Echt succesvolle ondernemers zien grote ontwikkelingen voordat anderen die zien en spelen daarop in voordat anderen dat durven. Kuster Energy, voorheen Kuster Olie, is zo’n onderneming. Het eerste Nederlandse oliebedrijf dat groene brandstoffen aanbood en dat slim combineerde met een aantrekkelijke, zakelijke horeca-accommodatie. Het Energy Point op bedrijventerrein Laarberg in Groenlo is het paradepaardje bij uitstek. In één van de mooie vergaderkamers praten we met commercieel directeur Jan Pieter de Wilde.
Meneer en mevrouw Kuster begonnen Kuster Olie in Stokkum, in 1970. Vanuit een boerenschuur werd de brandstof via een tankwagen geleverd aan de landbouw, transport en aan particulieren. Meewerkend zoon Paul – grotendeels verantwoordelijk voor de snelle groei – is nu eigenaar van Kuster Energy, een snelgroeiend bedrijf met een hoofdkantoor in Babberich, 35 tankstations in Nederland en Duitsland en 150 medewerkers. Agrariërs en transportbedrijven zijn nog altijd belangrijke doelgroepen, aangevuld met loonbedrijven, industrie en particulieren. Exact de bedrijvigheid die je vindt op en rondom bedrijventerrein Laarberg in Groenlo.
Voorop in vergroening
Kuster zag begin 2000 als een van de eerste oliebedrijven van Nederland dat duurzame mobiliteit de nieuwe weg was. “De oliebranche is groot, log en conservatief. Maar wij konden snel schakelen. In 2007 boden we als eerste in Nederland groen gas aan in Doetinchem, in 2010 elektrische laadpalen en in 2014 LNG in Borculo.” Het meest recente voorbeeld is de opening van het grootste openbare waterstoftankstation van Europa door een trotse Paul Kuster en Jan Pieter de Wilde in december 2021. ‘Gewoon’ in het Achterhoekse Doetinchem.
‘Helemaal anders’ op bedrijventerrein Laarberg
Vergroening is niet het enige aspect waar Kuster zich op wil onderscheiden. Toen circulair bedrijventerrein Laarberg in 2018 een regionale aanbesteding deed voor een tankstation, had Kuster net plannen gemaakt voor een totaal ander soort servicelocatie. Met duurzamere brandstoffen en een heel andere beleving. “Tanken is normaliter een noodzakelijk kwaad. Het is er vies, het stinkt en het eten is er meestal niet smakelijk. Zakenrelaties kan je er zeker niet ontvangen! Ons nieuwe paradepaardje zou helemaal anders zijn.”
Vrij ondernemen aan de poort van Groenlo
De plannen van Kuster paste perfect bij de visie en aanbesteding van gebiedsonderneming Laarberg. “Direct vanaf het begin was het contact goed. De gekozen kavel was een prima zichtlocatie; de poort naar het bedrijventerrein. Bovendien heeft de Gebiedsonderneming ons ontwerp direct geaccepteerd en faciliteerde ze expertise op het vlak van vergunningen en welstand.” Het snelle schakelen was een van de redenen dat een jaartje later al het allereerste Energy Point haar deuren opende in Groenlo. “We zijn nu drie jaar open en het bevalt top. Weten we elkaar te vinden als het nodig is, en voor de rest zijn we vrij om te ondernemen.”
Vergaderen en verzorgde lunches
Bij het Energy Point kunnen bedrijven en particulieren terecht voor een scala aan brandstoffen, zoals – behalve benzine en diesel – ook de duurzamere alternatieven Blauwe diesel (‘HVO’; diesel vermengd met hergebruikte oliën en frituurvetten, red.), groen gas en natuurlijk elektriciteit. En terwijl je je auto – of fiets(!) – oplaadt, eet je een oprecht lekker vers broodje in de aangenaam ingerichte shop. “We bedienen vooral veel zakelijke klanten. Ongeveer 80% van de bedrijven op Laarberg neemt z’n brandstof bij ons af en ontmoet hier relaties. In de shop of in een van de twee vergaderzalen boven. En we brengen heel wat lunches rond op Laarberg.”
Industrieel en toch natuurlijk
Terrein noch gebouw is wat je gewend bent van een tankstation. Kuster en Laarberg wilden geen flashy borden met benzineprijzen en felgekleurde vlaggen, maar een gebouw dat past in de landelijke omgeving. De gevels zijn grotendeels bekleed met Plato hout. Op strakke LED-schermen staan de brandstofprijzen, maar ook aanbiedingen en specials uit de keuken. Het grootste scherm is geïntegreerd in de voorgevel van het gebouw ontworpen door Stuyt Architecten uit Borculo. Door zowel staal als hout te gebruiken begeeft het pand zich letterlijk tussen industrie en natuur. Het terrein is opvallend schoon, overzichtelijk en ruim. Er is zelfs een drive through. “Dat bleek een gouden greep in Corona-tijd; we hebben superveel klandizie uit de buurt gehad. Op zondagochtend verkochten we zelfs Duitse broodjes!”, lacht De Wilde.
Duurzame mobiliteitsservice en -advies
Momenteel is er nog geen waterstof te krijgen op Laarberg, maar dat gaan snel veranderen, zegt De Wilde: “Steeds meer bedrijven vergroenen hun wagenpark. Oude diesels worden vervangen door elektrische auto’s of wagens op groen gas. Omdat we alle duurzame brandstoffen bieden, worden we ook steeds vaker gevraagd om onafhankelijk advies bij het verduurzamen van wagenparken. Of andere mobiliteitsvraagstukken. Bij onze locatie bij centraal station Arnhem kan je zelfs een elektrische deelauto ophalen. We doen iets goeds en intussen groeien we als kool. Dus wij blijven investeren in groene mobiliteit, innovatieve energievormen en service.”
Joost Okkema – Directeur
Neem contact op
Heeft u vragen? Laat het ons weten: wij nemen graag contact met u op.