Gewild bij ondernemers: duurzaam bedrijventerrein Laarberg breidt uit

Het bruist op Laarberg. Op dit veelzijdige, regionale bedrijventerrein midden in de Achterhoek en vlakbij de Duitse grens vonden al veel ambitieuze bedrijven hun nieuwe vestigingsplek. De meeste van de ondernemers behoren tot de maak-, e-commerce- en circulaire industrie en hebben veel ruimte nodig. Met de versnelde ontwikkeling van Laarberg Noord komt er nog meer plek voor ondernemers die bewust willen groeien.

Wie Laarberg bezoekt, gelegen in Groenlo met een eigen afslag vanaf de N18, zal zich verbazen. Over de ruimte, het groen en hoe naadloos het terrein is ingepast in de bestaande omgeving. Met grote zorgvuldigheid is nagedacht over deze ideale plek voor succesvolle bedrijven die willen groeien met respect voor hun omgeving.

Wat nodig is voor succes

Wat maakt Laarberg zo’n gewilde plek? Joost Okkema, directeur van de Gebiedsonderneming Laarberg, noemt een combinatie van factoren. “Het is een robuust terrein voor de lange termijn, met veel ambitieuze collega-ondernemers en groeimogelijkheden. We bieden een fijne werkomgeving en helpen ondernemers floreren door hen al vanaf het begin te ondersteunen met de juiste kennis en kunde.” Liesbeth Kats, directiesecretaris en uitgifteadviseur grondzaken, vult aan: “We leveren kavels op maat. Dat is uniek. We bespreken met ondernemers hun bedrijfsproces om te ontdekken waaraan hun kavel moet voldoen en wat bijvoorbeeld de meest handige ontsluiting is.”

Liesbeth Kats en Joost Okkema

Erfpacht en zonne-energie

De kavels kunnen zelfs worden uitgegeven in erfpacht. Werd in het begin soms nog argwanend gereageerd op deze constructie, nu wordt het gezien als een groot pluspunt. Kats legt uit: ”De gemeente koopt de grond en de ondernemer betaalt hiervoor pacht. De rente is momenteel vrij laag. Op deze manier blijft er meer financiële ruimte over om te investeren in het nieuwe pand en in duurzame oplossingen.” Wat Laarberg verder onderscheidt is volgens Okkema het eigen Solarpark dat voorziet in energie. “Bij de aanleg van het park hebben we de ruimte meervoudig benut. Er liggen niet alleen zonnepanelen; de groene bermen zijn meters breed, de houtwallen zijn vernieuwd, er staan fruitbomen, vleermuiskasten en er is een heuse schapenwei. Dat is niet standaard op een bedrijventerrein.”

Ontzorgen en stimuleren

Het Laarberg-team ondersteunt de ondernemers waar mogelijk. “We geven niet alleen kavels uit. We willen ook dat het de bedrijven op de lange termijn goed blijft gaan”, stelt Okkema. “Daarom kan iedere ondernemer rekenen op een team van specialisten dat bijdraagt aan langdurig succes.” Kats: “Denk hierbij aan projectleiders en aan ruimtelijk, financieel en juridisch adviseurs die kritisch meekijken, tips geven en helpen bij het aanvragen van bijvoorbeeld de juiste vergunningen. Door de ondernemers te ontzorgen op die vlakken waar ze vaak zelf niet veel weet van hebben, komen ze snel verder.” Okkema: “Ook motiveren we de ondernemers om veel groen op te nemen in hun plannen. Dat is niet alleen belangrijk voor de natuur hier. Gelet op de krapte op de arbeidsmarkt is het heel slim om je medewerkers een fijne werkomgeving te bieden.”

