Flora en Fauna floreren op Laarberg

Bedrijventerrein Laarberg is een duurzaam en circulair bedrijventerrein dat niet alleen veel doet voor zijn ondernemers, maar ook voor de flora en fauna. Edwin Hondorp, als stedenbouwkundige vanaf het eerste uur bij Laarberg betrokken, weet inmiddels ook veel over vleermuiskasten, marterhopen en bloeiende bermen.

Al vanaf de allereerste plannen voor het bedrijventerrein is er veel aandacht geweest voor de natuur in het gebied. Samen met ecologen is voor bepaalde diersoorten een aanpak bedacht om hen meer naar het buitengebied te verplaatsen als dat nodig was. Hierbij is aandacht voor onder meer leefgebied, voedsel, behuizing, verlichting en de beplanting die de dieren nodig hebben. Die beplanting wordt bovendien aangebracht in groenstructuren die leefgebieden met elkaar worden verbinden. Een mooi voorbeeld is de groenstructuur langs het Holtkampspad.

Bijzondere steenuil

Voor een steenuil die in een naburige boerderij bivakkeerde werd een heus natuurmitigatieplan gemaakt om het dier te behouden en het leefgebied te verbeteren, vertelt Hondorp. “Een agrariër grenzend aan het plangebied was bereid een nestkast op te hangen in de hoop dat deze bijzondere vogel zich inderdaad zou verplaatsen.” Schapen werden ingezet om door begrazing de diversiteit te vergroten en daarmee het gebied voedselrijker te maken. “Met succes, want de steenuil heeft zich uiteindelijk verplaatst en zo werd een van onze doelen bereikt.”

Vleermuisvriendelijk

Ook de vleermuis voelt zich thuis op Laarberg. Enkele bestaande bomen – potentiële plekken voor de vleermuizen – moesten wijken voor de ontwikkeling van het bedrijventerrein, maar als compensatie werden vleermuiskasten opgehangen zodat de dieren langs de nieuw aangeplante houtwal voedsel kunnen vinden. “Zo zijn met nieuwe groenstructuren ook nieuwe vliegroutes gecreëerd voor de vleermuizen”, licht Edwin toe. “Bovendien hebben we waterpartijen aangelegd. Er was nooit eerder een watervleermuis in dit gebied maar nu wel. Zo wordt het steeds leuker en als je erover vertelt gaan mensen het ook zien.” Voor Laarberg fase 2 wordt vleermuisvriendelijke verlichting toegepast. “We nemen alle maatregelen die nodig zijn en misschien is dat soms zelfs teveel, maar we vinden het belangrijk dat we het goed doen.”

Beschermde diersoorten

De flora en fauna wordt driejaarlijks door een extern bureau in kaart gebracht. Samen met ecologen is een plan gemaakt en zijn compensatiegebieden aangegeven, waar bijvoorbeeld extra beplanting of bomen worden geplaatst, wanneer die op andere plekken moeten worden weggehaald. Edwin: “Zo ontdekten we dat hier niet alleen verschillende soorten vleermuizen voorkomen, maar bijvoorbeeld ook de steenuil en een buizerd. Allemaal beschermde diersoorten van de zogenaamde rode lijst.” In het laatste onderzoek zijn ook marterachtigen meegenomen. “Dit najaar gaan we marterhopen aanleggen om voor hen een goed leefgebied te behouden. En uiteraard volgt de natuur volgt z’n eigen weg. We hebben bijvoorbeeld vanwege de buizerds kunstnesten opgehangen. De buizerd ging echter gewoon verderop zitten bij het Solarpark, dat ook heel natuurlijk is ingericht. Zoiets vind ik mooi om te zien.”

Bloemrijke bermen

De biodiversiteit van de bermen op Laarberg wordt versterkt door ze bloemrijker te maken voor vlinders en bijen. “En voor mensen”, vult Edwin aan. “Vroeger at men z’n boterhammetje in de kantine, nu willen werknemers graag even de benen strekken in de frisse lucht. Dat moet dan wel een prettige omgeving zijn, waar men op een veilige manier kan wandelen. Dat realiseren we nu. We streven naar ommetjes van ongeveer een half uurtje.” Dat Laarberg op de goede, groene weg is bewijst de recentelijk behaalde tweede plaats bij de verkiezing van de Circular Economy Award. Edwin: “De jury waardeerde vooral hoe wij het Achterhoekse coulissenlandschap gebruiken in het landschapsontwerp en dat ons bedrijventerrein op een hele mooie manier onderdeel uitmaakt van de omgeving.”

