initiatief van fondsbeheerder StarGreen Capital. Sinds de start in 2012 hebben op Oneplanetcrowd ruim 30.000 investeerders meer dan 200 ondernemingen voorzien van groeikapitaal.


Feestelijke opening Mueller op Laarberg

Op 1 juni viert Mueller de feestelijke opening van de nieuwe locatie. Op Laarberg zijn alle afdelingen samengebracht in één vestiging. Het is een prachtig bedrijf geworden. Gebiedsonderneming Laarberg feliciteert Mueller met dit resultaat.

Er staat een reusachtige productiehal van twee hectare, een kantoor met alle moderne voorzieningen, een opleidingscentrum en een apart gebouw voor het testen van apparatuur. Dit is samengevat de nieuwe hoofdlocatie van Mueller in Groenlo waar circa 250 mensen werken.

 Speerpunt van Laarberg
Mueller past uitstekend bij de drie speerpunten van het bedrijvenpark Laarberg: Maakindustrie, Food-Agro en Duurzame Energie. Het bedrijf geeft een belangrijke impuls van de ontwikkeling van de metaalindustrie, die in de Achterhoek wijdverbreid is. Mueller is als vooraanstaand maakbedrijf belangrijk voor hoogwaardige werkgelegenheid en samenwerking met andere ondernemingen op het bedrijvenpark en in de regio.

 Topleverancier

Paul Mueller company is een wereldwijde topleverancier van voornamelijk melk- en biertanks. De locatie in Groenlo levert aan de continenten Europa, Azië en Afrika. Het bedrijf heeft als prioriteit het leveren van kwaliteit en is koploper op het gebied van koeling en warmtewisseling. Volgens Mueller is een leven lang meegaan de enige kwaliteit die er toe doet.

Betere samenwerking
De vestiging op Laarberg neemt de plaats in van de vestigingen in Assen, Wesepe en Lichtenvoorde. Hier waren respectievelijk de verkoop, service en productie ondergebracht. De verwachting is dat door het samenvoegen de onderlinge samenwerking tussen de afdelingen zal verbeteren en leiden tot een beter resultaat. De lijnen worden korter en het wordt voor de mensen van de afdelingen verkoop, service en productie gemakkelijker om met elkaar in contact te komen.

 Nieuwe collega’s
Er gaan een flink aantal nieuwe, enthousiaste collega’s bij Mueller aan het werk en dit is goed voor de doorstroming. Niet iedereen maakte de verhuizing naar Groenlo mee, maar de mensen die niet mee konden kregen een regeling aangeboden voor bijvoorbeeld het vinden van een nieuwe baan.

Nardo Ahlte: ‘Ik blijf fietsen’

Jarenlang fietste Nardo Ahlte van Winterswijk naar zijn werk bij Mueller in Lichtenvoorde. Nu werkt hij bij de nieuwe locatie op Laarberg. Er verandert weinig. ‘Ik blijf fietsen’, zegt hij.

Nardo ziet dat enkele van zijn collega’s nu ook de fiets pakken. ‘Het is voorjaar, vaak mooi weer, dus dat is wel aantrekkelijk.’ Het behoud van medewerkers is belangrijkste reden voor Mueller om een nieuwe locatie in de Achterhoek te kiezen. Veel technische medewerkers werkten bij Mueller Lichtenvoorde. Deze hoog opgeleide lassers, monteurs en koeltechnici vervang je niet zomaar. Door te kiezen voor Laarberg blijven deze mensen in de buurt aan het werk bij hun eigen bedrijf. Dit geldt ook voor Nardo.

 Teamleider
Nardo zelf heeft verschillende technische functies gehad en ondertussen is hij alweer 14 jaar teamleider van twee teams met gezamenlijk 35 man. Het ene team maakt proces tanks. Dit zijn tanks van bijzondere formaten of met bepaalde eigenschappen, vaak voor bier maar ook voor de bakkerij-industrie. Het andere team is gespecialiseerd in melksilo’s, grote opslagtanks , die bij zeer grote melkveebedrijven op het erf komen te staan.

 Mooie kans
De nieuwbouw is  een mooie kans om de productie op een hoger plan te brengen. We zijn druk bezig om de goede setting te vinden. De ene lijn loopt al wat beter dan de andere’, aldus Nardo.

‘Zo’n verandering is ook een goed moment om alles weer eens met een frisse blik te bekijken. Met een zeer goed gevulde orderportefeuille hebben we nog genoeg uitdagingen voor dit  jaar.’

Een van de modernste maakbedrijven van de Achterhoek

Met Mueller staat op Laarberg een van de modernste maakbedrijven van de Achterhoek. De bouw is een knappe samenwerking van de bouwer Heembouw, Mueller en installateur De Groot.

 Bij het ontwerp van de productiehal kon men al rekening houden met de processen die er zouden komen. Het was vooraf bekend welke machine waar zou komen te staan, zodat de aansluitingen en vloerbelasting aangepast zijn. 

Uiteraard is de productiehal helemaal afgestemd op de productieprocessen. 3 km leidingen zorgen er voor dat perslucht en aragon op de juiste plek beschikbaar zijn. Er zijn ook speciale voorzieningen voor het bouwen van tanks, zoals een installatie met een buffer van 100.000 liter water om tanks af te persen ter controle van de kwaliteit. Voor de beitsbadruimte is er een apart luchtbehandelsysteem.

 Prettig werkklimaat
Er is veel aandacht voor een prettig werkklimaat en duurzaamheid. De hal is voorzien van vloerverwarming gecombineerd met een warmtepomp. De warmtepomp zorgt in de winter voor verwarming en in de zomer voor koeling. Het is prettig werken in de hal mede dankzij het vele licht dat binnentreedt via raamopeningen in de deuren en lichtdoorlatende gevelplaten.

 Duurzaamheid
De duurzaamheid is terug te vinden in de zonnepanelen en warmteterugwinning. Het kantoor wordt bijvoorbeeld mede verwarmd door de restwarmte van de machines. De energiebehoefte van het kantoor is beperkt want het is gebouwd volgens het energielabel A++. Een modern VRF (Variable Refrigerant Flow)-systeem houdt in elk jaargetijde het binnenklimaat prettig voor de medewerkers.

INFORMATIEVE Film OVER HET SOLARPARK OP BEDRIJVENPARK LAARBERG

Greenspread bouwt een solarpark met fruitbomen en begrazing door schapen op bedrijvenpark Laarberg. Over de werkzaamheden die hier plaats vinden heeft het bedrijf een korte film gemaakt.

Deze film geeft ook de nodige informatie over het park dat in juni 2018 in gebruik wordt genomen.

Bioraffinage van mest

Bekijk deze video om te zien hoe RMS op Laarberg mest gaat verwerken.

De mest wordt geraffineerd tot circulaire producten als groen gas, CO2, meststoffen en schoon water. Belangrijk zijn de maatregelen om het proces veilig te laten verlopen zonder geuroverlast voor de omwonenden. 

Bouw solarpark Laarberg

Solarpark nadert voltooiing

Het solarpark op bedrijvenpark Laarberg nadert zijn voltooiing. ‘We schieten lekker op’, zegt projectleider Tijmen van Straten, werkzaam bij Greenspread die het park realiseert. ‘De draagframes en omvormers staan op de plek. We moeten nog de helft van de panelen plaatsen en netbeheerder Liander moet de netaansluiting in bedrijf stellen. Eind mei verwachten we de eerste stroom te leveren.’

Een van de speerpunten van Laarberg is ruimte bieden voor initiatieven op het gebied van duurzame energie. Greenspread  bouwt en exploiteert het 6,5 grote solarpark De benodigde financiering is mede tot stand gekomen dankzij crowdfunding via Stichting Green Crowd.

