Flora en Fauna floreren op Laarberg

Bedrijventerrein Laarberg is een duurzaam en circulair bedrijventerrein dat niet alleen veel doet voor zijn ondernemers, maar ook voor de flora en fauna. Edwin Hondorp, als stedenbouwkundige vanaf het eerste uur bij Laarberg betrokken, weet inmiddels ook veel over vleermuiskasten, marterhopen en bloeiende bermen.

Al vanaf de allereerste plannen voor het bedrijventerrein is er veel aandacht geweest voor de natuur in het gebied. Samen met ecologen is voor bepaalde diersoorten een aanpak bedacht om hen meer naar het buitengebied te verplaatsen als dat nodig was. Hierbij is aandacht voor onder meer leefgebied, voedsel, behuizing, verlichting en de beplanting die de dieren nodig hebben. Die beplanting wordt bovendien aangebracht in groenstructuren die leefgebieden met elkaar worden verbinden. Een mooi voorbeeld is de groenstructuur langs het Holtkampspad.

Bijzondere steenuil

Voor een steenuil die in een naburige boerderij bivakkeerde werd een heus natuurmitigatieplan gemaakt om het dier te behouden en het leefgebied te verbeteren, vertelt Hondorp. “Een agrariër grenzend aan het plangebied was bereid een nestkast op te hangen in de hoop dat deze bijzondere vogel zich inderdaad zou verplaatsen.” Schapen werden ingezet om door begrazing de diversiteit te vergroten en daarmee het gebied voedselrijker te maken. “Met succes, want de steenuil heeft zich uiteindelijk verplaatst en zo werd een van onze doelen bereikt.”

Vleermuisvriendelijk

Ook de vleermuis voelt zich thuis op Laarberg. Enkele bestaande bomen – potentiële plekken voor de vleermuizen – moesten wijken voor de ontwikkeling van het bedrijventerrein, maar als compensatie werden vleermuiskasten opgehangen zodat de dieren langs de nieuw aangeplante houtwal voedsel kunnen vinden. “Zo zijn met nieuwe groenstructuren ook nieuwe vliegroutes gecreëerd voor de vleermuizen”, licht Edwin toe. “Bovendien hebben we waterpartijen aangelegd. Er was nooit eerder een watervleermuis in dit gebied maar nu wel. Zo wordt het steeds leuker en als je erover vertelt gaan mensen het ook zien.” Voor Laarberg fase 2 wordt vleermuisvriendelijke verlichting toegepast. “We nemen alle maatregelen die nodig zijn en misschien is dat soms zelfs teveel, maar we vinden het belangrijk dat we het goed doen.”

Beschermde diersoorten

De flora en fauna wordt driejaarlijks door een extern bureau in kaart gebracht. Samen met ecologen is een plan gemaakt en zijn compensatiegebieden aangegeven, waar bijvoorbeeld extra beplanting of bomen worden geplaatst, wanneer die op andere plekken moeten worden weggehaald. Edwin: “Zo ontdekten we dat hier niet alleen verschillende soorten vleermuizen voorkomen, maar bijvoorbeeld ook de steenuil en een buizerd. Allemaal beschermde diersoorten van de zogenaamde rode lijst.” In het laatste onderzoek zijn ook marterachtigen meegenomen. “Dit najaar gaan we marterhopen aanleggen om voor hen een goed leefgebied te behouden. En uiteraard volgt de natuur volgt z’n eigen weg. We hebben bijvoorbeeld vanwege de buizerds kunstnesten opgehangen. De buizerd ging echter gewoon verderop zitten bij het Solarpark, dat ook heel natuurlijk is ingericht. Zoiets vind ik mooi om te zien.”

Bloemrijke bermen

De biodiversiteit van de bermen op Laarberg wordt versterkt door ze bloemrijker te maken voor vlinders en bijen. “En voor mensen”, vult Edwin aan. “Vroeger at men z’n boterhammetje in de kantine, nu willen werknemers graag even de benen strekken in de frisse lucht. Dat moet dan wel een prettige omgeving zijn, waar men op een veilige manier kan wandelen. Dat realiseren we nu. We streven naar ommetjes van ongeveer een half uurtje.” Dat Laarberg op de goede, groene weg is bewijst de recentelijk behaalde tweede plaats bij de verkiezing van de Circular Economy Award. Edwin: “De jury waardeerde vooral hoe wij het Achterhoekse coulissenlandschap gebruiken in het landschapsontwerp en dat ons bedrijventerrein op een hele mooie manier onderdeel uitmaakt van de omgeving.”

