Energy Point Laarberg is paradepaardje van Kuster Energy

Echt succesvolle ondernemers zien grote ontwikkelingen voordat anderen die zien en spelen daarop in voordat anderen dat durven. Kuster Energy, voorheen Kuster Olie, is zo’n onderneming. Het eerste Nederlandse oliebedrijf dat groene brandstoffen aanbood en dat slim combineerde met een aantrekkelijke, zakelijke horeca-accommodatie. Het Energy Point op bedrijventerrein Laarberg in Groenlo is het paradepaardje bij uitstek. In één van de mooie vergaderkamers praten we met commercieel directeur Jan Pieter de Wilde.

Meneer en mevrouw Kuster begonnen Kuster Olie in Stokkum, in 1970. Vanuit een boerenschuur werd de brandstof via een tankwagen geleverd aan de landbouw, transport en aan particulieren. Meewerkend zoon Paul – grotendeels verantwoordelijk voor de snelle groei – is nu eigenaar van Kuster Energy, een snelgroeiend bedrijf met een hoofdkantoor in Babberich, 35 tankstations in Nederland en Duitsland en 150 medewerkers. Agrariërs en transportbedrijven zijn nog altijd belangrijke doelgroepen, aangevuld met loonbedrijven, industrie en particulieren. Exact de bedrijvigheid die je vindt op en rondom bedrijventerrein Laarberg in Groenlo.

Voorop in vergroening

Kuster zag begin 2000 als een van de eerste oliebedrijven van Nederland dat duurzame mobiliteit de nieuwe weg was. “De oliebranche is groot, log en conservatief. Maar wij konden snel schakelen. In 2007 boden we als eerste in Nederland groen gas aan in Doetinchem, in 2010 elektrische laadpalen en in 2014 LNG in Borculo.” Het meest recente voorbeeld is de opening van het grootste openbare waterstoftankstation van Europa door een trotse Paul Kuster en Jan Pieter de Wilde in december 2021. ‘Gewoon’ in het Achterhoekse Doetinchem.

‘Helemaal anders’ op bedrijventerrein Laarberg

Vergroening is niet het enige aspect waar Kuster zich op wil onderscheiden. Toen circulair bedrijventerrein Laarberg in 2018 een regionale aanbesteding deed voor een tankstation, had Kuster net plannen gemaakt voor een totaal ander soort servicelocatie. Met duurzamere brandstoffen en een heel andere beleving. “Tanken is normaliter een noodzakelijk kwaad. Het is er vies, het stinkt en het eten is er meestal niet smakelijk. Zakenrelaties kan je er zeker niet ontvangen! Ons nieuwe paradepaardje zou helemaal anders zijn.”

Vrij ondernemen aan de poort van Groenlo

De plannen van Kuster paste perfect bij de visie en aanbesteding van gebiedsonderneming Laarberg. “Direct vanaf het begin was het contact goed. De gekozen kavel was een prima zichtlocatie; de poort naar het bedrijventerrein. Bovendien heeft de Gebiedsonderneming ons ontwerp direct geaccepteerd en faciliteerde ze expertise op het vlak van vergunningen en welstand.” Het snelle schakelen was een van de redenen dat een jaartje later al het allereerste Energy Point haar deuren opende in Groenlo. “We zijn nu drie jaar open en het bevalt top. Weten we elkaar te vinden als het nodig is, en voor de rest zijn we vrij om te ondernemen.”

Vergaderen en verzorgde lunches

Bij het Energy Point kunnen bedrijven en particulieren terecht voor een scala aan brandstoffen, zoals – behalve benzine en diesel – ook de duurzamere alternatieven Blauwe diesel (‘HVO’; diesel vermengd met hergebruikte oliën en frituurvetten, red.), groen gas en natuurlijk elektriciteit. En terwijl je je auto – of fiets(!) – oplaadt, eet je een oprecht lekker vers broodje in de aangenaam ingerichte shop. “We bedienen vooral veel zakelijke klanten. Ongeveer 80% van de bedrijven op Laarberg neemt z’n brandstof bij ons af en ontmoet hier relaties. In de shop of in een van de twee vergaderzalen boven. En we brengen heel wat lunches rond op Laarberg.”

Industrieel en toch natuurlijk

Terrein noch gebouw is wat je gewend bent van een tankstation. Kuster en Laarberg wilden geen flashy borden met benzineprijzen en felgekleurde vlaggen, maar een gebouw dat past in de landelijke omgeving. De gevels zijn grotendeels bekleed met Plato hout. Op strakke LED-schermen staan de brandstofprijzen, maar ook aanbiedingen en specials uit de keuken. Het grootste scherm is geïntegreerd in de voorgevel van het gebouw ontworpen door Stuyt Architecten uit Borculo. Door zowel staal als hout te gebruiken begeeft het pand zich letterlijk tussen industrie en natuur. Het terrein is opvallend schoon, overzichtelijk en ruim. Er is zelfs een drive through. “Dat bleek een gouden greep in Corona-tijd; we hebben superveel klandizie uit de buurt gehad. Op zondagochtend verkochten we zelfs Duitse broodjes!”, lacht De Wilde.

