Ten Damme breidt gestaag uit op Laarberg

Ook al bestaat Ten Damme B.V. al 40 jaar, mede-eigenaar Henk ten Damme ziet het als een jong bedrijf: “Met drie broers hebben we het in 2012 overgenomen van onze vader. In 2014 hebben we een tegenslag gehad, want toen is ons bedrijf in Meddo afgebrand. Daardoor moesten we verhuizen. De keuze ging tussen Duitsland en Groenlo. Uiteindelijk werd het Laarberg, bedrijventerrein in Groenlo bij de Duitse grens. Dit is voor ons een perfecte locatie.”

Circulair ondernemen sinds 1979

Ten Damme levert houtvezel en zaagsel, maar ook stro en fourage, biomassa en houtpellets. Het is een circulair bedrijf dat restproducten van andere bedrijven omzet in waardevolle producten. Maar circulair ondernemen vereist ook ruimte. Het wagenpark groeide bijvoorbeeld mee met de werkzaamheden en klantenkring. Inmiddels rijden er namens Ten Damme 24 vrachtwagens naar klanten in binnen- en buitenland. Omdat er ook veel klanten in Duitsland te vinden zijn, hebben de eigenaren in 2014 ook de mogelijkheden onderzocht om zich daar te vestigen.

Toch maar niet in Duitsland bouwen

“In Duitsland was de grond veel goedkoper dan in Nederland en dat sprak ons natuurlijk wel aan,” vertelt Ten Damme. “Maar uiteindelijk was er een heel praktische reden om in eigen land te blijven en dat was de verzekering. In de kleine lettertjes stond namelijk dat zij niet zouden uitkeren als wij ons in het buitenland vestigden. Dus die keuze werd voor ons gemaakt: het werd Groenlo. Daarbij wil ik graag benadrukken dat we er geen spijt van hebben. We zitten op een mooie plek, direct aan de rotonde, dus we zitten zo op de N18. Toen we nog in Meddo gevestigd waren, moesten we eerst nog een kwartier rijden voor we op de grote weg zaten. Dit is veel beter.”

Doel: de eerste 25 jaar vooruit kunnen

Een voorwaarde die Ten Damme stelde bij de vestiging op Laarberg in 2015, was dat het bedrijf de eerste 25 jaar vooruit kan qua vierkante meters, voor de nodige groei. Het begon met drie hectare grond. De eerste groeifase is inmiddels ingezet, want het bedrijf bouwt momenteel aan een uitbreiding. Om dat mogelijk te maken moest Gebiedsonderneming Laarberg oplossingsgericht te werk gaan: vertelt Ten Damme: “Het perceel van Mueller was precies achter ons geplaatst, wat uitbreiding lastig maakte. Na overleg is er een doorsteek gemaakt en hebben wij twee hectare bijgekocht, waar we nu aan het bouwen zijn.” De nieuwbouw wordt een productiehal waar hout bewerkt gaat worden naar wens van de klant. Op termijn is het de bedoeling om de werkzaamheden die nu nog in het herbouwde pand in Meddo plaatsvinden, ook over te brengen naar Groenlo.

Levendig bedrijvenpark

Ten Damme was één van de bedrijven die zich al relatief vroeg vestigde op Laarberg en past ook heel goed in de duurzame propositie van Laarberg. Ruim vijf jaar is het bedrijvenpark nu haar thuisbasis. Ten Damme vindt het fijn dat het een levendig bedrijvenpark is: “Het loopt lekker door. Er komen steeds nieuwe bedrijven bij en we hebben onderling goed contact. Als we zaken kunnen doen met de buren dan proberen we dat zeker. We denken hier aan elkaar, dat is de oostelijke mentaliteit. De samenwerking met Gebiedsonderneming Laarberg is ook prima. Als wij met ideeën komen, dan wordt daarnaar geluisterd. Bovendien komen ze hun afspraken na.”

Deel dit op social media!

Meer nieuws

Informatieavond bestemmingsplan Laarberg Noord helaas afgelast

Het besluit van het kabinet om horecagelegenheden om 17.00 uur te sluiten, betekent helaas dat de informatieavond over het bestemmingsplan voor Laarberg Noord op 30 november a.s. niet door kan gaan.