Duurzaam voordeel

“Bedrijven aan elkaar verbinden en collectief duurzaam voordeel behalen is een van onze speerpunten”, vertelt Okkema. “Behalve het Laarberg-team werkt onze Vereniging van Eigenaren hier hard aan. Een voorbeeld is de energievoorziening. We onderzoeken nu hoe we de opgewekte energie van ons Solarpark direct kunnen terugvoeren naar onze bedrijven. Dat scheelt ook belastingen. Van de energie die over is, kunnen bedrijven bijvoorbeeld waterstof maken. Die kan door anderen dan weer gebruikt worden om hun heftrucks op te laten rijden, wat de stikstofuitstoot vermindert. Zo borrelen er nog veel meer goede ideeën en initiatieven.”

Uitbreiding Laarberg Noord

Bedrijven die willen groeien overwegen Laarberg steeds vaker als serieuze optie. Met name door de veelzijdigheid. Kats: “Er zijn nu zo’n vijftig bedrijven gevestigd op ons mooie terrein. Door de grote vraag is vervroegd gestart met de ontwikkeling van Laarberg Noord, waar nu al veel belangstelling voor is.” Binnen het plangebied is nog meer ruimte voor verdere ontwikkeling maar dat is voorlopig toekomstmuziek. Okkema besluit: “We gaan ons eerst richten op Noord en op de flora en fauna daar. Op Laarberg wordt binnenkort weer twee hectare extra groen aangelegd en we willen de omwonenden en bedrijven in de buurt graag betrekken om hieraan mee te werken. We zijn voortdurend op zoek naar verbinding.”

Deel dit op social media!

Meer nieuws

Pilot: circulaire sloop woning Ruiterpad

Afgelopen najaar is de oude woonboerderij aan het Ruiterpad circulair gesloopt door Rouwmaat in samenwerking met Stadsmijn. Dat houdt in dat alle herbruikbare materialen, zoals hout en tegelwerk, zijn gedemonteerd voordat de woning werd gesloopt. Laarberg was erbij en maakte een videoverslag van deze veelbelovende pilot bedoeld om te testen of circulair slopen vaker kan worden toegepast op Laarberg.

Gamp ebiz gedijt in de wereld achter webshops

Gamp ebiz, een jong en ambitieus bedrijf, bouwt een nieuw pand op bedrijventerrein Laarberg. Dat was hoognodig. Steeds meer webshops kloppen aan bij het Groenlose bedrijf voor hun complete e-fulfilment; dat wil zeggen inslag, opslag, orderpikken en klantenservice. Operationeel manager Coco van Megen: “Met het nieuwe magazijn van bijna 50.000 m3 zitten we straks ruim in ons jasje. In dit pand kunnen we nog drie verdiepingen realiseren, elk goed voor 820 m2 opslagcapaciteit. De komende jaren kunnen wij groeien.”

Jonge Muiters en wethouder trotseren kou om bomen te planten op Laarberg

De kinderen van BSO De Muiters in Groenlo en wethouder Arjen Schutten hielpen maandagmiddag 12 december groenvoorziener Biljoen en het team van Laarberg met het planten van bomen en struiken op het bedrijventerrein. Laarberg had er een feestje van gemaakt om de aanleg van een grote houtwal te vieren.

Laarberg host kennisevent DE KRACHT VAN DE REGIO

Vaktitel BT en Gebiedsonderneming Laarberg organiseren het kennis- en netwerkevent ‘De kracht van de regio – naar een nog productievere Achterhoek’. Het event vindt plaats op Laarberg zelf, op 18 januari 2023. Een relevante bijeenkomst voor bestuurders, ondernemers en ambassadeurs uit de hele Achterhoek en daarbuiten.

Laarberg compenseert bomenkap door aanplant half hectare groen

De bomenkap is noodzakelijk om de kavels in de uitbreidingsplannen die de gemeenteraad dit voorjaar goedkeurde, te realiseren. Omdat Laarberg het bedrijventerrein wel zo groen mogelijk wil houden, is gekozen voor een ambitieus compensatieplan waarvan de aanleg al is gestart.