Duurzame mobiliteitsservice en -advies

Momenteel is er nog geen waterstof te krijgen op Laarberg, maar dat gaan snel veranderen, zegt De Wilde: “Steeds meer bedrijven vergroenen hun wagenpark. Oude diesels worden vervangen door elektrische auto’s of wagens op groen gas. Omdat we alle duurzame brandstoffen bieden, worden we ook steeds vaker gevraagd om onafhankelijk advies bij het verduurzamen van wagenparken. Of andere mobiliteitsvraagstukken. Bij onze locatie bij centraal station Arnhem kan je zelfs een elektrische deelauto ophalen. We doen iets goeds en intussen groeien we als kool. Dus wij blijven investeren in groene mobiliteit, innovatieve energievormen en service.”

Meer nieuws

Laarberg compenseert bomenkap door aanplant half hectare groen

De bomenkap is noodzakelijk om de kavels in de uitbreidingsplannen die de gemeenteraad dit voorjaar goedkeurde, te realiseren. Omdat Laarberg het bedrijventerrein wel zo groen mogelijk wil houden, is gekozen voor een ambitieus compensatieplan waarvan de aanleg al is gestart.

Open Bedrijvendag Oost Gelre: een kijkje achter de schermen

Twintig bedrijven op Laarberg en Den Sliem openen op 15 oktober 2022 hun deuren. Tijdens deze Open Bedrijvendag Oost Gelre kan iedereen een uniek kijkje achter de schermen nemen bij een aantal van de meest succesvolle en innovatieve (maak)bedrijven van de Achterhoek.

Eerste Achterhoekse Nightwalk loopt door Groenlo en Grolse bedrijven.

Stel je voor: met honderden mede-wandelaars loop je in het donker door de oude stad van Groenlo en dwars door een aantal gave bedrijven. De Lionsclub Groenlo-Slingelanden organiseert vrijdagavond 16 september a.s. de allereerste Nightwalk in de Achterhoek.

Bas Voerman, ecoloog: ‘Laarberg koestert natuurwaarde op bedrijventerrein’

Bedrijventerrein Laarberg heeft een vaste ecoloog in de arm genomen. Sinds dit voorjaar bewaakt Bas Voerman, eigenaar van Ecochore Natuurtechniek, de natuurwaarde op het terrein. We vroegen Voerman wat zijn werk eigenlijk inhoudt, wat er zoal groeit en leeft op Laarberg en hoe het gebied daar mee omgaat.

HAND Hemelvaart op Laarberg ‘waanzinnig’ succes

Met een mooie mix van bezoekers uit Groenlo maar ook ver daarbuiten, was het technofestival volgens de organisatie een prachtige eerste editie. HAND Hemelvaart was een spin-off van het Have a Nice Day Festival dat al jaren plaatsvindt op unieke locaties in deze regio.

BINX Smartility en Gebiedsontwikkeling Laarberg verkennen mogelijkheid bedrijfshotel

Ondernemers Bart Wopereis en Bas Hommelink van BINX Smartility verkennen momenteel de behoefte aan, en haalbaarheid van, een bedrijfshotel op bedrijventerrein Laarberg in Groenlo.

Have A Nice Day Festival komt naar Laarberg deze Hemelvaart

Dansen? Ook dát kan op Laarberg! Het Have A Nice Day Festival komt op Hemelvaartsdag naar Groenlo. Het Groot Hoornwerk op Laarberg wordt omgetoverd tot een walhalla voor house en techno liefhebbers.

GelrePost blijft groeien, door slimme keuzes en een beetje door corona

Van Lichtenvoorde verhuizen naar Laarberg is een hele stap, maar GelrePost heeft er hele goede redenen voor. Het bedrijf groeit de laatste jaren namelijk als kool. Door slimme keuzes te maken en door de flinke stijging in het aantal pakketbezorgingen in coronatijd. Dat laatste heeft GelrePost - als lokale DHL CityHub - geen windeieren gelegd, zo vertelt eigenaar Thorsten Beerten.

Bestemmingsplan uitbreiding Laarberg-Noord goedgekeurd door gemeenteraad

De gemeenteraad van Oost Gelre heeft ingestemd met het bestemmingsplan voor de uitbreiding van bedrijventerrein Laarberg Noord. "Dit is goed nieuws voor ambitieuze ondernemers en de regio. Er is behoefte aan meer ruimte voor bedrijven; dit besluit is gunstig voor het vestigingsklimaat van Oost Gelderland", aldus Joost Okkema van Gebiedsonderneming Laarberg.