Samen vergroenen

De prijs bewijst dat Laarberg meer doet dan alleen kavels verkopen. Maar er is volgens Edwin nog meer mogelijk. “Wij kunnen de openbare ruimte goed vormgeven, maar het is ook mooi als bedrijven hun ‘eerste vijf meter’ slim benutten zodat die openbare ruimte nog breder lijkt en de groenstructuren worden versterkt. Zo kunnen bomen schaduw geven op parkeerplaatsen, of kan er een vijver komen op een plek die over is op een kavel. Die mindset zien we graag ontstaan. Samen vergroenen, op een terrein waar ondernemers kunnen blijven ondernemen. Dat is een balans die we constant zoeken, waarbij wij prikkelen, inspireren en stimuleren.”

Uitbreiding start met groen

Er worden volop plannen gemaakt voor de volgende uitbreidingsfase, waarvoor ontheffing is aangevraagd. Edwin: “We gaan vanaf dit najaar al een groot aantal groenstructuren aanplanten, nieuwe bomen en een nieuwe houtwal, om alvast het groene casco te creëren. Bomen hebben tijd nodig voordat ze wat groter zijn en het helpt ondernemers te zien wat hun potentiële kavel zou kunnen zijn. Op Laarberg is altijd ruimte voor bedrijven die bewust en duurzaam willen groeien. Zo zorgen we samen voor maatschappelijke impact en een kwalitatieve werkomgeving.”

Deel dit op social media!

Meer nieuws

Pilot: circulaire sloop woning Ruiterpad

Afgelopen najaar is de oude woonboerderij aan het Ruiterpad circulair gesloopt door Rouwmaat in samenwerking met Stadsmijn. Dat houdt in dat alle herbruikbare materialen, zoals hout en tegelwerk, zijn gedemonteerd voordat de woning werd gesloopt. Laarberg was erbij en maakte een videoverslag van deze veelbelovende pilot bedoeld om te testen of circulair slopen vaker kan worden toegepast op Laarberg.

Gamp ebiz gedijt in de wereld achter webshops

Gamp ebiz, een jong en ambitieus bedrijf, bouwt een nieuw pand op bedrijventerrein Laarberg. Dat was hoognodig. Steeds meer webshops kloppen aan bij het Groenlose bedrijf voor hun complete e-fulfilment; dat wil zeggen inslag, opslag, orderpikken en klantenservice. Operationeel manager Coco van Megen: “Met het nieuwe magazijn van bijna 50.000 m3 zitten we straks ruim in ons jasje. In dit pand kunnen we nog drie verdiepingen realiseren, elk goed voor 820 m2 opslagcapaciteit. De komende jaren kunnen wij groeien.”

Jonge Muiters en wethouder trotseren kou om bomen te planten op Laarberg

De kinderen van BSO De Muiters in Groenlo en wethouder Arjen Schutten hielpen maandagmiddag 12 december groenvoorziener Biljoen en het team van Laarberg met het planten van bomen en struiken op het bedrijventerrein. Laarberg had er een feestje van gemaakt om de aanleg van een grote houtwal te vieren.

Laarberg host kennisevent DE KRACHT VAN DE REGIO

Vaktitel BT en Gebiedsonderneming Laarberg organiseren het kennis- en netwerkevent ‘De kracht van de regio – naar een nog productievere Achterhoek’. Het event vindt plaats op Laarberg zelf, op 18 januari 2023. Een relevante bijeenkomst voor bestuurders, ondernemers en ambassadeurs uit de hele Achterhoek en daarbuiten.

Laarberg compenseert bomenkap door aanplant half hectare groen

De bomenkap is noodzakelijk om de kavels in de uitbreidingsplannen die de gemeenteraad dit voorjaar goedkeurde, te realiseren. Omdat Laarberg het bedrijventerrein wel zo groen mogelijk wil houden, is gekozen voor een ambitieus compensatieplan waarvan de aanleg al is gestart.