Geen doorsnee park
‘Wat we hier op Laarberg realiseren is geen doorsnee solarpark’, legt Tijmen uit. ‘Het terrein heeft meerdere functies. Het is een waterberging, biedt ruimte voor beweiding door schapen en is bedoeld voor natuurcompensatie. Er staan bomen en tussen de panelen zijn routes voor vliegende vleermuizen.’
Als de productie van elektriciteit in mei start, is de verwachting dat het park op jaarbasis circa twee miljoen kWh levert, voldoende voor 700 huishoudens. De groene stroom wordt geleverd aan Qurrent die de elektriciteit op zijn beurt doorlevert aan de klanten. Het park bevindt zich in de noord-westhoek van Laarberg.

terugkijken op
een boeiend PEO-symposium

Circulair, duurzaam, eiwittransitie – dit waren de steekwoorden die moderator Jan Bart Wilschut verzamelde tijdens het boeiende symposium ‘verdien uw succes met de eiwittransitie’ op 26 april 2018 in het Praktijkcentrum Eiwit Onderzoek (PEO) op de Laarberg. De voedselindustrie staat voor een enorme opgave: produceren voor een groeiende wereldbevolking en tegelijk de voetafdruk terugbrengen. De overschakeling van dierlijk naar plantaardig eiwit is een uitstekende wijze om dat te doen. Het gaat echter niet vanzelf, zo bleek tijdens de middag; nieuwe bronnen moeten worden aangeboord, geteeld en op grote schaal in de markt afgezet.

Veldboon, eendenkroos en zeewier kunnen volgens onderzoeker Fred van de Velde (HAS Den Bosch) uitstekend fungeren als eiwitrijk gewas in Nederland. Michiel Scheffer, gedeputeerde voor de Provincie Gelderland en fervent pleitbezorger van de circulaire economie, bood een blik in eigen keuken waar de overgang naar een vegetarisch dieet onlangs succesvol werd afgesloten. Ook buiten de keuken van huize Scheffers is de transitie in volle gang: bedrijven in deze sector groeien jaarlijks met 20 tot 30%. Niet zonder trots wist hij te melden dat 40% van alle bedrijven die bij de eiwittransitie zijn betrokken in Gelderland zijn gevestigd.

Ideeën die verbinden, zo formuleerde gastgever en PEO-manager Christiaan Kats de opgave van deze middag. Het woord ‘vleesvervanger’? Weg ermee, zei fooddesigner Katja Gruijters: eiwitrijke producten staan immers op zichzelf. Kijk eens naar falafel en samosa. Plantaardige eiwitbronnen zijn ruw op de tong? Kwestie van gewenning – begin bij de opvoeding.

Terwijl de deelnemers verschillende door Gruijters voorbereidde hapjes op basis van waterlinzen mochten proberen die ze in samenwerking met Kroos op Laarberg had ontwikkeld, vertrok Scheffer naar het Nederlands consulaat in Düsseldorf met een doos frituurhapjes op basis van een uienpreparaat van Mol Fresh Food onder de arm. De boodschap: de eiwittransitie is in volle gang!

Indruk van de RMS-informatiedag 

Op zaterdag 21 april vond een informatiemiddag nabij het terrein van RMS plaats. Omwonenden, boeren, ondernemers op Laarberg en geïnteresseerden konden zich informeren over de geplande bioraffinage. Wolfgang Chantre van RMS en andere betrokkenen stonden de bezoekers ter woord. Er was volop interesse voor deze geslaagde middag. 

stand van Laarberg
Wolfgang Chantre, RMS
uitleg over een eindproduct van de mestvergister
bezoekers in gesprek
bezoekers in gesprek

Uitnodiging informatiedag RMS op 21 april

RMS nodigt u uit voor een informatiemiddag op 21 april op Regionaal Bedrijvenpark Laarberg. Gedurende deze informatiemiddag zullen ook vertegenwoordigers van de Gebiedsonderneming Laarberg en agrariërs aanwezig zijn om vragen te beantwoorden. Bovendien kunt u deze middag een kijkje nemen op het bouwterrein.
 
RMS heeft plannen om op Regionaal Bedrijvenpark Laarberg een biovergister te bouwen voor de verwerking van mest en bermgras. De installatie verwerkt deze grondstoffen tot water, mestkorrels en kunstmest en produceert bovendien duurzame energie in de vorm van groen gas. De plannen hiervoor zijn ontwikkeld, er is een vergunning aangevraagd en momenteel ligt de ontwerpvergunning ter inzage bij de provincie. RMS wil graag geïnteresseerden informeren over de bouw en werking van de bioraffinage en organiseert daarom een informatiemiddag nabij de toekomstige locatie.

U bent zaterdag 21 april 2018 vanaf 15 uur van harte welkom in de informatietent (zie plattegrond). De informatiemiddag zal om 17 uur eindigen, vanaf 15 uur zijn ook andere belangstellenden voor deze informatiemiddag uitgenodigd. Wij hopen u dan te mogen begroeten. 

Provincie verleent RMS Vergunning voor bioraffinage

Provincie Gelderland verleent een vergunning  aan het voornemen van de Duitse onderneming RMS om een bioraffinage voor de verwerking van mest.  De installatie zal op bedrijvenpark Laarberg worden gevestigd. 

Bij de bioraffinage wordt de mest volledig verwerkt tot geconcntreerde meststoffen, schoon water en duurzame energie in de vorm van groen gas, dat ingebracht wordt in het aardgasnet. Deze mestverwerking zal het huidige transport van mest over grote afstanden naar Noord-Nederland en Duitsland, dat kostbaar en niet duurzaam is, terugdringen.

De vergunning ligt zes vanaf eind maart zes weken ter inzage en in die periode kan men zienswijzen inbrengen.

Meer informatie

LEERLINGEN BASISSCHOOL DE DE HOEKSTEEN PLANTEN BOMEN OP LAARBERG

Leerlingen basisschool de De Hoeksteen planten bomen op Laarberg. Op de nationale boomfeestdag 14 maart hebben leerlingen van basisschool De Hoeksteen in Groenlo bomen geplant op bedrijvenpark Laarberg. Elke leerling van groep 8 plantte een boom. Zo werd het een heel bosje bij elkaar. Wethouder Marieke Frank hielp een handje mee

Beginnen met duurzame energie is stap vooruit

Beginnen met duurzame energie is voor velen de beste stap naar een future proof bedrijf, zo bleek tijdens de bijeenkomst over Duurzame Energie in het Werkcafé van Binx. Bedrijvenpark Laarberg ondersteunt het zetten van deze stap.

‘De eerste stap naar een blijvend leefbare wereld begint met de energietransitie’, zegt Otto Willemsen. De Achterhoekse energiespecialist roept op om over te schakelen naar de het-kan-wel-modus. ‘We hebben geen energieprobleem, we hebben alleen een probleem van tijd en plaats.’ Als je overdag zonne-energie opwekt kun je er ’s avonds geen lamp van laten branden. Het combineren van energiebronnen, wind, zon en biomassa  is daarom een goede aanpak om duurzame energie efficiënt te gebruiken.

Duurzame toekomst
De omslag naar een duurzame toekomst omhelst echter meer dan de energietransitie. Willemsen: ‘De slag om het brein is  in volle gang. Toen ik afstudeerde wilde iedereen bij Shell werken, wie vertelt er nu nog met trots dat je voor Shell werkt?’ Uiteindelijk moeten we als samenleving naar duurzame of circulaire economie  waar producten worden vernieuwd en hergebruikt, zodat er zo min mogelijk grondstoffenr verloren gaan. ‘Pas je die duurzame principes toe op Laarberg, dan ontwikkel je een fantastisch bedrijvenpark.’

