“Om hoog in de Top 10 te blijven, moeten we blijven groeien. Dat kan op Laarberg.”

Klein Gunnewiek staat in de Top 10 van circulaire;autodemontagebedrijven van Nederland.Schaalvergroting is een must om relevant te blijven in die branche.Na twintig jaar verhuist het;familiebedrijf naar een groter perceel op bedrijventerrein Laarberg in Groenlo.We hebben hier ruimte, arbeidspotentieel en ondernemersvrijheid. Ik zie ons hier nog wel twintig jaar groeien, aldus Susanne te Poele-Klein Gunnewiek.

Klein Gunnewiek koopt schadeauto’s op bij voornamelijk verzekeraars en geven alle bruikbare onderdelen een tweede leven. Susanne te Poele-Klein Gunnewiek, financieel medewerker en dochter van een van de medeoprichters van het bedrijf, legt uit: “We demonteren jonge gebruikte auto’s, reviseren motoronderdelen en versnellingsbakken en verkopen deze en het plaatwerk aan garages, leasemaatschappijen, autodealers, autoschadeherstelbedrijven en een enkele particulier.”

Geen autokerkhof maar systematisch werken 

Als mensen bij ons een rondleiding krijgen, horen we steevast dat ze zich iets totaal anders hadden voorgesteld bij een autodemontagebedrijf. Alle auto’s worden netjes inpandig opgeslagen en binnen een maand zijn ze volledig gedemonteerd op een milieuvriendelijke en professionele manier. We weten wat er veel stukgaat in specifieke auto’s, naar welke onderdelen veel vraag is. Bij elke auto die er binnenkomt weten we wat we eruit willen halen. Elk onderdeel is traceerbaar en ingevoerd in voorraadsystemen. Onze klanten bestellen telefonisch of online. Wij gaan al heel lang zo te werk en de laatste tien jaar werkt eigenlijk de hele Top 10 autodemontagebedrijven van Nederland wel zo professioneel.  

Circulair ondernemen 

Het familiebedrijf is een circulair bedrijf, wat betekent dat ze zo min mogelijk afval produceren. Uit elke auto halen ztien tot vijftig onderdelen. Metalen en kunststof van bijvoorbeeld het chassis verkopen ze door aan granulaatproducentenVloeistoffen (zoals rem, koel en aircoworden volgens strenge voorschriften ingezameld en afgevoerd. Susanne: “De keten waar wij onderdeel van uitmaken hergebruikt samen 98% van elke auto. Dat is een van de hoogste percentages in de circulaire industrie. 

Passie voor autotechniek 

In ’83 richtten Susannes vader en zijn broer dit bedrijf op, met ondersteuning van haar moeder en tante. Inmiddels telt het familiebedrijf ruim vijftig medewerkers. Susanne werkt er nu negen jaar als financieel medewerker maar liep er als puber al rond om bij te verdienenOok veel medewerkers zijn hier al hun hele werkende leven. In de werkplaats hebben alle collega’s een basis in autotechniek of werktuigbouwkunde. “Of ze nu 16 of 66 zijn, wat hen bindt is een liefhebberij voor auto’s”, weet Susanne. “Veel van hen sleutelen thuis aan motoren, oldtimers of raceauto’s. Die persoonlijke interesse maakt ook dat onze technische kennis van hoog niveau en up-to-date is. 

Hoge milieucategorie en veel ruimte  

In 2002 verhuisde Klein Gunnewiek van Den Sliem, een industrieterrein 500 meter verderop, naar de Laarberg. Ode oude locatie was niet genoeg bouwgrond meer beschikbaar“Wij vallen met ons bedrijf in een hoge milieucategorie én we hebben veel ruimte nodig. Dat kan op Laarberg.” Het familiebedrijf zag hoe het ‘nieuwe’ Laarberg de laatste jaren zijn robuuste huidige vorm kreeg. “Tien jaar geleden hadden Nederlandse bedrijventerreinen het moeilijk. Hier gebeurde ook niet veel. Maar nu neemt de bezetting een vlucht en is er veel beweging”, beschrijft Susanne. “De kavels op Deel 1 van de Laarberg werden volgebouwd en we zagen interessante namen zich hier vestigenAldi, Pfeifer, Mueller. We zien überhaupt dat dit gedeelte van de Achterhoek steeds aantrekkelijker wordt voor grote bedrijven met 100+ medewerkers en internationale afzetmarkten. Logisch ook: de nieuwe N18 maakt de bereikbaarheid goed, je zit zo in Duitsland en er is hier relatief veel bedrijvigheid in verhouding tot het aantal inwoners. Toch profiteer je hier van een flink arbeidspotentieel. Wij hebben nog geen moeite gehad om goed autotechnisch personeel te vinden. 