Open Bedrijvendag Oost Gelre: een kijkje achter de schermen

Twintig bedrijven op Laarberg en Den Sliem openen op 15 oktober 2022 hun deuren. Tijdens deze Open Bedrijvendag Oost Gelre kan iedereen een uniek kijkje achter de schermen nemen bij een aantal van de meest succesvolle en innovatieve (maak)bedrijven van de Achterhoek.

Eerste Achterhoekse Nightwalk loopt door Groenlo en Grolse bedrijven.

Stel je voor: met honderden mede-wandelaars loop je in het donker door de oude stad van Groenlo en dwars door een aantal gave bedrijven. De Lionsclub Groenlo-Slingelanden organiseert vrijdagavond 16 september a.s. de allereerste Nightwalk in de Achterhoek.

Bas Voerman, ecoloog: ‘Laarberg koestert natuurwaarde op bedrijventerrein’

Bedrijventerrein Laarberg heeft een vaste ecoloog in de arm genomen. Sinds dit voorjaar bewaakt Bas Voerman, eigenaar van Ecochore Natuurtechniek, de natuurwaarde op het terrein. We vroegen Voerman wat zijn werk eigenlijk inhoudt, wat er zoal groeit en leeft op Laarberg en hoe het gebied daar mee omgaat.

HAND Hemelvaart op Laarberg ‘waanzinnig’ succes

Met een mooie mix van bezoekers uit Groenlo maar ook ver daarbuiten, was het technofestival volgens de organisatie een prachtige eerste editie. HAND Hemelvaart was een spin-off van het Have a Nice Day Festival dat al jaren plaatsvindt op unieke locaties in deze regio.

Energy Point Laarberg is paradepaardje van Kuster Energy

Echt succesvolle ondernemers zien grote ontwikkelingen voordat anderen die zien en spelen daarop in voordat anderen dat durven. Kuster Energy, voorheen Kuster Olie, is zo’n onderneming. Het eerste Nederlandse oliebedrijf dat groene brandstoffen aanbood en dat slim combineerde met een aantrekkelijke, zakelijke horeca-accommodatie.

BINX Smartility en Gebiedsontwikkeling Laarberg verkennen mogelijkheid bedrijfshotel

Ondernemers Bart Wopereis en Bas Hommelink van BINX Smartility verkennen momenteel de behoefte aan, en haalbaarheid van, een bedrijfshotel op bedrijventerrein Laarberg in Groenlo.

Have A Nice Day Festival komt naar Laarberg deze Hemelvaart

Dansen? Ook dát kan op Laarberg! Het Have A Nice Day Festival komt op Hemelvaartsdag naar Groenlo. Het Groot Hoornwerk op Laarberg wordt omgetoverd tot een walhalla voor house en techno liefhebbers.

GelrePost blijft groeien, door slimme keuzes en een beetje door corona

Van Lichtenvoorde verhuizen naar Laarberg is een hele stap, maar GelrePost heeft er hele goede redenen voor. Het bedrijf groeit de laatste jaren namelijk als kool. Door slimme keuzes te maken en door de flinke stijging in het aantal pakketbezorgingen in coronatijd. Dat laatste heeft GelrePost - als lokale DHL CityHub - geen windeieren gelegd, zo vertelt eigenaar Thorsten Beerten.

Bestemmingsplan uitbreiding Laarberg-Noord goedgekeurd door gemeenteraad

De gemeenteraad van Oost Gelre heeft ingestemd met het bestemmingsplan voor de uitbreiding van bedrijventerrein Laarberg Noord. "Dit is goed nieuws voor ambitieuze ondernemers en de regio. Er is behoefte aan meer ruimte voor bedrijven; dit besluit is gunstig voor het vestigingsklimaat van Oost Gelderland", aldus Joost Okkema van Gebiedsonderneming Laarberg.

Nieuwe showroom, werkplaats én groot magazijn voor aNivo

Laarberg heeft door haar ligging niet alleen voordelen voor bedrijven die veel met transport te maken hebben. Willie Vogteloo is eigenaar van aNivo, leverancier van zonweringen, gordijnen, buitendeuren en nog veel meer.