Duurzaamheid op Laarberg
Dat Laarberg streeft naar die duurzaamheid vertelt directeur van het bedrijvenpark Arthur Borst. ‘In 2011 is de ambitie uitgesproken dat Laarberg een duurzaam bedrijvenpark moet worden. De toenmalige directeur Christiaan Kats agendeerde duurzaamheid en daar bouw ik graag op voort. Zo is op Laarberg ruimte gereserveerd voor een biobased transitiepark. Water wordt natuurlijk afgevoerd en wij stimuleren duurzame initiatieven. Zo denken we met ondernemers mee over duurzame oplossingen.’ Daarnaast helpt Laarberg ondernemers zoveel mogelijk om slimmer samen te werken.

Bekijk hier de video met de impressie van Laarberg.

Solarpark van Greenspread
Een initiatief dat direct in het oog springt is het solarpark. 7.000 zonnepanelen op 6,5 hectare, die energie leveren gelijk aan het verbruik van 725 huishoudens worden dit jaar in het biobased transitiepark aangelegd. ‘We hebben een erfpachtovereenkomst voor 25 jaar gesloten’, zegt directeur Greenspread Jan-Willem Zwang. ‘Het gebied dat we pachten gebruiken we vijfvoudig: we wekken er energie op, er staan fruitbomen, het dient voor natuurcompensatie, er lopen schapen en is een waterberging. De stroom wordt geleverd aan de Achterhoekse Groene Energie Maatschappij. De link met de regio wordt extra gezocht door een deel van het solarpark zoveel mogelijk te laten crowdfunden door Achterhoekers. Via zusterbedrijf Greencrowd wordt hiervoor 250.000 euro opgehaald. Zwang startte de crowdfundingsactie officieel aan het einde van de informatie-avond.  Deze actie is succesvol; er zijn zoveel belangstellenden dat het fonds inmiddels vol is.

Bekijk aan de hand van een animatie hoe het solarpark er uit komt te zien.

Duurzaamheid is goed voor het imago

Achterhoekse ondernemers die ervaring hebben met duurzaamheid vinden dat dit bijdraagt aan een goed imago. Dit is belangrijk voor klantrelaties, maar zeker ook voor het aantrekken van medewerkers. Zo werd duidelijk tijdens het panelgesprek tijdens de informatiebijeenkomst over duurzame energie op Laarberg.

Aandacht besteden aan duurzaamheid heeft voor elk bedrijf verschillende positieve gevolgen, maar er is één gemeenschappelijke factor: het draagt bij aan een goed imago. Dit is niet direct in geld uit te drukken, maar is voor de positie van het bedrijf wel belangrijk. Bijvoorbeeld om binnen te komen bij nieuwe klanten of het werven en behouden van goed opgeleide medewerkers. 

Achterhoek Onderneemt Duurzaam
De drie pannelleden die zich hierover uitspraken zijn Henk Deunk, Jos Rouwmaat en Willem Eijgenhuijsen. Deunk, voormalig Volvo-dealer in Ruurlo en nu ambassadeur voor duurzame energie, brengt namens het project Achterhoek Onderneemt Duurzaam energiescans bij bedrijven onder de aandacht. Deunk: ‘Vaak reageren ondernemers eerst huiverig als ze het woord duurzaamheid horen, maar als ik eenmaal op gesprek ben geweest, zien ze de kansen.’ Ook in Oost Gelre zijn er al volop bedrijven bezig met duurzaamheidsscans. Overigens starten alle Achterhoekse industriële kringen dit soort projecten op.

Goed op weg
Willem Eijgenhuijsen, directeur van Precisivervoerder Eigenhuijsen, heeft zijn bedrijf volledig laten doorlichten. ‘Uit de energiescan blijk dat we goed op weg zijn, hoewel we nog wel wat stapjes kunnen zetten. We hebben goed geïsoleerde panden, maar nog geen zonnepanelen en die komen er nu wel. Ook rusten we onze vrachtwagens uit met boordcomputers die chauffeurs helpen duurzamer te rijden. Dat is onder de chauffeurs echt een wedstrijd geworden en levert gewoon veel besparing op. Het feit dat je al aan de slag gaat met zoiets zorgt ervoor dat iedereen in de organisatie bewuster omgaat met energie’ 

Rouwmaat al jaren bezig
Jos Rouwmaat herkent als geen ander de kansen van duurzaam ondernemen. Zijn bedrijf Rouwmaat op bedrijvenpark Laarberg behoort tot een sector waar recycling al tientallen jaren de normale bedrijfsvoering is. ‘Wij slopen gebouwen. Het materiaal dat daarbij vrij komt sorteren wij zorgvuldig om opnieuw te gebruiken’, zegt hij. ‘Betonpuin is bij ons geen afval maar onderdeel van het nieuwe beton.’ 
Rouwmaat kijkt verder. ’Bij de bouw van ons bedrijfspand besloten wij op drinkwater te gaan besparen door hemelwater te gebruiken. Onder het pand zit een kelder waar we 2.000 kuub hemelwater opslaan en dagelijks gebruiken voor het wassen van auto’s en het maken van beton.' Momenteel voert Rouwmaat gesprekken om zonnepanelen te laten plaatsen.

Nieuwe film over Laarberg

Tijdens de bijeenkomst over duurzame energie werd voor het eerst de nieuwe film van het Regionale Bedrijvenpark Laarberg getoond. Aan deze film werkten onder meer bedrijven op Laarberg mee zoals Ten Damme, Binx en Mueller. Stichting N18 Drone Projects nam het filmen en monteren voor haar rekening.

U kunt de nieuwe bedrijfsfilm via deze link bekijken. 

Crowdfunding solarpark Laarberg gestart

In de eerste helft van 2018 bouwt Greenspread een Solarpark van 6,5 hectare op bedrijvenpark Laarberg. De financiering gebeurt deels via een crowdfunding die op 25 janauri start en waaraan u kunt deelnemen.

Greenspread heeft een zonne-energieproject ontwikkeld op het bedrijventerrein van Laarberg. De installatie krijgt een vermogen van 2,232 MW en gaat stroom leveren aan het lokale duurzame energiebedrijf AGEM. De AGEM levert de stroom vervolgens aan haar aandeelhouders de Achterhoekse gemeenten.

Voor de financiering worden bancaire financiering en crowdfunding aangetrokken.
Greenspread biedt crowdfunders de mogelijkheid mee te profiteren van haar investering in het zonnepark door een achtergestelde lening te verstrekken.
Tijdens de bijeenkomst over Duurzame Enegie die was georganiseerd door bedrijvenpark Laarberg, activeerde Jan Willem Zwang de crowdfunding (zie foto). 

Meer informatie over deze crowdfunding vindt op de website van Greencrowd. 

Meld u aan voor de bijeenkomst Duurzame Energie

U kunt zich nog aanmelden voor de bijeenkomst over duurzame energie op donderdag 25 januari 2018. Stuur een e-mail naar info@laarberg.nl.

Programma

  • Hoe speel je als ondernemer in op duurzame energie? - Otto Willemsen, energiespecialist
  • Ruimte voor duurzame energie - Arthur Borst, directeur bedrijvenpark Laarberg
  • De bouw van solarpark Laarberg en start van de crowdfunding voor dit project - Jan Willem Zwang, directeur Greenspread
  • Panelgesprek met  ondernemers, waaronder deelnemers aan Achterhoek Onderneemt Duurzaam
  • Hapje en drankje (vanaf circa 21h00)

Informatiebijeenkomst over duurzame energie en crowdfunding

Tijdens een bijeenkomst op 25 januari van bedrijvenpark en VVE Laarberg start de crowdfunding voor een groot solarpark van 6,5 ha (7.000 zonnepanelen). Deze crowdfunding is een interessante investering voor bedrijven en particulieren. Inspelen op de toekomst met duurzame energie is het thema van de bijeenkomst waarmee Laarberg het initiatief neemt om in te spelen op de vele vragen over duurzame energie.

