Duurzaamste schakelstation van Nederland

Duurzaamste schakelstation van Nederland

Liandon, onderdeel van Alliander waar ook netbeheerder Liander deel van uitmaakt, bouwt op Laarberg het duurzaamste schakelstation van Nederland. Alliander heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en versnelt met dit schakelstation de ontwikkeling van duurzame stations.

‘Liander distribueert energie, in dit geval elektriciteit, naar klanten’ legt Mark Walhof, projectmanager van de bouw van het schakelstation op Laarberg uit. ‘Die wekken wij niet zelf op, maar geven wij door. Hierbij is veiligheid en leverbetrouwbaarheid van groot belang. Niet ver daaronder staat duurzaamheid omdat wij werken aan een duurzame energievoorziening. We verlenen toegang tot duurzame energie, willen zelf klimaatbewust werken en gelijke kansen bieden aan mensen op de arbeidsmarkt.

Nieuw type schakelstation

Het schakelstation op Laarberg is een schakel naar de ontwikkeling van een nieuw soort voorziening. ‘De bedoeling is dat we een schakelstation bouwen dat model staat voor de stations die we in de toekomst gaan bouwen’, licht Walhof toe.
Het schakelstation herbergt een reeks noviteiten. Dit begint met de constructie die bestaat uit houtskeletbouw. Op het dak gaat sedum groeien en er komen zonnepanelen die zorgen voor het opwekken van de eigen energie voor het station. Het groene dak zorgt voor een goede isolatie en op het dak lagere temperaturen in de zomer waardoor de zonnepanelen meer rendement opleveren.

Hergebruik materialen

Een bezoeker zal ook opvallen dat niet alles nieuw is aan het station. Zo komen er gebruikte stoeptegels te liggen en worden de wanden bekleed met pannen die worden hergebruikt. Er zijn nog meer duurzame vernieuwingen zoals de toepassing van zoveel mogelijk natuurlijke ventilatie en het opvangen van hemelwater op eigen terrein. Het meest in het oog springend is een aarden wal om het station. De grond die overblijft door de bouwwerkzaamheden wordt namelijk niet afgevoerd, maar op het eigen terrein gebruikt. ‘De wal zal bijdragen aan het koelen van het station waardoor we nog minder energie gaan gebruiken’, zegt Walhof.

Deel dit op social media!

Nieuws

Informatieavond bestemmingsplan Laarberg Noord helaas afgelast

Het besluit van het kabinet om horecagelegenheden om 17.00 uur te sluiten, betekent helaas dat de informatieavond over het bestemmingsplan voor Laarberg Noord op 30 november a.s. niet door kan gaan.

Nieuwe showroom, werkplaats én groot magazijn voor aNivo

Laarberg heeft door haar ligging niet alleen voordelen voor bedrijven die veel met transport te maken hebben. Willie Vogteloo is eigenaar van aNivo, leverancier van zonweringen, gordijnen, buitendeuren en nog veel meer.

Ten Kate Vetten is al een eeuw circulair

Afval bestaat eigenlijk niet meer, zelfs niet als het gaat om dierlijke producten. Dat bewijst Ten Kate Vetten met hun ingenieuze manier om nuttige stoffen te winnen uit restproducten.

Vacature: Gebiedsonderneming Laarberg B.V. zoekt lid RvC uit Berkelland

In verband met het vertrek van een lid van de Raad van Commissarissen van de Gebiedsonderneming Laarberg B.V. is zij op zoek naar een kandidaat met economische binding met de gemeente Berkelland.

Gewild bij ondernemers: duurzaam bedrijventerrein Laarberg breidt uit

Het bruist op Laarberg. Op dit veelzijdige, regionale bedrijventerrein midden in de Achterhoek en vlakbij de Duitse grens vonden al veel ambitieuze bedrijven hun nieuwe vestigingsplek.

Flora en Fauna floreren op Laarberg

Bedrijventerrein Laarberg is een duurzaam en circulair bedrijventerrein dat niet alleen veel doet voor zijn ondernemers, maar ook voor de flora en fauna.

Bedrijventerrein Laarberg in Groenlo behaalt certificaat Keurmerk Veilig Ondernemen

Bedrijventerrein Laarberg in Groenlo heeft het certificaat in het kader van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) behaald.

WSi Techniek: ‘Dat onze ambitieuze medewerkers hier in de regio hun uitdaging kunnen vinden, doet veel’

WSi Techniek, een van de eerste ‘bewoners’ van bedrijventerrein Laarberg, koos voor Groenlo als centrale vestigingsplaats voor meerdere bedrijven.

Flexibiliteit en ondernemersgeest houden De Klok Dranken gezond

Eén van de eerste bedrijven die zich op Laarberg vestigden, is De Klok Dranken. Als dochteronderneming van Grolsch is deze drankengroothandel welbekend in de omgeving en met de vestiging in Groenlo valt er dan ook van alles op zijn plek.

Wanneer evenementenbranche weer losbarst, heeft Harmat Verhuur alle ruimte om te groeien

Sommige bedrijven op Laarberg hebben meer last van de coronamaatregelen dan andere. Harmat Verhuur heeft er absoluut veel last van.

Neetron Logistics sorteert voor op toekomstige uitbreiding

Logistiekbedrijf Neetron Logistics is de afgelopen jaren flink gegroeid. Deze stijgende lijn wil het bedrijf voortzetten op Laarberg.

Ten Damme breidt gestaag uit op Laarberg

Ten Damme levert houtvezel en zaagsel, maar ook stro en fourage, biomassa en houtpellets. Het is een circulair bedrijf dat restproducten van andere bedrijven omzet in waardevolle producten.

Nieuwe weg Panneman duurzaam aangelegd

Binnenkort is de Panneman open voor gebruik. Deze weg verbindt de Noord- en Zuidgang en is met een duurzaam asfaltmengels aangelegd.

Jury Circular Economy Award: ‘Laarberg zet heel lovenswaardige stappen’

Laarberg zat samen met InnoFase Duiven, Schiphol Trade Park en Werkspoorkwartier in Utrecht bij de laatste vier genomineerden voor de Circular Economy Award 2020.

“Om hoog in de Top 10 te blijven, moeten we blijven groeien. Dat kan op Laarberg.”

Klein Gunnewiek staat in de Top 10 van circulaire autodemontagebedrijven. Omdat schaalvergroting een must is om relevant te blijven, verhuist het familiebedrijf binnenkort naar een nóg groter perceel op bedrijventerrein Laarberg in Groenlo.

Een van de modernste maakbedrijven van de Achterhoek

Met Mueller staat op Laarberg een van de modernste maakbedrijven van de Achterhoek. De bouw is een knappe samenwerking van de bouwer Heembouw, Mueller en installateur De Groot.

Lees meer

Joost Okkema – Directeur

Neem contact op

Heeft u vragen? Laat het ons weten: wij nemen graag contact met u op.