“Om hoog in de Top 10 te blijven, moeten we blijven groeien. Dat kan op Laarberg.”

Klein Gunnewiek staat in de Top 10 van circulaire autodemontagebedrijven van Nederland. Schaalvergroting is een must om relevant te blijven in die branche. Na twintig jaar verhuist het familiebedrijf naar een groter perceel op bedrijventerrein Laarberg in Groenlo. “We hebben hier ruimte, arbeidspotentieel en ondernemersvrijheid. Ik zie ons hier nog wel twintig jaar groeien”, aldus Susanne te Poele-Klein Gunnewiek.

Klein Gunnewiek koopt schadeauto’s op bij voornamelijk verzekeraars en geven alle bruikbare onderdelen een tweede leven. Susanne te Poele-Klein Gunnewiek, financieel medewerker en dochter van een van de medeoprichters van het bedrijf, legt uit: “We demonteren jonge gebruikte auto’s, reviseren motoronderdelen en versnellingsbakken en verkopen deze en het plaatwerk aan garages, leasemaatschappijen, autodealers, autoschadeherstelbedrijven en een enkele particulier.”

Geen autokerkhof maar systematisch werken 

Als mensen bij ons een rondleiding krijgen, horen we steevast dat ze zich iets totaal anders hadden voorgesteld bij een autodemontagebedrijf. Alle auto’s worden netjes inpandig opgeslagen en binnen een maand zijn ze volledig gedemonteerd op een milieuvriendelijke en professionele manier. We weten wat er veel stukgaat in specifieke auto’s, naar welke onderdelen veel vraag is. Bij elke auto die er binnenkomt weten we wat we eruit willen halen. Elk onderdeel is traceerbaar en ingevoerd in voorraadsystemen. Onze klanten bestellen telefonisch of online. Wij gaan al heel lang zo te werk en de laatste tien jaar werkt eigenlijk de hele Top 10 autodemontagebedrijven van Nederland wel zo professioneel.  

Circulair ondernemen 

Het familiebedrijf is een circulair bedrijf, wat betekent dat ze zo min mogelijk afval produceren. Uit elke auto halen ztien tot vijftig onderdelen. Metalen en kunststof van bijvoorbeeld het chassis verkopen ze door aan granulaatproducentenVloeistoffen (zoals rem, koel en aircoworden volgens strenge voorschriften ingezameld en afgevoerd. Susanne: “De keten waar wij onderdeel van uitmaken hergebruikt samen 98% van elke auto. Dat is een van de hoogste percentages in de circulaire industrie. 

Passie voor autotechniek 

In ’83 richtten Susannes vader en zijn broer dit bedrijf op, met ondersteuning van haar moeder en tante. Inmiddels telt het familiebedrijf ruim vijftig medewerkers. Susanne werkt er nu negen jaar als financieel medewerker maar liep er als puber al rond om bij te verdienenOok veel medewerkers zijn hier al hun hele werkende leven. In de werkplaats hebben alle collega’s een basis in autotechniek of werktuigbouwkunde. “Of ze nu 16 of 66 zijn, wat hen bindt is een liefhebberij voor auto’s”, weet Susanne. “Veel van hen sleutelen thuis aan motoren, oldtimers of raceauto’s. Die persoonlijke interesse maakt ook dat onze technische kennis van hoog niveau en up-to-date is. 

Hoge milieucategorie en veel ruimte  

In 2002 verhuisde Klein Gunnewiek van Den Sliem, een industrieterrein 500 meter verderop, naar de Laarberg. Ode oude locatie was niet genoeg bouwgrond meer beschikbaar“Wij vallen met ons bedrijf in een hoge milieucategorie én we hebben veel ruimte nodig. Dat kan op Laarberg.” Het familiebedrijf zag hoe het ‘nieuwe’ Laarberg de laatste jaren zijn robuuste huidige vorm kreeg. “Tien jaar geleden hadden Nederlandse bedrijventerreinen het moeilijk. Hier gebeurde ook niet veel. Maar nu neemt de bezetting een vlucht en is er veel beweging”, beschrijft Susanne. “De kavels op Deel 1 van de Laarberg werden volgebouwd en we zagen interessante namen zich hier vestigenAldi, Pfeifer, Mueller. We zien überhaupt dat dit gedeelte van de Achterhoek steeds aantrekkelijker wordt voor grote bedrijven met 100+ medewerkers en internationale afzetmarkten. Logisch ook: de nieuwe N18 maakt de bereikbaarheid goed, je zit zo in Duitsland en er is hier relatief veel bedrijvigheid in verhouding tot het aantal inwoners. Toch profiteer je hier van een flink arbeidspotentieel. Wij hebben nog geen moeite gehad om goed autotechnisch personeel te vinden. 