Zowel bedrijven als particulieren krijgen de komende jaren veel te maken met duurzame energie. Het streven is namelijk om Nederland uiterlijk in 2050, maar liever nog eerder onafhankelijk te maken van gas, olie en steenkool. Hoe u rekening houdt met de steeds sneller gaande ontwikkeling naar een duurzame samenleving, wordt besproken tijdens deze bijeenkomst. Het thema is: Hoe kan ik kansen grijpen door in te inspelen op duurzame energie?

Inspelen op duurzaamheid
Het is belangrijk dat ondernemers duurzame productiemethoden invoeren. Dit is immers de vraag van de toekomst. Vandaar dat ondernemers elkaar, vaak in samenwerkingsverbanden, stimuleren die weg in te slaan. Bedrijvenpark Laarberg ondersteunt deze ontwikkelingen door mogelijkheden voor duurzame energie te bieden. Behalve het solarpark is er ook ruimte voor het winnen van energie uit organisch materiaal, duurzaam bouwen en een tankstation van de toekomst van Kuster Olie. Dit tankstation heeft elektrische laadpalen en voorzieningen om in de toekomst waterstofgas te kunnen tanken.

Otto Willemsen: ‘Laarberg omarmt duurzaamheid’

‘Je hebt ondernemingen die duurzaamheid als strategie omarmen en bedrijven die productie en producten onder druk moeten verduurzamen. Regionaal Bedrijvenpark Laarberg valt in die eerste categorie’, zegt Varssevelder Otto Willemsen die twee boeken schreef over duurzaam ondernemen en in het dagelijks leven bedrijfsadviseur duurzaamheid is.

‘We vinden het vanzelfsprekend dat we voor 12 miljard mensen eten produceren. Veel hiervan gooien we jammer genoeg weg, want aan etensresten verdienen we niks. Tenminste, dat denken veel mensen. Maar biomassa is wel degelijk een belangrijke grondstof, voor vergisting tot biobrandstof, veevoer of hoogwaardig hergebruik op een alternatieve manier. Zelfs uit de mest van de koeien kunnen we energie en grondstoffen halen’, zegt Willemsen die in de Achterhoek betrokken is bij een groot verduurzamingsproject van het mkb,  Achterhoek Onderneemt Duurzaam. 

Legio voorbeelden
Gelukkig zijn er in de Achterhoek inmiddels legio voorbeelden van bedrijven die stappen zetten in de circulaire economie en zich hiermee op voorsprong zetten. Bedrijvenpark Laarberg heeft de ambitie om een biobased cluster te realiseren. Willemsen hoopt dat dit lukt. De komst van bioraffinagefabriek RMS juicht Willemsen daarom toe. ‘Het levert een ontlastende bijdrage voor het milieu en energiewinst op doordat mest in de directe omgeving van boerenbedrijven word omgezet in jaarlijks 25 miljoen kuub biogas en kunstmestvervangers. 

Samenwerking
Ook in de maakindustrie is duurzaamheid volgens Willems een belangrijk principe. Maakbedrijven zijn op z’n Achterhoeks ook zeer vooruitstrevend als het om samenwerking gaat. ‘Bedrijven maken intensief gebruik van elkaars machines en kennis en kunde’, aldus Willems. ‘Dat levert niet alleen een duurzaamheidsvoordeel op, maar door samenwerking sta je ook gewoon sterker. Juist op een bedrijvenpark als Laarberg kan uit dat innovatieve maakcluster en de landbouwgerelateerde bedrijvigheid een unieke symbiose ontstaan.’ 

Zo is Willemsen erg gecharmeerd van het proteïnecluster Praktijkcentrum Eiwit Onderzoek op Laarberg. Hier wint ABC Kroos uit onder afvalstromen als uienschillen en ook uit waterlinzen eiwitten voor nieuwe, hoogwaardige grondstoffen.  
Mueller is een fabrikant die melktanks voor de veehouderij en procestanks voor de industrie levert. ‘Dit bedrijf heeft als missie een bijdrage leveren aan een goede en gezonde voedselvoorziening op de wereldmarkt’, licht Willems toe. ‘Toepassingen van hun producten in de circulaire procesindustrie zijn overal nodig. Bovendien deelt het bedrijf zijn opleidingsfaciliteiten met bedrijven in de regio. Mueller is daarom een mooi voorbeeld van een vooruitstrevende onderneming die goed thuis is op een modern bedrijventerrein als Laarberg.’

Publicatie in Stadszaken
Het complete interview met Otto Willemsen is gepublcieerd door uitgeverij Elba-Rec op de website Stadszaken.nl en in het vakblad BT waarvan u de pdf kunt downloaden. 

6,5 hectare zonnepanelen op Laarberg

Greenspread realiseert een solarpark van 6,5 hectare op bedrijvenpark Laarberg en streeft daarbij naar lokale betrokkenheid. ‘Dit doen we door ondernemers en geïnteresseerden de kans te geven elektriciteit te betrekken van dit park en bij te dragen aan de financiering door middel van crowdfunding’, zegt Jan Willem Zwang.

Jan Willem Zwang richtte in 2010 Greenspread op voor de ontwikkeling van duurzame energieprojecten, de laatste jaren met name zonne-energie. ‘Aanvankelijk zaten we uitsluitend bij gemeenten, scholen en sportclubs’, zegt Zwang. ‘We zijn een professionele organisatie en hebben de nodige projecten gerealiseerd. We werken nog steeds voor overheden en verenigingen en ook voor commerciële organisaties waarvan Tesla, Volkswagen-importeur Pon en Van der Valk enkele bekende namen zijn.’ 
In 2012 is het crowdfundingplatform Greencrowd opgericht met als doel om lokale duurzame-energieproductie te koppelen aan lokale afname en dit (deels) te financieren met lokaal geld. Het crowdfundplatform is ondergebracht in een stichting zonder winstoogmerk omdat crowdfunding wordt ingezet als een middel om betrokkenheid te creëren en niet om er geld mee te verdienen. De crowdfundingactiviteiten staan onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en Greencrowd staat in het register crowdfundingplatformen van de AFM. 

Betrokkenheid
Greencrowd financiert duurzame energieprojecten op verschillende manieren: met geld van de opdrachtgever, van financiële organisaties als banken en met crowdfunding.  ‘Door dit laatste kunnen we andere financiering aantrekken, maar het is voor ons ook een middel om de betrokkenheid bij duurzame energie te vergroten. Dat doen we ook bij Laarberg.’
Zwang is er wel een beetje trots op dat hij bij het project op Laarberg betrokken is. ‘Er is soms discussie over de grond. Kun je de grond niet beter op een andere manier gebruiken dan voor zonne-energie? is dan de vraag.  Wij blijven graag buiten dit soort discussies. Vaak wordt de grond gebruikt voor een solarpark èn voor iets anders. Bij Laarberg is de situatie heel gunstig. We gebruiken de grond meervoudig: het terrein is waterberging, het wordt gebruik voor schapen, er staan fruitbomen en we wekken er zonne-energie op. 

Certificaten
Bedrijven die daarvoor open staan kunnen certificaten kopen van het solarpark op Laarberg om te voorzien in groene energie. Dat kan ook met certificaten van een windmolenpark op zee of een waterkrachtcentrale in Noorwegen. Het spreekt echter aan dat met de certificaten van Laarberg de duurzame energie dichtbij wordt opgewekt. Ondernemers kunnen aanwijzen waar hun elektriciteit vandaan komt.  Dit betekent een goed verhaal naar de klanten en dat vinden bedrijven die aan MVO doen belangrijk.

Kuster Olie bouwt tankstation van de toekomst

‘We gaan als eerste in Nederland de nieuwbouw van een tankstation voor een deel financieren via crowdfunding’, zegt Jan Pieter de Wilde. Dit is een van de noviteiten van het tankstation van de toekomst dat volgend jaar op Laarberg gebouwd gaat worden. Kuster Olie spreekt trouwens liever over een energiehub.