Ten Kate Vetten is al een eeuw circulair

Afval bestaat eigenlijk niet meer, zelfs niet als het gaat om dierlijke producten. Dat bewijst Ten Kate Vetten met hun ingenieuze manier om nuttige stoffen te winnen uit restproducten.

Vacature: Gebiedsonderneming Laarberg B.V. zoekt lid RvC uit Berkelland

In verband met het vertrek van een lid van de Raad van Commissarissen van de Gebiedsonderneming Laarberg B.V. is zij op zoek naar een kandidaat met economische binding met de gemeente Berkelland.

Gewild bij ondernemers: duurzaam bedrijventerrein Laarberg breidt uit

Het bruist op Laarberg. Op dit veelzijdige, regionale bedrijventerrein midden in de Achterhoek en vlakbij de Duitse grens vonden al veel ambitieuze bedrijven hun nieuwe vestigingsplek.

Bedrijventerrein Laarberg in Groenlo behaalt certificaat Keurmerk Veilig Ondernemen

Bedrijventerrein Laarberg in Groenlo heeft het certificaat in het kader van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) behaald.

WSi Techniek: ‘Dat onze ambitieuze medewerkers hier in de regio hun uitdaging kunnen vinden, doet veel’

WSi Techniek, een van de eerste ‘bewoners’ van bedrijventerrein Laarberg, koos voor Groenlo als centrale vestigingsplaats voor meerdere bedrijven.

Flexibiliteit en ondernemersgeest houden De Klok Dranken gezond

Eén van de eerste bedrijven die zich op Laarberg vestigden, is De Klok Dranken. Als dochteronderneming van Grolsch is deze drankengroothandel welbekend in de omgeving en met de vestiging in Groenlo valt er dan ook van alles op zijn plek.

Wanneer evenementenbranche weer losbarst, heeft Harmat Verhuur alle ruimte om te groeien

Sommige bedrijven op Laarberg hebben meer last van de coronamaatregelen dan andere. Harmat Verhuur heeft er absoluut veel last van.

Neetron Logistics sorteert voor op toekomstige uitbreiding

Logistiekbedrijf Neetron Logistics is de afgelopen jaren flink gegroeid. Deze stijgende lijn wil het bedrijf voortzetten op Laarberg.

Ten Damme breidt gestaag uit op Laarberg

Ten Damme levert houtvezel en zaagsel, maar ook stro en fourage, biomassa en houtpellets. Het is een circulair bedrijf dat restproducten van andere bedrijven omzet in waardevolle producten.

Nieuwe weg Panneman duurzaam aangelegd

Binnenkort is de Panneman open voor gebruik. Deze weg verbindt de Noord- en Zuidgang en is met een duurzaam asfaltmengels aangelegd.

Jury Circular Economy Award: ‘Laarberg zet heel lovenswaardige stappen’

Laarberg zat samen met InnoFase Duiven, Schiphol Trade Park en Werkspoorkwartier in Utrecht bij de laatste vier genomineerden voor de Circular Economy Award 2020.

“Om hoog in de Top 10 te blijven, moeten we blijven groeien. Dat kan op Laarberg.”

Klein Gunnewiek staat in de Top 10 van circulaire autodemontagebedrijven. Omdat schaalvergroting een must is om relevant te blijven, verhuist het familiebedrijf binnenkort naar een nóg groter perceel op bedrijventerrein Laarberg in Groenlo.

Duurzaamste schakelstation van Nederland

Liandon bouwt op Laarberg het duurzaamste schakelstation van Nederland. LIandon versnelt met dit schakelstation de ontwikkeling van duurzame stations.

Een van de modernste maakbedrijven van de Achterhoek

Met Mueller staat op Laarberg een van de modernste maakbedrijven van de Achterhoek. De bouw is een knappe samenwerking van de bouwer Heembouw, Mueller en installateur De Groot.

Lees meer

Joost Okkema – Directeur

Neem contact op

Heeft u vragen? Laat het ons weten: wij nemen graag contact met u op.