Samenwerkingspilot Toekomstbestendig Ondernemen 

Behalve grote bedrijven bevinden zich op het terrein ook MKB-bedrijven en een enkele eenmanszaak. Dat komt de sfeer op het terrein ten goede, ervaart Susanne. “De Gebiedsonderneming stimuleert onderling contact. Samen met drie andere bedrijven doen we mee aan een pilot van de Gebiedsonderneming rondom Toekomstbestendig Ondernemen. De HAN organiseert tien avonden waarbij we als bedrijf verassende inzichten verkrijgen in onze eigen situatie, ons concurrentieveld, ontwikkelingen in de branche, op het vlak van duurzaamheid en circulair ondernemen. Maar ook hoe je als werkgever aantrekkelijk blijft en hoe je dat kan monitoren. Uiteindelijk doel van de pilot is ook om te ontdekken hoe de bedrijven op Laarberg elkaar kunnen helpen ontwikkelen. Hoe ze lokaal slimmer kansen kunnen benutten om elkaar in de regio verder te helpen. Omdat het bedrijventerrein nu vol begint te lopen, wordt de Vereniging van Eigenaren ook steeds actiever. We verwachten dat het onderling contact alleen maar zal intensiveren.” 

Vrij ondernemen zonder restricties en mét hulp 

Bijna twintig jaar na de eerste verhuizing heeft Klein Gunnewiek weer een grotere plek nodig. Om in de top van de demontagebedrijven te acteren moet je blijven vernieuwen en vergroten. Vooral vanuit autoproducenten is dat een trend; zij doen liever zaken met één groot, dan met drie kleine bedrijven. Schaalvergroting is dus een belangrijke ambitie. Gelukkig kan dat allemaal op Laarberg. We verhuizen binnenkort naar een perceel dat drie keer zo groot is en naar een pand dat twee keer zo groot is. Dat bouwen we in eigen beheer. De Gebiedsonderneming heeft ons geholpen met de vergunningaanvraagsamen met hun juristen maakten we de aanvraag zo volledig mogelijk zodat deze geen vertraging oploopt.” Nu dat gedeelte is geregeld, wordt Klein Gunnewiek vrijgelaten in wat ze bouwen en hoe ze hun kavel indelen. De Gebiedsonderneming en de gemeente hebben heldere afspraken. “Zo kan je hier echt ondernemen. 

Toekomst in elektrische autotechniek  

Behalve met de vergunning kan Klein Gunnewiek ook rekenen op ondersteuning door Laarberg bij het uitzoeken van wetgeving en richtlijnen rondom hun innovatieambities, bijvoorbeeld rondom het opslaan en reviseren van accu’s en elektra.  Auto’s bevatten steeds meer elektrotechniek en computersystemen ter bevordering van bijvoorbeeld de veiligheid, zoals EPS en Lane Assist. En natuurlijk komen er steeds meer elektrisch aangedreven autos op de markt.

Dat brengt andere onderdelen met zich mee om te demonteren en reviseren, inclusief elektrische accu’s. Daarnaast willen we een grotere opslagcapaciteit voor het metaal en kunststof zodat we deze materialen eventueel kunnen vasthouden tot de verkoopprijzen interessant zijn. Of misschien willen we ze zelf wel gaan verwerken tot granulaat. Ik heb er geen twijfel over dat Laarberg de plek is om onze ambities en ideeën te realiseren. De komende twintig jaar zie ik ons hier wel verder groeien.”  