Open Bedrijvendag Oost Gelre: een kijkje achter de schermen

Twintig bedrijven op Laarberg en Den Sliem openen op 15 oktober 2022 hun deuren. Tijdens deze Open Bedrijvendag Oost Gelre kan iedereen een uniek kijkje achter de schermen nemen bij een aantal van de meest succesvolle en innovatieve (maak)bedrijven van de Achterhoek.

Eerste Achterhoekse Nightwalk loopt door Groenlo en Grolse bedrijven.

Stel je voor: met honderden mede-wandelaars loop je in het donker door de oude stad van Groenlo en dwars door een aantal gave bedrijven. De Lionsclub Groenlo-Slingelanden organiseert vrijdagavond 16 september a.s. de allereerste Nightwalk in de Achterhoek.

Bas Voerman, ecoloog: ‘Laarberg koestert natuurwaarde op bedrijventerrein’

Bedrijventerrein Laarberg heeft een vaste ecoloog in de arm genomen. Sinds dit voorjaar bewaakt Bas Voerman, eigenaar van Ecochore Natuurtechniek, de natuurwaarde op het terrein. We vroegen Voerman wat zijn werk eigenlijk inhoudt, wat er zoal groeit en leeft op Laarberg en hoe het gebied daar mee omgaat.

HAND Hemelvaart op Laarberg ‘waanzinnig’ succes

Met een mooie mix van bezoekers uit Groenlo maar ook ver daarbuiten, was het technofestival volgens de organisatie een prachtige eerste editie. HAND Hemelvaart was een spin-off van het Have a Nice Day Festival dat al jaren plaatsvindt op unieke locaties in deze regio.

Energy Point Laarberg is paradepaardje van Kuster Energy

Echt succesvolle ondernemers zien grote ontwikkelingen voordat anderen die zien en spelen daarop in voordat anderen dat durven. Kuster Energy, voorheen Kuster Olie, is zo’n onderneming. Het eerste Nederlandse oliebedrijf dat groene brandstoffen aanbood en dat slim combineerde met een aantrekkelijke, zakelijke horeca-accommodatie.

BINX Smartility en Gebiedsontwikkeling Laarberg verkennen mogelijkheid bedrijfshotel

Ondernemers Bart Wopereis en Bas Hommelink van BINX Smartility verkennen momenteel de behoefte aan, en haalbaarheid van, een bedrijfshotel op bedrijventerrein Laarberg in Groenlo.

Have A Nice Day Festival komt naar Laarberg deze Hemelvaart

Dansen? Ook dát kan op Laarberg! Het Have A Nice Day Festival komt op Hemelvaartsdag naar Groenlo. Het Groot Hoornwerk op Laarberg wordt omgetoverd tot een walhalla voor house en techno liefhebbers.

GelrePost blijft groeien, door slimme keuzes en een beetje door corona

Van Lichtenvoorde verhuizen naar Laarberg is een hele stap, maar GelrePost heeft er hele goede redenen voor. Het bedrijf groeit de laatste jaren namelijk als kool. Door slimme keuzes te maken en door de flinke stijging in het aantal pakketbezorgingen in coronatijd. Dat laatste heeft GelrePost - als lokale DHL CityHub - geen windeieren gelegd, zo vertelt eigenaar Thorsten Beerten.

Bestemmingsplan uitbreiding Laarberg-Noord goedgekeurd door gemeenteraad

De gemeenteraad van Oost Gelre heeft ingestemd met het bestemmingsplan voor de uitbreiding van bedrijventerrein Laarberg Noord. "Dit is goed nieuws voor ambitieuze ondernemers en de regio. Er is behoefte aan meer ruimte voor bedrijven; dit besluit is gunstig voor het vestigingsklimaat van Oost Gelderland", aldus Joost Okkema van Gebiedsonderneming Laarberg.

Nieuwe showroom, werkplaats én groot magazijn voor aNivo

Laarberg heeft door haar ligging niet alleen voordelen voor bedrijven die veel met transport te maken hebben. Willie Vogteloo is eigenaar van aNivo, leverancier van zonweringen, gordijnen, buitendeuren en nog veel meer.

