Bas Voerman, ecoloog: ‘Laarberg koestert natuurwaarde op bedrijventerrein’

Bedrijventerrein Laarberg heeft een vaste ecoloog in de arm genomen. Sinds dit voorjaar bewaakt Bas Voerman, eigenaar van Ecochore Natuurtechniek, de natuurwaarde op het terrein. Bovendien zorgt hij dat Laarberg aan de Wet Natuurbescherming blijft voldoen. We vroegen Voerman wat zijn werk eigenlijk inhoudt, wat er zoal groeit en leeft op Laarberg en hoe het gebied daar mee omgaat.

Om te beginnen: wat is ecologie eigenlijk?

“Ecologen onderzoeken de relaties tussen dier, plant en landschap, brengen die in beeld en geven advies om het te beschermen en te stimuleren. Voor Laarberg houdt dat in dat ik onderzoek welke dieren en planten er zijn en hoe ze hier leven. Waar ze van afhankelijk zijn. Is er een beschermde diersoort of situatie – zoals een nest – op een plek waar Laarberg wil ontwikkelen? Dan zorg ik dat dat op de juiste manier wordt gedaan.”

Vind je dat niet vervelend?

“Ik snap je vraag, maar nee. Om een wettelijke ontheffing te krijgen, moet ik namelijk zorgen dat we aan voorwaarden voldoen. Bijvoorbeeld door te zorgen voor alternatieve verblijfplaatsen of voedselzoekgebieden. Zo blijven die dierenpopulaties op Laarberg en het omringende landschap behouden en blijven bedrijven en natuur hier in balans. Want Laarberg ís nu eenmaal een bedrijventerrein. Eentje waar de hele regio baat bij heeft. Net als bij natuurbehoud.”

Hoe weten jullie wat er allemaal leeft op Laarberg?

“Laarberg laat proactief elke drie jaar een monitoringonderzoek doen naar de verschillende diersoorten. Dat is niet verplicht, en is ook zeker niet standaard voor bedrijventerreinen. Het is wel slim. Die onderzoeken stellen Laarberg namelijk in staat om op de lange termijn te sturen op natuurbehoud én de belangen van de bedrijven. Win-win.”

Welke dieren leven hier?

“Onder andere bunzings, wezels en verschillende soorten vleermuizen. De verblijven van deze soorten zijn beschermd. Voedsel- en vliegroutes zijn niet direct beschermd, maar daar moeten dan wel alternatieven voor zijn. Verder leven er veel vogelsoorten, zoals de boomvalk, buizerd en ransuil. Mooi verhaal: onlangs heeft zich in een grote bult bouwgrond een kolonie oeverzwaluwen genesteld. De ontwikkeling van dat stukje terrein is stilgelegd, totdat straks de jongen zijn uitgevlogen. Voor de Gebiedsonderneming natuurlijk best even balen. Het vertraagt plannen en kost geld, maar ze wachten wel. Alles gaat volgens de Wet natuurbescherming.”

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?

“Een normale dag? Ik maak adviezen en rapportages en doe veel onderzoek in het veld. Op Laarberg waak ik er bijvoorbeeld voor dat nieuw te ontwikkelen terrein op zo’n manier wordt ingericht dat er leefbare ruimte is voor groen en dieren. Ook begeleid ik de kap van bomen. Dat houdt in dat ik naga of een boom een essentiële ecologische functie heeft – bijvoorbeeld als vaste verblijfplaats of nestlocatie – voordat hij wordt gekapt. Neem bijvoorbeeld de ransuil. Deze heeft zich nu genesteld in bomen die gepland staan voor kap. Maar een nest in gebruik is altijd beschermd. Laarberg mag dus pas kappen als ze uitgebroed is en de ontheffingsaanvraag is goedgekeurd. Dat hele proces begeleid ik. Het mooie is; de ransuil bouwt niet zelf haar nesten. Ze gebruikt oude nesten van andere vogels. Verplaatsen gaat daardoor relatief gemakkelijk. We hebben mooie nestmanden opgehangen in de buurt waar ze – als de jongen zijn uitgevlogen – haar intrek in kan nemen. Pas dan wordt de boom gekapt.”

Is dat kappen nou nodig?