Deel dit op social media!

Meer nieuws

13-06-2024

Energie delen is vermenigvuldigen: masterstudent Ewout zoekt naar slimme oplossingen voor Laarberg

05-06-2024

Veelbelovende onderzoeksresultaten Smart Energy Hub op Laarberg & Den Sliem

16-05-2024

Nieuw op Laarberg: Laarberg Business Center

21-12-2023

Eerste stappen op weg naar Smart Energy Hub

24-11-2023

Onderzoek naar Smart Energy Hub op Laarberg

16-10-2023

Hans Goorhuis (voorzitter RvC): “Laarberg kan bedrijventerreinen in de regio lucht geven.”

06-07-2023

Nu evenementenbranche weer losbarst, heeft Harmat Verhuur alle ruimte om te groeien

05-07-2023

Nestkasten voor kerkuil, mussen en vleermuizen Panneman geplaatst

15-06-2023

Maak kennis met: Peter Rikken, RvC Laarberg

23-03-2023

Oost Gelre en Achterhoek scoren hoog op lijst Economische Toplocaties 2022

10-02-2023

Talent aantrekken lukt alleen als Achterhoek beter gaat samenwerken

10-01-2023

Pilot: circulaire sloop woning Ruiterpad

20-12-2022

Gamp ebiz gedijt in de wereld achter webshops

15-12-2022

Jonge Muiters en wethouder trotseren kou om bomen te planten op Laarberg

07-12-2022

Laarberg host kennisevent DE KRACHT VAN DE REGIO

17-10-2022

Laarberg compenseert bomenkap door aanplant half hectare groen

08-09-2022

Open Bedrijvendag Oost Gelre: een kijkje achter de schermen

07-09-2022

Eerste Achterhoekse Nightwalk loopt door Groenlo en Grolse bedrijven.

19-08-2022

Bas Voerman, ecoloog: ‘Laarberg koestert natuurwaarde op bedrijventerrein’

09-06-2022

HAND Hemelvaart op Laarberg ‘waanzinnig’ succes

03-06-2022

Energy Point Laarberg is paradepaardje van Kuster Energy

01-06-2022

BINX Smartility en Gebiedsontwikkeling Laarberg verkennen mogelijkheid bedrijfshotel

18-05-2022

Have A Nice Day Festival komt naar Laarberg deze Hemelvaart

15-03-2022

GelrePost blijft groeien, door slimme keuzes en een beetje door corona

23-02-2022

Bestemmingsplan uitbreiding Laarberg-Noord goedgekeurd door gemeenteraad

16-11-2021

Nieuwe showroom, werkplaats én groot magazijn voor aNivo

27-10-2021

Ten Kate Vetten is al een eeuw circulair

26-10-2021

Vacature: Gebiedsonderneming Laarberg B.V. zoekt lid RvC uit Berkelland

25-10-2021

Gewild bij ondernemers: duurzaam bedrijventerrein Laarberg breidt uit

25-10-2021

Flora en Fauna floreren op Laarberg

19-07-2021

Bedrijventerrein Laarberg in Groenlo behaalt certificaat Keurmerk Veilig Ondernemen

24-06-2021

WSi Techniek: ‘Dat onze ambitieuze medewerkers hier in de regio hun uitdaging kunnen vinden, doet veel’

27-05-2021

Flexibiliteit en ondernemersgeest houden De Klok Dranken gezond

04-05-2021

Neetron Logistics sorteert voor op toekomstige uitbreiding

07-01-2021

Ten Damme breidt gestaag uit op Laarberg

11-12-2020

Nieuwe weg Panneman duurzaam aangelegd

02-12-2020

Jury Circular Economy Award: ‘Laarberg zet heel lovenswaardige stappen’

20-10-2020

Duurzaamste schakelstation van Nederland

20-10-2020

Een van de modernste maakbedrijven van de Achterhoek

Lees meer

Joost Okkema – Directeur

Neem contact op

Heeft u vragen? Laat het ons weten: wij nemen graag contact met u op.