Nieuwe showroom, werkplaats én groot magazijn voor aNivo

Laarberg heeft door haar ligging niet alleen voordelen voor bedrijven die veel met transport te maken hebben. Willie Vogteloo is eigenaar van aNivo, leverancier van zonweringen, gordijnen, buitendeuren en nog veel meer.

Ten Kate Vetten is al een eeuw circulair

Afval bestaat eigenlijk niet meer, zelfs niet als het gaat om dierlijke producten. Dat bewijst Ten Kate Vetten met hun ingenieuze manier om nuttige stoffen te winnen uit restproducten.

Vacature: Gebiedsonderneming Laarberg B.V. zoekt lid RvC uit Berkelland

In verband met het vertrek van een lid van de Raad van Commissarissen van de Gebiedsonderneming Laarberg B.V. is zij op zoek naar een kandidaat met economische binding met de gemeente Berkelland.

Gewild bij ondernemers: duurzaam bedrijventerrein Laarberg breidt uit

Het bruist op Laarberg. Op dit veelzijdige, regionale bedrijventerrein midden in de Achterhoek en vlakbij de Duitse grens vonden al veel ambitieuze bedrijven hun nieuwe vestigingsplek.

Flora en Fauna floreren op Laarberg

Bedrijventerrein Laarberg is een duurzaam en circulair bedrijventerrein dat niet alleen veel doet voor zijn ondernemers, maar ook voor de flora en fauna.

Bedrijventerrein Laarberg in Groenlo behaalt certificaat Keurmerk Veilig Ondernemen

Bedrijventerrein Laarberg in Groenlo heeft het certificaat in het kader van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) behaald.

WSi Techniek: ‘Dat onze ambitieuze medewerkers hier in de regio hun uitdaging kunnen vinden, doet veel’

WSi Techniek, een van de eerste ‘bewoners’ van bedrijventerrein Laarberg, koos voor Groenlo als centrale vestigingsplaats voor meerdere bedrijven.

Flexibiliteit en ondernemersgeest houden De Klok Dranken gezond

Eén van de eerste bedrijven die zich op Laarberg vestigden, is De Klok Dranken. Als dochteronderneming van Grolsch is deze drankengroothandel welbekend in de omgeving en met de vestiging in Groenlo valt er dan ook van alles op zijn plek.

Wanneer evenementenbranche weer losbarst, heeft Harmat Verhuur alle ruimte om te groeien

Sommige bedrijven op Laarberg hebben meer last van de coronamaatregelen dan andere. Harmat Verhuur heeft er absoluut veel last van.

Neetron Logistics sorteert voor op toekomstige uitbreiding

Logistiekbedrijf Neetron Logistics is de afgelopen jaren flink gegroeid. Deze stijgende lijn wil het bedrijf voortzetten op Laarberg.

Nieuwe weg Panneman duurzaam aangelegd

Binnenkort is de Panneman open voor gebruik. Deze weg verbindt de Noord- en Zuidgang en is met een duurzaam asfaltmengels aangelegd.

Jury Circular Economy Award: ‘Laarberg zet heel lovenswaardige stappen’

Laarberg zat samen met InnoFase Duiven, Schiphol Trade Park en Werkspoorkwartier in Utrecht bij de laatste vier genomineerden voor de Circular Economy Award 2020.

“Om hoog in de Top 10 te blijven, moeten we blijven groeien. Dat kan op Laarberg.”

Klein Gunnewiek staat in de Top 10 van circulaire autodemontagebedrijven. Omdat schaalvergroting een must is om relevant te blijven, verhuist het familiebedrijf binnenkort naar een nóg groter perceel op bedrijventerrein Laarberg in Groenlo.

Duurzaamste schakelstation van Nederland

Liandon bouwt op Laarberg het duurzaamste schakelstation van Nederland. LIandon versnelt met dit schakelstation de ontwikkeling van duurzame stations.

Een van de modernste maakbedrijven van de Achterhoek

Met Mueller staat op Laarberg een van de modernste maakbedrijven van de Achterhoek. De bouw is een knappe samenwerking van de bouwer Heembouw, Mueller en installateur De Groot.

Lees meer

Joost Okkema – Directeur

Neem contact op

Heeft u vragen? Laat het ons weten: wij nemen graag contact met u op.