Duurzaamste schakelstation van Nederland

Duurzaamste schakelstation van Nederland

Liandon, onderdeel van Alliander waar ook netbeheerder Liander deel van uitmaakt, bouwt op Laarberg het duurzaamste schakelstation van Nederland. Alliander heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en versnelt met dit schakelstation de ontwikkeling van duurzame stations.

‘Liander distribueert energie, in dit geval elektriciteit, naar klanten’ legt Mark Walhof, projectmanager van de bouw van het schakelstation op Laarberg uit. ‘Die wekken wij niet zelf op, maar geven wij door. Hierbij is veiligheid en leverbetrouwbaarheid van groot belang. Niet ver daaronder staat duurzaamheid omdat wij werken aan een duurzame energievoorziening. We verlenen toegang tot duurzame energie, willen zelf klimaatbewust werken en gelijke kansen bieden aan mensen op de arbeidsmarkt.

Nieuw type schakelstation

Het schakelstation op Laarberg is een schakel naar de ontwikkeling van een nieuw soort voorziening. ‘De bedoeling is dat we een schakelstation bouwen dat model staat voor de stations die we in de toekomst gaan bouwen’, licht Walhof toe.
Het schakelstation herbergt een reeks noviteiten. Dit begint met de constructie die bestaat uit houtskeletbouw. Op het dak gaat sedum groeien en er komen zonnepanelen die zorgen voor het opwekken van de eigen energie voor het station. Het groene dak zorgt voor een goede isolatie en op het dak lagere temperaturen in de zomer waardoor de zonnepanelen meer rendement opleveren.

Hergebruik materialen

Een bezoeker zal ook opvallen dat niet alles nieuw is aan het station. Zo komen er gebruikte stoeptegels te liggen en worden de wanden bekleed met pannen die worden hergebruikt. Er zijn nog meer duurzame vernieuwingen zoals de toepassing van zoveel mogelijk natuurlijke ventilatie en het opvangen van hemelwater op eigen terrein. Het meest in het oog springend is een aarden wal om het station. De grond die overblijft door de bouwwerkzaamheden wordt namelijk niet afgevoerd, maar op het eigen terrein gebruikt. ‘De wal zal bijdragen aan het koelen van het station waardoor we nog minder energie gaan gebruiken’, zegt Walhof.

Deel dit op social media!

Joost Okkema – Directeur

Neem contact op

Heeft u vragen? Laat het ons weten: wij nemen graag contact met u op.