Kuster Olie is ondanks de exploitatie van meer dan twintig tankstations vergeleken met multinationals als Shell een kleine jongen, maar laat zich niet aan de kant zetten. Sterker nog, het bedrijf ontpopt zich als een innovatieve speler op de brandstoffenmarkt. Een van de aanjagers binnen de organisatie is commercieel directeur Jan Pieter de Wilde. Hij loopt met Kuster Olie graag voorop als het om nieuwe ontwikkelingen gaat. ‘Daarom vinden we Laarberg een geweldige kans voor ons’, zegt hij. ‘Het park heeft een duurzame en toekomstgerichte uitstraling waar wij goed bij passen.’

Energiehub bij de ingang
Het tankstation of de energiehub, zoals De Wilde het noemt, komt bij de afrit van de N18 aan de ingang van het bedrijvenpark. Het is voorzien van diverse functies, modern vormgegeven en wordt gebouwd van duurzame materialen. Men kan er na de opening direct de gangbare brandstoffen tanken en elektrische auto’s opladen. Kuster Olie is in Doetinchem leverancier van groen gas, afkomstig van het rundveehouderij-proefbedrijf De Marke. Hetzelfde gas gaat ook op Laarberg worden verkocht. ‘Wij faciliteren het groene rijden’, zegt De Wilde. ‘De ervaringen met het hoogwaardige gas zijn positief. Het is echt een mooi product en een goed alternatief voor elektrisch rijden.’ In de toekomst is waterstof een optie en het tankstation wordt daarop voorbereid. 

Eten en drinken
Behalve tanken zal men bij Kuster Olie terecht kunnen voor diverse zaken zoals auto’s wassen en iets te eten of te drinken voor onderweg. Er zijn werkplekken voor mensen die onderweg willen werken maar ook een drive through waar de meer gehaaste reiziger snel een broodje bemachtigt. Kuster Olie faciliteert zo op allerlei manieren de mobiliteit van mensen.
Het bedrijf is trouwens alweer verder met nieuwe plannen voor de toekomst. Duurzaamheid en samenwerken staan daarbij centraal. Men wil klanten graag betrekken bij het bedrijf, door onder andere de mogelijkheid van crowdfunding aan te bieden. ‘We kunnen ook op een andere manier in de financiering voorzien, maar dit is voor ons een goede optie om de band met klanten te versterken’, legt De Wilde uit. Kuster Olie staat open voor samenwerking met andere partijen. Bij het groene gas is AGEM een partij, met oliehandel Kolkman in Groenlo is sinds kort een samenwerking. De Wilde denkt met nieuwe partners te gaan samenwerken als Kuster Olie meer betrokken raakt bij de regionale productie van energie. Hij verwacht dat zijn bedrijf over niet al te lange tijd energie gaat leveren van de bron tot de eindgebruiker. Vooralsnog is de energiehub op Laarberg een mooi tussenstation.  

'Achterhoek Onderneemt Duurzaam'

Energie besparen is de eerste stap naar een duurzame economie. 'Onze taak is ondernemers het belang van duurzaamheid te laten zien. Dit doen we via 'Achterhoek Onderneemt Duurzaam', zegt bestuurder Rinus Smet. 'Wij bieden scans aan waarmee ondernemers kunnen zien hoe ze energie besparen om de eerste stap naar duurzaamheid te zetten.'

‘De wereld om ons heen is snel aan het veranderen', vertelt Smets. 'Wij gaan duurzaam wonen, leven en werken en allerlei nieuwe technologische ontwikkelingen maken het mogelijk om dit te doen. Dit betekent dat er veel ontwikkelingen op de bedrijven af komen. Ik zie het als mijn taak als bestuurder om ondernemers er toe te bewegen om een stap in de richting naar duurzaamheid te zetten.’ Rinus Smet is een van de grondleggers van ‘Achterhoek Onderneemt Duurzaam’, een organisatie die een stimulans is voor ondernemers om gezamenlijk aan de slag te gaan met duurzaamheid.

Industriële Kring Berkelland nam in 2013 het voortouw met een project op het industrieterrein in Ruurlo met als doel in 2030 energie-zelfvoorzienend te zijn. ‘Om dit te bereiken moeten bedrijven samenwerken’, zegt Smet. 'De één heeft teveel van een bepaald soort energie, bijvoorbeeld warmte, terwijl een ander tekort komt. Samenwerken is altijd belangrijk bij duurzaamheid. Volgens de berekeningen houden wij in Ruurlo nog energie over voor zo’n 600 huishoudens. Het kan mij ook niet snel genoeg gaan. Ik zou graag zien dat we dit project al in 2025 afronden in plaats van in 2030.’

Achterhoek-breed
Op dit moment is ‘Achterhoek Onderneemt Duurzaam’ actief in de gemeente Berkelland. Het is de bedoeling dat de activiteiten vanaf 2018 worden uitgebreid naar alle industriële kringen in de Achterhoek. 

Goede voorbeelden
In verschillende sectoren zijn ondernemers te vinden die nu al volop oog hebben voor duurzaamheid en de principes toepassen in hun bedrijven. Technische groothandel Te Koppele in Eibergen scoort bij de energiescan een mooie uitslag op gebied van energieverbruik ten opzichte van vergelijkbare bedrijven. Ook qua duurzaamheid heeft Te Koppele de zaken goed op orde. Afval wordt zoveel mogelijk beperkt en gescheiden. Het wagenpark wordt efficiënt ingezet. De papierstroom wordt steeds minder door digitalisering. Relaties met afnemers en leveranciers zijn gebaseerd op samenwerking en continuïteit. Medewerkers worden actief bij zaken betrokken. Duurzaamheid is verweven in veel aspecten van de onderneming en is een wezenlijk onderdeel van het beleid.

Henk en Gerben Papen
Henk en Gerben Papen in Hengelo Overijssel gaan ook bewust om met energie. ‘We besparen flink op de kosten’, zeggen zij. ‘Dat is bedrijfseconomisch erg interessant, maar het is ook prima om verspilling tegen te gaan. Het milieuaspect vinden we namelijk minstens zo belangrijk.’

Het bedrijf is gespecialiseerd in fijnmechanische bewerkingen zoals gereedschapsfabricage, draad eroderen en harden. In 2008 werd een nieuwe bedrijfshal aangebouwd. In de nieuwe machinehal werd rekening gehouden met duurzaamheid en energiebesparing. ‘Je hoeft minder te stoken als de warmte niet weg kan. Het gasverbruik is nu twee keer zo hoog, terwijl het pand ongeveer vijf keer zo groot is.’ De vloerverwarming zorgt voor een constante temperatuur en aangenaam werkklimaat. Bewegingsmelders en tijdschakelaars zorgen eveneens voor gemak en energiebesparing.
Eind 2014 kozen vader en zoon Papen voor LED-verlichting. De oude armaturen bleven in gebruik. Mede daardoor viel de investering erg mee. Het stroomverbruik voor verlichting is meer dan gehalveerd en hiermee komt de terugverdientijd op amper twee jaar. 

Zie ook www.achterhoekonderneemtduurzaam.nl

Mueller creëert opleidingscentrum op Laarberg

‘Wij hebben nu een eigen opleiding voor met name medewerkers van dealers’, zegt Johan Mulder, Group HR- manager van Mueller. ‘Deze mensen komen uit de hele wereld. Op Laarberg starten we een Mueller Academy waar wij naast het opleiden van de medewerkers van dealers ook onze eigen medewerkers en als er belangstelling is, ook medewerkers van andere bedrijven gaan opleiden.’