“Soms wel. Bij nieuwe plannen, adviseer ik over het behoud van bomen en het inpassen van waardevolle groenstructuren in de nieuwe verkaveling. Dat is soms best een puzzel. En die puzzel past niet altijd. Als er toch gekapt moet worden, dan adviseer ik over terugplaatsing elders. Daarbij houden we de diversiteit en ecologische waarde voor het terrein in het oog. Zo geef ik bijvoorbeeld advies over boomsoorten die aantrekkelijk zijn voor dieren, maar ook over de bloemen in de bermen. Die moeten aantrekkelijk zijn voor insecten, niet alleen voor het menselijk oog.”

Hoe is de staat van de grond eigenlijk?

“Ondanks de droogte vrij goed! Ik heb recent een bodemonderzoek gedaan, voor de verwijdering en herplanting van een grote houtwal komende winter. (Een houtwal is een aangelegd, verhoogd stuk grond met verschillende bomensoorten, red.) Nu gaan we delen van de vruchtbare ondergrond ‘transplanteren’ naar de nieuwe locatie. Zo behouden we een deel van het rijke bodemleven, vol goede schimmels, micro-organismen en zaden, zodat de nieuwe bomen de grootste kans van slagen hebben en de nieuwe houtwal vanaf de aanleg een ecologische voorsprong heeft.”

Wat is jouw indruk van de Gebiedsonderneming, als ecoloog?

“Laarberg kiest veelal voor lange termijn oplossingen. Zoals je begrijpt is zo’n grondtransplantatie niet de goedkoopste optie, maar wel eentje die uiteindelijk de meeste natuurwaarde oplevert. Ander mooi voorbeeld: de nieuwe houtwal. Die is niet kinderachtig: zo’n 4500 m2 groot met waarschijnlijk zo’n duizend bomen en struiken – variërend van een jaar of twee oud tot wat meer volwassen laanbomen. En dan nog lage begroeiing, bloemen en gras. Een flinke investering, die Laarberg graag doet.”

Waar liggen nog kansen om het bedrijventerrein verder te vergroenen, en intussen wel te kunnen blijven ondernemen?

“Ik ben enorm enthousiast over de mogelijkheden van natuurinclusief bouwen. Dat gaat nog verder dan het inpassen van bestaand groen in kavels die nog verkocht moeten worden of het helpen van de bedrijven met een groene kavelinrichting. Dan gaan we groen echt verwerken in de bebouwing. Stel je voor: een open tuin in het midden van je kantoorpand. Of een groen tuindak! Je zou zelfs nestkasten kunnen verwerken in de buitenmuren. Maar dan moet je wel zeker zijn dat je zo’n muur niet meer wil verplaatsen. Want een nest dat gebruikt wordt, is dus beschermd. Maar als zoiets het ondernemen niet in de weg staat: hoe leuk is het om diertjes op je terrein te hebben? Ook best slim met oog op het tekort aan werknemers. Zeg nou zelf: je werkt toch veel liever op een groene, levendige plek, dan op een grijs, betonnen industrieterrein?”

Meer nieuws

Pilot: circulaire sloop woning Ruiterpad

Afgelopen najaar is de oude woonboerderij aan het Ruiterpad circulair gesloopt door Rouwmaat in samenwerking met Stadsmijn. Dat houdt in dat alle herbruikbare materialen, zoals hout en tegelwerk, zijn gedemonteerd voordat de woning werd gesloopt. Laarberg was erbij en maakte een videoverslag van deze veelbelovende pilot bedoeld om te testen of circulair slopen vaker kan worden toegepast op Laarberg.

Gamp ebiz gedijt in de wereld achter webshops

Gamp ebiz, een jong en ambitieus bedrijf, bouwt een nieuw pand op bedrijventerrein Laarberg. Dat was hoognodig. Steeds meer webshops kloppen aan bij het Groenlose bedrijf voor hun complete e-fulfilment; dat wil zeggen inslag, opslag, orderpikken en klantenservice. Operationeel manager Coco van Megen: “Met het nieuwe magazijn van bijna 50.000 m3 zitten we straks ruim in ons jasje. In dit pand kunnen we nog drie verdiepingen realiseren, elk goed voor 820 m2 opslagcapaciteit. De komende jaren kunnen wij groeien.”

Jonge Muiters en wethouder trotseren kou om bomen te planten op Laarberg

De kinderen van BSO De Muiters in Groenlo en wethouder Arjen Schutten hielpen maandagmiddag 12 december groenvoorziener Biljoen en het team van Laarberg met het planten van bomen en struiken op het bedrijventerrein. Laarberg had er een feestje van gemaakt om de aanleg van een grote houtwal te vieren.