Samen vergroenen

De prijs bewijst dat Laarberg meer doet dan alleen kavels verkopen. Maar er is volgens Edwin nog meer mogelijk. “Wij kunnen de openbare ruimte goed vormgeven, maar het is ook mooi als bedrijven hun ‘eerste vijf meter’ slim benutten zodat die openbare ruimte nog breder lijkt en de groenstructuren worden versterkt. Zo kunnen bomen schaduw geven op parkeerplaatsen, of kan er een vijver komen op een plek die over is op een kavel. Die mindset zien we graag ontstaan. Samen vergroenen, op een terrein waar ondernemers kunnen blijven ondernemen. Dat is een balans die we constant zoeken, waarbij wij prikkelen, inspireren en stimuleren.”

Uitbreiding start met groen

Er worden volop plannen gemaakt voor de volgende uitbreidingsfase, waarvoor ontheffing is aangevraagd. Edwin: “We gaan vanaf dit najaar al een groot aantal groenstructuren aanplanten, nieuwe bomen en een nieuwe houtwal, om alvast het groene casco te creëren. Bomen hebben tijd nodig voordat ze wat groter zijn en het helpt ondernemers te zien wat hun potentiële kavel zou kunnen zijn. Op Laarberg is altijd ruimte voor bedrijven die bewust en duurzaam willen groeien. Zo zorgen we samen voor maatschappelijke impact en een kwalitatieve werkomgeving.”

Deel dit op social media!

Meer nieuws

21-12-2023

Eerste stappen op weg naar Smart Energy Hub

24-11-2023

Onderzoek naar Smart Energy Hub op Laarberg

16-10-2023

Hans Goorhuis (voorzitter RvC): “Laarberg kan bedrijventerreinen in de regio lucht geven.”

06-07-2023

Nu evenementenbranche weer losbarst, heeft Harmat Verhuur alle ruimte om te groeien

05-07-2023

Nestkasten voor kerkuil, mussen en vleermuizen Panneman geplaatst

15-06-2023

Maak kennis met: Peter Rikken, RvC Laarberg

23-03-2023

Oost Gelre en Achterhoek scoren hoog op lijst Economische Toplocaties 2022

10-02-2023

Talent aantrekken lukt alleen als Achterhoek beter gaat samenwerken

10-01-2023

Pilot: circulaire sloop woning Ruiterpad

20-12-2022

Gamp ebiz gedijt in de wereld achter webshops

15-12-2022

Jonge Muiters en wethouder trotseren kou om bomen te planten op Laarberg

07-12-2022

Laarberg host kennisevent DE KRACHT VAN DE REGIO

17-10-2022

Laarberg compenseert bomenkap door aanplant half hectare groen

08-09-2022

Open Bedrijvendag Oost Gelre: een kijkje achter de schermen

07-09-2022

Eerste Achterhoekse Nightwalk loopt door Groenlo en Grolse bedrijven.

19-08-2022

Bas Voerman, ecoloog: ‘Laarberg koestert natuurwaarde op bedrijventerrein’

09-06-2022

HAND Hemelvaart op Laarberg ‘waanzinnig’ succes

03-06-2022

Energy Point Laarberg is paradepaardje van Kuster Energy

01-06-2022

BINX Smartility en Gebiedsontwikkeling Laarberg verkennen mogelijkheid bedrijfshotel

18-05-2022

Have A Nice Day Festival komt naar Laarberg deze Hemelvaart

15-03-2022

GelrePost blijft groeien, door slimme keuzes en een beetje door corona

23-02-2022

Bestemmingsplan uitbreiding Laarberg-Noord goedgekeurd door gemeenteraad

16-11-2021

Nieuwe showroom, werkplaats én groot magazijn voor aNivo

27-10-2021

Ten Kate Vetten is al een eeuw circulair

26-10-2021

Vacature: Gebiedsonderneming Laarberg B.V. zoekt lid RvC uit Berkelland

25-10-2021

Gewild bij ondernemers: duurzaam bedrijventerrein Laarberg breidt uit

19-07-2021

Bedrijventerrein Laarberg in Groenlo behaalt certificaat Keurmerk Veilig Ondernemen

24-06-2021

WSi Techniek: ‘Dat onze ambitieuze medewerkers hier in de regio hun uitdaging kunnen vinden, doet veel’

27-05-2021

Flexibiliteit en ondernemersgeest houden De Klok Dranken gezond

04-05-2021

Neetron Logistics sorteert voor op toekomstige uitbreiding

07-01-2021

Ten Damme breidt gestaag uit op Laarberg

11-12-2020

Nieuwe weg Panneman duurzaam aangelegd

02-12-2020

Jury Circular Economy Award: ‘Laarberg zet heel lovenswaardige stappen’

20-10-2020

“Om hoog in de Top 10 te blijven, moeten we blijven groeien. Dat kan op Laarberg.”

20-10-2020

Duurzaamste schakelstation van Nederland

20-10-2020

Een van de modernste maakbedrijven van de Achterhoek

Lees meer

Joost Okkema – Directeur

Neem contact op

Heeft u vragen? Laat het ons weten: wij nemen graag contact met u op.