Mueller is een technologisch vooruitstrevende fabrikant van opslag- en procestanks voor de melkveehouderij, brouwerijen en de procesindustrie. Koeltechniek speelt hierbij een grote rol. Deze techniek, die belangrijk is voor Mueller, ontwikkelt zich snel. ‘Het reguliere onderwijs heeft vaak moeite deze ontwikkelingen bij te houden,’ legt Mulder uit. ‘Het duurt jaren voordat zij zich nieuwe technieken eigen maken. Dan willen wij ondertussen al beschikken over mensen die hierin geschoold zijn. Vandaar dat we zelf de opleiding ter hand nemen.’

Trainingsruimte
De Mueller Academy krijgt een plek op de nieuwe locatie van het bedrijf op het regionaal bedrijvenpark Laarberg. Mueller heeft nu nog locaties in Assen, Wesepe en Lichtenvoorde. In eerste instantie zullen op Laarberg de medewerkers van dealers worden opgeleid voor het installeren en onderhouden van Muellertanks en -installaties. Daar komt dan een opleiding bij voor de huidige en nieuwe medewerkers van Mueller. Op die manier voorziet Mueller zelf in het opleiden van koeltechnici, want die zijn schaars. 

‘We staan ook open voor samenwerking met andere bedrijven in de regio voor het opleiden van hun mensen. Met Veld Koeltechniek zijn bijvoorbeeld al de eerste contacten gelegd. 
Overigens is Mueller niet van plan om de opleiding helemaal op eigen houtje te doen. ‘We zoeken nadrukkelijk samenwerking met ROC’s, hogescholen, universiteiten en andere organisaties’, zegt Mulder. ‘In de wereld van nu is het belangrijk om gebruik te maken van de kennis en ervaring van anderen. Delen is het nieuwe vermenigvuldigen, wordt wel gezegd. Alleen op die manier kom je verder.’

Geverinck bronbemaling & pompverhuur B.V. vindt ruimte op Laarberg

De witte pompen van Geverinck Bronbemaling staan bij bouwplaatsen. Ze pompen water uit de grond zodat er gebouwd kan worden, zonder last te hebben van grondwater. Bijzonder bij dit bedrijf is niet de pomp, maar wel de indrukwekkende graafmachines waarmee de bijbehoren drainagebuizen in de grond worden gelegd. Clemens Geverinck heeft ze zelf ontworpen. Zijn bedrijf is momenteelaan het verhuizen naar een nieuw, innovatief pand op bedrijvenpark Laarberg.

Geverinck Bronbemaling vertrekt vanwege het bestemmingsplan uit Holterhoek, een buurtschap bij Eibergen, naar bedrijvenpark Laarberg. Een markant gebouw met een puntdak wordt het nieuwe onderkomen. ‘Dat puntdak is nodig omdat we dan met onze machines naar binnen kunnen’, legt eigenaar Clemens Geverink uit. Ondanks dat het puntdak discussie gaf, werd het toch toegestaan. Clemens is content met zijn nieuwe locatie op Laarberg. ‘Een prachtige plek’, zegt hij. ‘Bovendien kunnen we gebruik maken van erfpacht. Het scheelt toch of je wel of niet de grond moet financieren. Zo’n verhuizing brengt sowieso al een hele investering met zich mee. Dankzij de erfpacht nemen we nu in één keer 6.000 vierkante meter in gebruik. Twee keer zoveel dan gepland en dat komt goed uit, want we hebben veel ruimte nodig.’

Gunstig voor Geverinck is ook de centrale ligging van Laarberg in zijn afzetgebied. De klanten bevinden zich namelijk in Oost-Nederland en in Duisland, ver het Roergebied in. ‘We hebben in Duitsland met verschillende partners samenwerkingsverbanden onder, andere voor het plaatsen van hoogspanningsmasten. Ik zou ook graag zien dat we in Nederland en mogelijk ook op Laarberg meer samenwerken. Wij streven er in elk geval wel naar.’ 
 
Lijkt eenvoudig
Het lijkt eenvoudig om een bouwplaats te ontwateren met een stel drainagebuizen en een pomp. Clemens Geverinck maakt er echter een hoogstandje van. Hij ontwikkelt machines die snel en precies drainagebuizen leggen, zodat er nauwkeurig kan worden ontwaterd met besparing van pompuren en kosten. De apparatuur doet het werk, waardoor hij ondanks de forse investering een aantrekkelijke kostprijs realiseert.
Het bedrijf ontwikkelt zich gestaag. Inmiddels werken er twee medewerkers en de groei is er nog niet uit. Clemens en Mario hebben nog genoeg plannen om het bedrijf verder te ontwikkelen. Niet alleen met nog meer drainage- en ontwateringsopdrachten, maar ook met nieuwe ontwikkelingen zoals aardwarmte en het aanbieden van advies op ingenieursniveau. Nieuw is bijvoorbeeld het plaatsen van warmtewisselaars op een diepte van circa 9 meter in de grond. Het temperatuurverschil met de buitenlucht wordt in de winter gebruikt om met een warmtepomp woningen en gebouwen te verwarmen. In de zomer gebruikt de warmtepomp de lagere temperatuur van de bodem voor het koelen van de woning of het gebouw. Dit bespaart energie en kosten. Geverinck past deze techniek voor het eerst toe bij zijn eigen nieuwe bedrijfspand. Dit pand is met de warmtepompverwarming en de gekoelde zonnecollectoren op het dak daarom een voorbeeld van duurzame huisvesting. In de loop van volgend jaar zal er een feestelijke opening zijn. 

Noordgang geasfalteerd met duurzaam asfalt

In de afgelopen maand is de Noorgang op Laarberg geasfalteerd met ‘Lynepave’ asfalt. Dit asfalt bevat Lynpave olie, waardoor de verwerkingstemperatuur 30 tot 40 graden Celsius lager is dan bij regulier asfalt. Dit leidt tot een CO2-reductie van 20 procent. Tegelijkertijd verbeteren de functionele eigenschappen en de levensduur en worden de grondstoffen efficiënter gebruikt.

Werkzaamheden N18 volop aan de gang

De werkzaamheden voor de aanleg van de vernieuwde N18 zijn volop aan de gang. Afrit Laarberg wordt nu gebouwd. Tegelijkertijd wordt De Noordgang op het bedrijvenpark Laarberg in gereedheid gebracht om vanaf volgend jaar als ontsluitingsweg te functioneren.

BODEMSTROOISEL- EN BIOMASSA-SPECIALIST TEN DAMME BREIDT UIT

De drie broers Ten Damme vergroten jaar op jaar de afzet van hun bedrijf op Bedrijvenpark Laarberg. Daarom breiden ze dit jaar flink uit door een naastliggende kavel aan te kopen om er een nieuwe hal te bouwen. De groei van de afzet is te danken aan de ontwikkeling van nieuwe producten en een uitstekende kwaliteit en service.

Sinds 2015 is Ten Damme gevestigd op Bedrijvenpark Laarberg. Dat was een jaar nadat een brand het bedrijf in Meddo verwoestte. ‘Voor ons is dit een prima plek’, zegt Johan. ‘Omdat we veel aanvoer uit Duitsland hebben is het prettig dat we dichtbij de grens zitten. Van hieruit kunnen we het hele land door en dat wordt nog beter als de N18 vernieuwd is.’ Omdat de afzet en aanvoer van producten niet parallel lopen heeft Ten Damme veel opslag nodig. ‘We hebben op een andere locatie de opslag van biomassa’, zegt Willie. ‘Die willen we graag naar de Laarberg verplaatsen. Om dit te realiseren hebben we grond aangekocht om van de zomer een hal van 2.200 vierkante meter te bouwen. 

Specialist in bodemstrooisel en biomassa
Ten Damme is specialist in diverse bodemstrooisels en biomassa. De drie broers Johan, Henk en Willie betrekken hun houtvezel en zaagsel van houtzagerijen in Nederland,

België en Duitsland. Een deel wordt direct aan klanten geleverd en het andere deel wordt op het bedrijf in Groenlo verwerkt tot balen stofarme houtvezel en zaagsel. Van de combinatie stof en houtvezels worden houtpellets gemaakt. De houtvezel, zaagsel en fourage worden door veehouders gebruikt als strooisel in stallen. De pellets zijn brandstof voor kachels van particulieren.