Laarberg host kennisevent DE KRACHT VAN DE REGIO

Vaktitel BT en Gebiedsonderneming Laarberg organiseren het kennis- en netwerkevent ‘De kracht van de regio – naar een nog productievere Achterhoek’. Het event vindt plaats op Laarberg zelf, op 18 januari 2023. Een relevante bijeenkomst voor bestuurders, ondernemers en ambassadeurs uit de hele Achterhoek en daarbuiten.

Laarberg compenseert bomenkap door aanplant half hectare groen

De bomenkap is noodzakelijk om de kavels in de uitbreidingsplannen die de gemeenteraad dit voorjaar goedkeurde, te realiseren. Omdat Laarberg het bedrijventerrein wel zo groen mogelijk wil houden, is gekozen voor een ambitieus compensatieplan waarvan de aanleg al is gestart.

Open Bedrijvendag Oost Gelre: een kijkje achter de schermen

Twintig bedrijven op Laarberg en Den Sliem openen op 15 oktober 2022 hun deuren. Tijdens deze Open Bedrijvendag Oost Gelre kan iedereen een uniek kijkje achter de schermen nemen bij een aantal van de meest succesvolle en innovatieve (maak)bedrijven van de Achterhoek.

Eerste Achterhoekse Nightwalk loopt door Groenlo en Grolse bedrijven.

Stel je voor: met honderden mede-wandelaars loop je in het donker door de oude stad van Groenlo en dwars door een aantal gave bedrijven. De Lionsclub Groenlo-Slingelanden organiseert vrijdagavond 16 september a.s. de allereerste Nightwalk in de Achterhoek.

HAND Hemelvaart op Laarberg ‘waanzinnig’ succes

Met een mooie mix van bezoekers uit Groenlo maar ook ver daarbuiten, was het technofestival volgens de organisatie een prachtige eerste editie. HAND Hemelvaart was een spin-off van het Have a Nice Day Festival dat al jaren plaatsvindt op unieke locaties in deze regio.

Energy Point Laarberg is paradepaardje van Kuster Energy

Echt succesvolle ondernemers zien grote ontwikkelingen voordat anderen die zien en spelen daarop in voordat anderen dat durven. Kuster Energy, voorheen Kuster Olie, is zo’n onderneming. Het eerste Nederlandse oliebedrijf dat groene brandstoffen aanbood en dat slim combineerde met een aantrekkelijke, zakelijke horeca-accommodatie.

BINX Smartility en Gebiedsontwikkeling Laarberg verkennen mogelijkheid bedrijfshotel

Ondernemers Bart Wopereis en Bas Hommelink van BINX Smartility verkennen momenteel de behoefte aan, en haalbaarheid van, een bedrijfshotel op bedrijventerrein Laarberg in Groenlo.

Have A Nice Day Festival komt naar Laarberg deze Hemelvaart

Dansen? Ook dát kan op Laarberg! Het Have A Nice Day Festival komt op Hemelvaartsdag naar Groenlo. Het Groot Hoornwerk op Laarberg wordt omgetoverd tot een walhalla voor house en techno liefhebbers.

GelrePost blijft groeien, door slimme keuzes en een beetje door corona

Van Lichtenvoorde verhuizen naar Laarberg is een hele stap, maar GelrePost heeft er hele goede redenen voor. Het bedrijf groeit de laatste jaren namelijk als kool. Door slimme keuzes te maken en door de flinke stijging in het aantal pakketbezorgingen in coronatijd. Dat laatste heeft GelrePost - als lokale DHL CityHub - geen windeieren gelegd, zo vertelt eigenaar Thorsten Beerten.

Bestemmingsplan uitbreiding Laarberg-Noord goedgekeurd door gemeenteraad

De gemeenteraad van Oost Gelre heeft ingestemd met het bestemmingsplan voor de uitbreiding van bedrijventerrein Laarberg Noord. "Dit is goed nieuws voor ambitieuze ondernemers en de regio. Er is behoefte aan meer ruimte voor bedrijven; dit besluit is gunstig voor het vestigingsklimaat van Oost Gelderland", aldus Joost Okkema van Gebiedsonderneming Laarberg.