Samenwerkingspilot Toekomstbestendig Ondernemen 

Behalve grote bedrijven bevinden zich op het terrein ook MKB-bedrijven en een enkele eenmanszaak. Dat komt de sfeer op het terrein ten goede, ervaart Susanne. “De Gebiedsonderneming stimuleert onderling contact. Samen met drie andere bedrijven doen we mee aan een pilot van de Gebiedsonderneming rondom Toekomstbestendig Ondernemen. De HAN organiseert tien avonden waarbij we als bedrijf verassende inzichten verkrijgen in onze eigen situatie, ons concurrentieveld, ontwikkelingen in de branche, op het vlak van duurzaamheid en circulair ondernemen. Maar ook hoe je als werkgever aantrekkelijk blijft en hoe je dat kan monitoren. Uiteindelijk doel van de pilot is ook om te ontdekken hoe de bedrijven op Laarberg elkaar kunnen helpen ontwikkelen. Hoe ze lokaal slimmer kansen kunnen benutten om elkaar in de regio verder te helpen. Omdat het bedrijventerrein nu vol begint te lopen, wordt de Vereniging van Eigenaren ook steeds actiever. We verwachten dat het onderling contact alleen maar zal intensiveren.” 

Vrij ondernemen zonder restricties en mét hulp 

Bijna twintig jaar na de eerste verhuizing heeft Klein Gunnewiek weer een grotere plek nodig. Om in de top van de demontagebedrijven te acteren moet je blijven vernieuwen en vergroten. Vooral vanuit autoproducenten is dat een trend; zij doen liever zaken met één groot, dan met drie kleine bedrijven. Schaalvergroting is dus een belangrijke ambitie. Gelukkig kan dat allemaal op Laarberg. We verhuizen binnenkort naar een perceel dat drie keer zo groot is en naar een pand dat twee keer zo groot is. Dat bouwen we in eigen beheer. De Gebiedsonderneming heeft ons geholpen met de vergunningaanvraagsamen met hun juristen maakten we de aanvraag zo volledig mogelijk zodat deze geen vertraging oploopt.” Nu dat gedeelte is geregeld, wordt Klein Gunnewiek vrijgelaten in wat ze bouwen en hoe ze hun kavel indelen. De Gebiedsonderneming en de gemeente hebben heldere afspraken. “Zo kan je hier echt ondernemen. 

Toekomst in elektrische autotechniek  

Behalve met de vergunning kan Klein Gunnewiek ook rekenen op ondersteuning door Laarberg bij het uitzoeken van wetgeving en richtlijnen rondom hun innovatieambities, bijvoorbeeld rondom het opslaan en reviseren van accu’s en elektra.  Auto’s bevatten steeds meer elektrotechniek en computersystemen ter bevordering van bijvoorbeeld de veiligheid, zoals EPS en Lane Assist. En natuurlijk komen er steeds meer elektrisch aangedreven autos op de markt.

Dat brengt andere onderdelen met zich mee om te demonteren en reviseren, inclusief elektrische accu’s. Daarnaast willen we een grotere opslagcapaciteit voor het metaal en kunststof zodat we deze materialen eventueel kunnen vasthouden tot de verkoopprijzen interessant zijn. Of misschien willen we ze zelf wel gaan verwerken tot granulaat. Ik heb er geen twijfel over dat Laarberg de plek is om onze ambities en ideeën te realiseren. De komende twintig jaar zie ik ons hier wel verder groeien.”  

Deel dit op social media!