‘De agrarische sector is onze belangrijkste afnemer’, zegt Henk. ‘De industrie is qua omzet ongeveer net zo groot’, vult Johan aan. ‘Aan de industrie leveren we biomassa voor de productie van groene energie. Dit zijn voornamelijk houtsnippers die we betrekken van de bosbouwers in de regio.’ Om aan de vraag van de afnemers te voldoen zijn de broers creatief. Ze bewerken hun producten en ontwikkelen nieuwe producten. Bijvoorbeeld, Pro+ is zaagsel dat behandeld is om de bodembacterie Klebsiella geen kans te geven. SoftCell is gepelleteerde houtvezels speciaal voor leghennen.

Regionaal Bedrijvenpark LaarbergLaarberg is het regionale bedrijvenpark in het oostelijke deel van de Achterhoek gelegen aan de N18. Het bedrijvenpark biedt ruimte en faciliteiten om te ondernemen. Er zijn kavels in allerlei formaten beschikbaar met vestigingsmogelijkheden voor ondernemingen tot en met milieucategorie 5. Laarberg richt zich onder andere op de maakindustrie, agro food en duurzame energie.

MUELLER BV KIEST VOOR REGIONAAL BEDRIJVENPARK LAARBERG

Mueller BV, een belangrijke fabrikant van tanks voor de voedselindustrie, kiest bedrijvenpark Laarberg als locatie voor een nieuw hoofdkantoor en productiebedrijf. Op een perceel van circa vijf hectare worden hier de activiteiten van de huidige vestigingen in Assen, Wesepe en Lichtenvoorde samengebracht. Het bedrijf telt 275 medewerkers en is onderdeel van het Amerikaanse bedrijf Paul Mueller Company.

Al vele jaren is Mueller BV bekend vanwege zijn hoogwaardige melkkoeltanks voor de veehouderij. Daarnaast produceert het bedrijf tanks voor brouwerijen, de proces-, chemische- en voedingsmiddelenindustrie. Voor het koelen, opwarmen en bewaren van vloeistoffen levert Mueller innovatieve, energiezuinige systemen. Mueller exporteert haar producten naar ruim 55 landen.

Bedrijvenpark Laarberg, Provincie Gelderland, ontwikkelingsmaatschappij Oost NV, NFIA (Netherlands Foreign Investment Agency) en de gemeenten Oost Gelre en Berkelland hebben zich ingezet om Mueller voor de Achterhoek te behouden. Het bedrijf past uitstekend bij het bedrijvenpark waar de maakindustrie en agro food een hoofdrol spelen. Voor Mueller is de Laarberg, mede vanwege de beschikbaarheid van technisch personeel, een uitstekende locatie om te produceren en om van hieruit de markt te bedienen.

Gedeputeerde Michiel Scheffer van de provincie Gelderland is enthousiast over de vestiging van Mueller op Laarberg: ‘We behouden banen in de Achterhoek én er komen 120 nieuwe bij. Een opleidingscentrum maakt onderdeel uit van de nieuwbouw. Hier leidt Mueller een nieuwe generatie vakmensen op waarvan de bedrijven in de regio kunnen profiteren. Samen maken de bedrijven werk van innovatie.’ 

Regionaal Bedrijvenpark Laarberg
Laarberg is het regionale bedrijvenpark in het oostelijke deel van de Achterhoek gelegen aan de N18. Het park is een bundeling van krachten met als doel de concurrentiepositie van de regio te waarborgen en te verbeteren. Er zijn ruime kavels beschikbaar en vestigingsmogelijkheden voor ondernemingen tot en met milieucategorie 5. Laarberg heeft uitstekende faciliteiten en richt zich onder andere op de maakindustrie, agro food en duurzame energie.

KUSTER OLIE REALISEERT DUURZAAM TANKSTATION OP BEDRIJVENPARK LAARBERG

Het innovatieve bedrijf Kuster Olie realiseert een nieuw duurzaam tankstation op regionaal bedrijvenpark Laarberg. De onderneming kiest voor een modern en op de toekomst gericht tankstation bij de ingang van het park die direct in verbinding staat met een afrit van de vernieuwde N18.

Commercieel directeur Jan Pieter de Wilde is er trots op dat Kuster Olie en Laarberg tot overeenstemming zijn gekomen voor de vestiging van een nieuw tankstation. ‘Het is voor ons weer een belangrijke stap in de ontwikkeling van onze onderneming. De locatie is strategisch gezien waardevol met het oog op de vernieuwing van de N18 waardoor de bedrijvigheid toe zal nemen’, zegt hij. ‘Dat wij ervaring hebben met duurzaamheid heeft de doorslag gegeven. Zeer recent zijn we op een station in Doetinchem in samenwerking met AGEM gestart met de verkoop van groen gas, afkomstig van een mestvergistingsinstallatie op proefboerderij De Marke.’ 

Gericht op de toekomst
Kuster Olie is gericht op de toekomst. ‘Wij zijn vergeleken met de grote brandstofleveranciers een kleine organisatie, maar wel flexibel en slagvaardig’, legt De Wilde uit. ‘Daarom spelen wij snel in op nieuwe ontwikkelingen en bouwen we op Laarberg een vestiging met een nieuw concept.’ Het nieuwe station oogt vriendelijk en is ingepast in de omgeving. Behalve tanken kan men drink- en etenswaren en andere producten kopen in de shop en er zijn werkplekken. Naast het tankstation is een carwash die ook geschikt is voor vrachtwagens. Het station heeft innovatieve en duurzame voorzieningen. Op het dak bevinden zich zonnepanelen, men kan er LNG (aardgas)tanken, er zijn oplaadpunten voor elektrische auto’s en er worden voorbereidingen getroffen voor het leveren van waterstof .

Blij met Kuster Olie
Wethouder Marieke Frank van gemeente Oost Gelre is ingenomen met de komst van Kuster Olie. ‘Uiteraard zijn we blij met een bedrijf dat zo goed past in het duurzame concept van Laarberg’, zegt Frank. ‘Daarnaast is het belangrijk dat het bedrijvenpark met Kuster Olie een voorziening krijgt waar de mensen niet alleen kunnen tanken en hun auto wassen, maar ook terecht kunnen voor een lunch of om even te werken.’ 

Kuster Olie
Kuster Olie heeft een hoofdvestiging met een oliehandel en tankstation in Babberich. Het bedrijf heeft circa 20 tankstations in de Achterhoek en direct over de grens in Duitsland. Kuster Olie onderscheidt zich door een creatieve en duurzame aanpak. Zo heeft het bedrijf een tankstation in de kleuren van voetbalclub De Graafschap en verkoopt het groen gas en aardgas.

Regionaal Bedrijvenpark LaarbergLaarberg is het regionale bedrijvenpark in het oostelijke deel van de Achterhoek gelegen aan de N18. Het park is het resultaat van een samenwerking tussen de gemeenten Berkelland en Oost Gelre met als doel de concurrentiepositie van de regio te waarborgen en te verbeteren. Er zijn ruime kavels beschikbaar met vestigingsmogelijkheden voor ondernemingen tot en met milieucategorie 5. Laarberg heeft uitstekende faciliteiten en richt zich onder andere op de maakindustrie, agro food en duurzame energie. Kuster Olie is in 2017 al het tweede bedrijf dat te kennen gaf zich op Laarberg te vestigen.