Nieuwe showroom, werkplaats én groot magazijn voor aNivo

Laarberg heeft door haar ligging niet alleen voordelen voor bedrijven die veel met transport te maken hebben. Willie Vogteloo is eigenaar van aNivo, leverancier van zonweringen, gordijnen, buitendeuren en nog veel meer.

Ten Kate Vetten is al een eeuw circulair

Afval bestaat eigenlijk niet meer, zelfs niet als het gaat om dierlijke producten. Dat bewijst Ten Kate Vetten met hun ingenieuze manier om nuttige stoffen te winnen uit restproducten.

Vacature: Gebiedsonderneming Laarberg B.V. zoekt lid RvC uit Berkelland

In verband met het vertrek van een lid van de Raad van Commissarissen van de Gebiedsonderneming Laarberg B.V. is zij op zoek naar een kandidaat met economische binding met de gemeente Berkelland.

Gewild bij ondernemers: duurzaam bedrijventerrein Laarberg breidt uit

Het bruist op Laarberg. Op dit veelzijdige, regionale bedrijventerrein midden in de Achterhoek en vlakbij de Duitse grens vonden al veel ambitieuze bedrijven hun nieuwe vestigingsplek.

Flora en Fauna floreren op Laarberg

Bedrijventerrein Laarberg is een duurzaam en circulair bedrijventerrein dat niet alleen veel doet voor zijn ondernemers, maar ook voor de flora en fauna.

Bedrijventerrein Laarberg in Groenlo behaalt certificaat Keurmerk Veilig Ondernemen

Bedrijventerrein Laarberg in Groenlo heeft het certificaat in het kader van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) behaald.

WSi Techniek: ‘Dat onze ambitieuze medewerkers hier in de regio hun uitdaging kunnen vinden, doet veel’

WSi Techniek, een van de eerste ‘bewoners’ van bedrijventerrein Laarberg, koos voor Groenlo als centrale vestigingsplaats voor meerdere bedrijven.

Flexibiliteit en ondernemersgeest houden De Klok Dranken gezond

Eén van de eerste bedrijven die zich op Laarberg vestigden, is De Klok Dranken. Als dochteronderneming van Grolsch is deze drankengroothandel welbekend in de omgeving en met de vestiging in Groenlo valt er dan ook van alles op zijn plek.

Wanneer evenementenbranche weer losbarst, heeft Harmat Verhuur alle ruimte om te groeien

Sommige bedrijven op Laarberg hebben meer last van de coronamaatregelen dan andere. Harmat Verhuur heeft er absoluut veel last van.

Neetron Logistics sorteert voor op toekomstige uitbreiding

Logistiekbedrijf Neetron Logistics is de afgelopen jaren flink gegroeid. Deze stijgende lijn wil het bedrijf voortzetten op Laarberg.

Ten Damme breidt gestaag uit op Laarberg

Ten Damme levert houtvezel en zaagsel, maar ook stro en fourage, biomassa en houtpellets. Het is een circulair bedrijf dat restproducten van andere bedrijven omzet in waardevolle producten.

Nieuwe weg Panneman duurzaam aangelegd

Binnenkort is de Panneman open voor gebruik. Deze weg verbindt de Noord- en Zuidgang en is met een duurzaam asfaltmengels aangelegd.

Jury Circular Economy Award: ‘Laarberg zet heel lovenswaardige stappen’

Laarberg zat samen met InnoFase Duiven, Schiphol Trade Park en Werkspoorkwartier in Utrecht bij de laatste vier genomineerden voor de Circular Economy Award 2020.

“Om hoog in de Top 10 te blijven, moeten we blijven groeien. Dat kan op Laarberg.”

Klein Gunnewiek staat in de Top 10 van circulaire autodemontagebedrijven. Omdat schaalvergroting een must is om relevant te blijven, verhuist het familiebedrijf binnenkort naar een nóg groter perceel op bedrijventerrein Laarberg in Groenlo.

Duurzaamste schakelstation van Nederland

Liandon bouwt op Laarberg het duurzaamste schakelstation van Nederland. LIandon versnelt met dit schakelstation de ontwikkeling van duurzame stations.

Een van de modernste maakbedrijven van de Achterhoek

Met Mueller staat op Laarberg een van de modernste maakbedrijven van de Achterhoek. De bouw is een knappe samenwerking van de bouwer Heembouw, Mueller en installateur De Groot.

Lees meer

Joost Okkema – Directeur

Neem contact op

Heeft u vragen? Laat het ons weten: wij nemen graag contact met u op.