Meer nieuws

Laarberg compenseert bomenkap door aanplant half hectare groen

De bomenkap is noodzakelijk om de kavels in de uitbreidingsplannen die de gemeenteraad dit voorjaar goedkeurde, te realiseren. Omdat Laarberg het bedrijventerrein wel zo groen mogelijk wil houden, is gekozen voor een ambitieus compensatieplan waarvan de aanleg al is gestart.

Open Bedrijvendag Oost Gelre: een kijkje achter de schermen

Twintig bedrijven op Laarberg en Den Sliem openen op 15 oktober 2022 hun deuren. Tijdens deze Open Bedrijvendag Oost Gelre kan iedereen een uniek kijkje achter de schermen nemen bij een aantal van de meest succesvolle en innovatieve (maak)bedrijven van de Achterhoek.

Eerste Achterhoekse Nightwalk loopt door Groenlo en Grolse bedrijven.

Stel je voor: met honderden mede-wandelaars loop je in het donker door de oude stad van Groenlo en dwars door een aantal gave bedrijven. De Lionsclub Groenlo-Slingelanden organiseert vrijdagavond 16 september a.s. de allereerste Nightwalk in de Achterhoek.

Bas Voerman, ecoloog: ‘Laarberg koestert natuurwaarde op bedrijventerrein’

Bedrijventerrein Laarberg heeft een vaste ecoloog in de arm genomen. Sinds dit voorjaar bewaakt Bas Voerman, eigenaar van Ecochore Natuurtechniek, de natuurwaarde op het terrein. We vroegen Voerman wat zijn werk eigenlijk inhoudt, wat er zoal groeit en leeft op Laarberg en hoe het gebied daar mee omgaat.

HAND Hemelvaart op Laarberg ‘waanzinnig’ succes

Met een mooie mix van bezoekers uit Groenlo maar ook ver daarbuiten, was het technofestival volgens de organisatie een prachtige eerste editie. HAND Hemelvaart was een spin-off van het Have a Nice Day Festival dat al jaren plaatsvindt op unieke locaties in deze regio.

Energy Point Laarberg is paradepaardje van Kuster Energy

Echt succesvolle ondernemers zien grote ontwikkelingen voordat anderen die zien en spelen daarop in voordat anderen dat durven. Kuster Energy, voorheen Kuster Olie, is zo’n onderneming. Het eerste Nederlandse oliebedrijf dat groene brandstoffen aanbood en dat slim combineerde met een aantrekkelijke, zakelijke horeca-accommodatie.

BINX Smartility en Gebiedsontwikkeling Laarberg verkennen mogelijkheid bedrijfshotel

Ondernemers Bart Wopereis en Bas Hommelink van BINX Smartility verkennen momenteel de behoefte aan, en haalbaarheid van, een bedrijfshotel op bedrijventerrein Laarberg in Groenlo.

Have A Nice Day Festival komt naar Laarberg deze Hemelvaart

Dansen? Ook dát kan op Laarberg! Het Have A Nice Day Festival komt op Hemelvaartsdag naar Groenlo. Het Groot Hoornwerk op Laarberg wordt omgetoverd tot een walhalla voor house en techno liefhebbers.

GelrePost blijft groeien, door slimme keuzes en een beetje door corona

Van Lichtenvoorde verhuizen naar Laarberg is een hele stap, maar GelrePost heeft er hele goede redenen voor. Het bedrijf groeit de laatste jaren namelijk als kool. Door slimme keuzes te maken en door de flinke stijging in het aantal pakketbezorgingen in coronatijd. Dat laatste heeft GelrePost - als lokale DHL CityHub - geen windeieren gelegd, zo vertelt eigenaar Thorsten Beerten.

Bestemmingsplan uitbreiding Laarberg-Noord goedgekeurd door gemeenteraad

De gemeenteraad van Oost Gelre heeft ingestemd met het bestemmingsplan voor de uitbreiding van bedrijventerrein Laarberg Noord. "Dit is goed nieuws voor ambitieuze ondernemers en de regio. Er is behoefte aan meer ruimte voor bedrijven; dit besluit is gunstig voor het vestigingsklimaat van Oost Gelderland", aldus Joost Okkema van Gebiedsonderneming Laarberg.