’EEN UNIEKE KANS OM ALLES BIJ ELKAAR TE BRENGEN OP ÉÉN LOCATIE’

‘We zochten naar mogelijkheden om onze productielocatie in Lichtenvoorde uit te breiden, toen zich een koper aandiende voor ons terrein met de gebouwen. Dat wierp een heel nieuw licht op de situatie. Het was logisch om al onze activiteiten onder te brengen op één nieuwe plek. Dat werd uiteindelijk Laarberg, omdat we veel waarde hechten aan de kwaliteit van de tanks en daarom aan het behoud onze productiemedewerkers die allemaal in de Achterhoek wonen’, zo vat Johan Mulder Group HR manager van Mueller samen waarom dit bedrijf Laarberg als nieuwe vestigingsplaats koos.

Mueller is de dochteronderneming van koel- en procestank fabrikant Paul Mueller Company in Amerika en heeft op dit moment drie vestigingen in Nederland. De tanks worden verkocht door de sales afdeling in Assen, ze worden gemaakt in Lichtenvoorde en de serviceafdeling in Wesepe verzorgt het onderhoud voor de klanten. ‘Deze constructie is historisch zo gegroeid en functioneert ook goed’, legt Mulder uit. ‘We waren er niet op uit dit te veranderen toen zich een koper aandiende voor onze vestiging in Lichtenvoorde. Hierdoor kregen we een unieke kans om alles bij elkaar te brengen op één locatie.’ Het was geen gemakkelijke keuze. Er waren belangrijke vragen als waar gaan we naar toe, wat mag het kosten en wat betekent het voor de medewerkers? ‘De sociale kant was één van de redenen waarom we er niet eerder mee bezig waren’, zegt Mulder. ‘Het behoud van onze productiemedewerkers is ook een reden waarom we in de Achterhoek blijven. Hier blijven betekent dat we onze productiemedewerkers kunnen behouden en zodoende de continuïteit van de productie en de kwaliteit waarborgen.

Die zijn heel belangrijk voor ons.’De medewerkers van de locaties in Wesepe en Assen zullen helaas wel moeten verhuizen of gaan reizen. Zij behouden in principe hun werkplek die naar Groenlo gaat. Het is nog niet zeker of iedereen gebruik maakt van deze mogelijkheid. In totaal komen er op Laarberg circa 250 arbeidsplaatsen. 

Veel mogelijkheden op Laarberg
Het bedrijvenpark Laarberg biedt Mueller veel mogelijkheden. Allereerst de ruimte. Dankzij de vernieuwde N18 is er ook een goede verbinding met de rest van de wereld. Want de klanten van Mueller bevinden zich behalve in Nederland en Europa ook ver daarbuiten tot in Afrika en Azië toe. Het werkgebied is de wereld exclusief Noord- en Zuid-Amerika. Van oudsher produceert Mueller tanks voor de melkveehouderij en bierbrouwers. Tanks en installaties voor de bier- en procesindustrie vormen momenteel de groeimarkt.

Hoge verwachtingen Mulder heeft hoge verwachtingen van de het samengaan van de drie huidige locaties:

‘Het is een grote investering, het betekent veel voor mensen die moeten verhuizen of verder gaan reizen, maar we krijgen wel een veel compactere organisatie. Als een verkoper nu iets wil zien van de productie, moet hij 150 km heen en 150 km terug. Volgend jaar hoeft hij bij wijze van spreken nog maar de trap af te lopen. We maken op Laarberg een frisse start met een veel efficiëntere organisatie. Ik kijk ernaar uit.’

GEDEPUTEERDE SCHEFFER BLIJ MET DE KEUZE VAN MUELLER VOOR LAARBERG

‘De Achterhoek is sterk met de maakindustrie en de agrarische sector’, zegt Michiel Scheffer, gedeputeerde van de provincie Gelderland. ‘Mueller zit precies op het kruispunt van beide: het bedrijf maakt tanks en een belangrijk afzetgebied is de agrarische sector. Dit betekent dat Mueller door het kiezen van Laarberg als locatie een versterking is voor datgene waar de Achterhoek goed in is.’

Scheffer brengt graag onder de aandacht dat een bedrijf als Mueller, evenals veel andere Achterhoekse producenten, grensoverschrijdend opereert. Het bedrijf verkoopt namelijk zijn producten in meer dan 50 landen. Bij de onderhandelingen over de vestiging van Mueller waren daarom ook het Amerikaanse moederbedrijf en het ministerie van Buitenlandse Zaken betrokken. 

Rode loper uitgelegd
‘We hebben als provincie de rode loper voor Mueller uitgelegd’, vertelt Scheffer. ‘We noemen ons speciale beleid bij het vestigen van belangrijke bedrijven namelijk het Rode Loperbeleid. Deze gevallen komen vier tot vijf keer per jaar voor en Mueller is er dus een van.’ Dit Rode Loperbeleid houdt in dat de provincie goed meedenkt met het bedrijf.
Als het nodig is worden procedures versneld, bijvoorbeeld voor het verkrijgen van vergunningen. Ook kan de provincie financieel bijdragen aan kosten die worden gemaakt vanwege publiekelijk belang. ‘Bij Mueller ging het om een financiële bijdrage van de opleidingsfaciliteiten’, licht Scheffer toe. ‘Deze komen namelijk ook ter beschikking van andere bedrijven.’ 

Kiezen voor Achterhoekse vakmensen
Echt trots is Scheffer op het feit dat Mueller koos voor de Achterhoek mede vanwege de vakmensen en de opleidingsmogelijkheden bij het Graafschapcollege. De Achterhoekse vakmensen zijn belangrijk voor het bedrijf dat hoogwaardige producten maakt Scheffer doet zijn best om bedrijven te laten kiezen voor Gelderland,

maar de ondernemingen moeten wel economisch gefundeerde keuzes maken. ‘De beschikbaarheid van vakmensen is een goede reden om de Laarberg als vestigingsplaats te kiezen. Door de vestiging van Mueller op Laarberg behoudt de Achterhoek 150 arbeidsplaatsen en krijgt het er 100 nieuwe bij. Een mooi resultaat’, aldus Scheffer.

ARTHUR BORST NIEUWE DIRECTEUR VOOR REGIONAAL BEDRIJVENPARK LAARBERG

Laarberg is het regionale bedrijvenpark voor de Oost-Achterhoek. Arthur Borst is onlangs aangetreden als directeur van de Gebiedsonderneming Regionaal Bedrijvenpark Laarberg, een samenwerking van de gemeenten Oost Gelre en Berkelland.

Arthur Borst is betrokken bij grootschalige complexe gebiedsontwikkelingen en heeft ruime ervaring aan zowel de publieke als private zijde van gebiedsontwikkeling. Zijn ambitie is om verder te bouwen aan de ontwikkeling van Regionaal Bedrijvenpark Laarberg om dit dé plek in de Oost-Achterhoek te laten zijn waar ondernemingen zich graag vestigen.

Raad van Commissarissen
Daarnaast zijn Frans Stortelder (COO bij Vion) en Tonny Winkelhorst (directeur-eigenaar van Baks Groep) toegetreden tot de Raad van Commissarissen van Laarberg. Hans Goorhuis (directeur van Taurus Corporate Finance) blijft voorzitter van de Raad van Commissarissen. Allen zijn Achterhoekse ondernemers die nauw betrokken zijn bij het bedrijfsleven en beschikken over een groot netwerk in de Achterhoek en Twente.

Regionaal Bedrijvenpark LaarbergLaarberg is het regionale bedrijvenpark in het oostelijke deel van de Achterhoek gelegen aan de N18. Het park is een bundeling van krachten met als doel de concurrentiepositie van de regio te waarborgen en verbeteren. Er zijn ruime kavels beschikbaar en vestigingsmogelijkheden voor ondernemingen tot en met milieucategorie 5. Laarberg heeft uitstekende faciliteiten en richt zich onder andere op de maakindustrie, agro food en duurzame energie.

ONTVANG onze nieuwsbrief

abonneren