Ten Kate Vetten is al een eeuw circulair

Afval bestaat eigenlijk niet meer, zelfs niet als het gaat om dierlijke producten. Dat bewijst Ten Kate Vetten met hun ingenieuze manier om nuttige stoffen te winnen uit restproducten.

Vacature: Gebiedsonderneming Laarberg B.V. zoekt lid RvC uit Berkelland

In verband met het vertrek van een lid van de Raad van Commissarissen van de Gebiedsonderneming Laarberg B.V. is zij op zoek naar een kandidaat met economische binding met de gemeente Berkelland.

Flora en Fauna floreren op Laarberg

Bedrijventerrein Laarberg is een duurzaam en circulair bedrijventerrein dat niet alleen veel doet voor zijn ondernemers, maar ook voor de flora en fauna.

Bedrijventerrein Laarberg in Groenlo behaalt certificaat Keurmerk Veilig Ondernemen

Bedrijventerrein Laarberg in Groenlo heeft het certificaat in het kader van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) behaald.

WSi Techniek: ‘Dat onze ambitieuze medewerkers hier in de regio hun uitdaging kunnen vinden, doet veel’

WSi Techniek, een van de eerste ‘bewoners’ van bedrijventerrein Laarberg, koos voor Groenlo als centrale vestigingsplaats voor meerdere bedrijven.

Flexibiliteit en ondernemersgeest houden De Klok Dranken gezond

Eén van de eerste bedrijven die zich op Laarberg vestigden, is De Klok Dranken. Als dochteronderneming van Grolsch is deze drankengroothandel welbekend in de omgeving en met de vestiging in Groenlo valt er dan ook van alles op zijn plek.

Wanneer evenementenbranche weer losbarst, heeft Harmat Verhuur alle ruimte om te groeien

Sommige bedrijven op Laarberg hebben meer last van de coronamaatregelen dan andere. Harmat Verhuur heeft er absoluut veel last van.

Neetron Logistics sorteert voor op toekomstige uitbreiding

Logistiekbedrijf Neetron Logistics is de afgelopen jaren flink gegroeid. Deze stijgende lijn wil het bedrijf voortzetten op Laarberg.

Ten Damme breidt gestaag uit op Laarberg

Ten Damme levert houtvezel en zaagsel, maar ook stro en fourage, biomassa en houtpellets. Het is een circulair bedrijf dat restproducten van andere bedrijven omzet in waardevolle producten.

Nieuwe weg Panneman duurzaam aangelegd

Binnenkort is de Panneman open voor gebruik. Deze weg verbindt de Noord- en Zuidgang en is met een duurzaam asfaltmengels aangelegd.

Jury Circular Economy Award: ‘Laarberg zet heel lovenswaardige stappen’

Laarberg zat samen met InnoFase Duiven, Schiphol Trade Park en Werkspoorkwartier in Utrecht bij de laatste vier genomineerden voor de Circular Economy Award 2020.

“Om hoog in de Top 10 te blijven, moeten we blijven groeien. Dat kan op Laarberg.”

Klein Gunnewiek staat in de Top 10 van circulaire autodemontagebedrijven. Omdat schaalvergroting een must is om relevant te blijven, verhuist het familiebedrijf binnenkort naar een nóg groter perceel op bedrijventerrein Laarberg in Groenlo.

Duurzaamste schakelstation van Nederland

Liandon bouwt op Laarberg het duurzaamste schakelstation van Nederland. LIandon versnelt met dit schakelstation de ontwikkeling van duurzame stations.

Een van de modernste maakbedrijven van de Achterhoek

Met Mueller staat op Laarberg een van de modernste maakbedrijven van de Achterhoek. De bouw is een knappe samenwerking van de bouwer Heembouw, Mueller en installateur De Groot.

Lees meer

Joost Okkema – Directeur

Neem contact op

Heeft u vragen? Laat het ons weten: wij nemen graag contact met u op.