Nieuwe showroom, werkplaats én groot magazijn voor aNivo

Laarberg heeft door haar ligging niet alleen voordelen voor bedrijven die veel met transport te maken hebben. Willie Vogteloo is eigenaar van aNivo, leverancier van zonweringen, gordijnen, buitendeuren en nog veel meer.

Ten Kate Vetten is al een eeuw circulair

Afval bestaat eigenlijk niet meer, zelfs niet als het gaat om dierlijke producten. Dat bewijst Ten Kate Vetten met hun ingenieuze manier om nuttige stoffen te winnen uit restproducten.

Vacature: Gebiedsonderneming Laarberg B.V. zoekt lid RvC uit Berkelland

In verband met het vertrek van een lid van de Raad van Commissarissen van de Gebiedsonderneming Laarberg B.V. is zij op zoek naar een kandidaat met economische binding met de gemeente Berkelland.

Gewild bij ondernemers: duurzaam bedrijventerrein Laarberg breidt uit

Het bruist op Laarberg. Op dit veelzijdige, regionale bedrijventerrein midden in de Achterhoek en vlakbij de Duitse grens vonden al veel ambitieuze bedrijven hun nieuwe vestigingsplek.

Flora en Fauna floreren op Laarberg

Bedrijventerrein Laarberg is een duurzaam en circulair bedrijventerrein dat niet alleen veel doet voor zijn ondernemers, maar ook voor de flora en fauna.

Bedrijventerrein Laarberg in Groenlo behaalt certificaat Keurmerk Veilig Ondernemen

Bedrijventerrein Laarberg in Groenlo heeft het certificaat in het kader van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) behaald.

WSi Techniek: ‘Dat onze ambitieuze medewerkers hier in de regio hun uitdaging kunnen vinden, doet veel’

WSi Techniek, een van de eerste ‘bewoners’ van bedrijventerrein Laarberg, koos voor Groenlo als centrale vestigingsplaats voor meerdere bedrijven.

Flexibiliteit en ondernemersgeest houden De Klok Dranken gezond

Eén van de eerste bedrijven die zich op Laarberg vestigden, is De Klok Dranken. Als dochteronderneming van Grolsch is deze drankengroothandel welbekend in de omgeving en met de vestiging in Groenlo valt er dan ook van alles op zijn plek.

Wanneer evenementenbranche weer losbarst, heeft Harmat Verhuur alle ruimte om te groeien

Sommige bedrijven op Laarberg hebben meer last van de coronamaatregelen dan andere. Harmat Verhuur heeft er absoluut veel last van.

Neetron Logistics sorteert voor op toekomstige uitbreiding

Logistiekbedrijf Neetron Logistics is de afgelopen jaren flink gegroeid. Deze stijgende lijn wil het bedrijf voortzetten op Laarberg.

Ten Damme breidt gestaag uit op Laarberg

Ten Damme levert houtvezel en zaagsel, maar ook stro en fourage, biomassa en houtpellets. Het is een circulair bedrijf dat restproducten van andere bedrijven omzet in waardevolle producten.

Nieuwe weg Panneman duurzaam aangelegd

Binnenkort is de Panneman open voor gebruik. Deze weg verbindt de Noord- en Zuidgang en is met een duurzaam asfaltmengels aangelegd.

Jury Circular Economy Award: ‘Laarberg zet heel lovenswaardige stappen’

Laarberg zat samen met InnoFase Duiven, Schiphol Trade Park en Werkspoorkwartier in Utrecht bij de laatste vier genomineerden voor de Circular Economy Award 2020.

Duurzaamste schakelstation van Nederland

Liandon bouwt op Laarberg het duurzaamste schakelstation van Nederland. LIandon versnelt met dit schakelstation de ontwikkeling van duurzame stations.

Een van de modernste maakbedrijven van de Achterhoek

Met Mueller staat op Laarberg een van de modernste maakbedrijven van de Achterhoek. De bouw is een knappe samenwerking van de bouwer Heembouw, Mueller en installateur De Groot.

Lees meer

Joost Okkema – Directeur

Neem contact op

Heeft u vragen? Laat het ons weten: wij nemen graag contact met u op.