Nieuwe showroom, werkplaats én groot magazijn voor aNivo

Laarberg heeft door haar ligging niet alleen voordelen voor bedrijven die veel met transport te maken hebben. Willie Vogteloo is eigenaar van aNivo, leverancier van zonweringen, gordijnen, buitendeuren en nog veel meer.

Ten Kate Vetten is al een eeuw circulair

Afval bestaat eigenlijk niet meer, zelfs niet als het gaat om dierlijke producten. Dat bewijst Ten Kate Vetten met hun ingenieuze manier om nuttige stoffen te winnen uit restproducten.

Vacature: Gebiedsonderneming Laarberg B.V. zoekt lid RvC uit Berkelland

In verband met het vertrek van een lid van de Raad van Commissarissen van de Gebiedsonderneming Laarberg B.V. is zij op zoek naar een kandidaat met economische binding met de gemeente Berkelland.

Gewild bij ondernemers: duurzaam bedrijventerrein Laarberg breidt uit

Het bruist op Laarberg. Op dit veelzijdige, regionale bedrijventerrein midden in de Achterhoek en vlakbij de Duitse grens vonden al veel ambitieuze bedrijven hun nieuwe vestigingsplek.

Flora en Fauna floreren op Laarberg

Bedrijventerrein Laarberg is een duurzaam en circulair bedrijventerrein dat niet alleen veel doet voor zijn ondernemers, maar ook voor de flora en fauna.

Bedrijventerrein Laarberg in Groenlo behaalt certificaat Keurmerk Veilig Ondernemen

Bedrijventerrein Laarberg in Groenlo heeft het certificaat in het kader van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) behaald.

WSi Techniek: ‘Dat onze ambitieuze medewerkers hier in de regio hun uitdaging kunnen vinden, doet veel’

WSi Techniek, een van de eerste ‘bewoners’ van bedrijventerrein Laarberg, koos voor Groenlo als centrale vestigingsplaats voor meerdere bedrijven.

Flexibiliteit en ondernemersgeest houden De Klok Dranken gezond

Eén van de eerste bedrijven die zich op Laarberg vestigden, is De Klok Dranken. Als dochteronderneming van Grolsch is deze drankengroothandel welbekend in de omgeving en met de vestiging in Groenlo valt er dan ook van alles op zijn plek.

Wanneer evenementenbranche weer losbarst, heeft Harmat Verhuur alle ruimte om te groeien

Sommige bedrijven op Laarberg hebben meer last van de coronamaatregelen dan andere. Harmat Verhuur heeft er absoluut veel last van.

Neetron Logistics sorteert voor op toekomstige uitbreiding

Logistiekbedrijf Neetron Logistics is de afgelopen jaren flink gegroeid. Deze stijgende lijn wil het bedrijf voortzetten op Laarberg.

Ten Damme breidt gestaag uit op Laarberg

Ten Damme levert houtvezel en zaagsel, maar ook stro en fourage, biomassa en houtpellets. Het is een circulair bedrijf dat restproducten van andere bedrijven omzet in waardevolle producten.

Nieuwe weg Panneman duurzaam aangelegd

Binnenkort is de Panneman open voor gebruik. Deze weg verbindt de Noord- en Zuidgang en is met een duurzaam asfaltmengels aangelegd.

Jury Circular Economy Award: ‘Laarberg zet heel lovenswaardige stappen’

Laarberg zat samen met InnoFase Duiven, Schiphol Trade Park en Werkspoorkwartier in Utrecht bij de laatste vier genomineerden voor de Circular Economy Award 2020.

“Om hoog in de Top 10 te blijven, moeten we blijven groeien. Dat kan op Laarberg.”

Klein Gunnewiek staat in de Top 10 van circulaire autodemontagebedrijven. Omdat schaalvergroting een must is om relevant te blijven, verhuist het familiebedrijf binnenkort naar een nóg groter perceel op bedrijventerrein Laarberg in Groenlo.

Duurzaamste schakelstation van Nederland

Liandon bouwt op Laarberg het duurzaamste schakelstation van Nederland. LIandon versnelt met dit schakelstation de ontwikkeling van duurzame stations.

Een van de modernste maakbedrijven van de Achterhoek

Met Mueller staat op Laarberg een van de modernste maakbedrijven van de Achterhoek. De bouw is een knappe samenwerking van de bouwer Heembouw, Mueller en installateur De Groot.

Lees meer

Joost Okkema – Directeur

Neem contact op

Heeft u vragen? Laat het ons weten: wij nemen graag contact met u op.