Ten Damme breidt gestaag uit op Laarberg

Ook al bestaat Ten Damme B.V. al 40 jaar, mede-eigenaar Henk ten Damme ziet het als een jong bedrijf: “Met drie broers hebben we het in 2012 overgenomen van onze vader. In 2014 hebben we een tegenslag gehad, want toen is ons bedrijf in Meddo afgebrand. Daardoor moesten we verhuizen. De keuze ging tussen Duitsland en Groenlo. Uiteindelijk werd het Laarberg, bedrijventerrein in Groenlo bij de Duitse grens. Dit is voor ons een perfecte locatie.”

Circulair ondernemen sinds 1979

Ten Damme levert houtvezel en zaagsel, maar ook stro en fourage, biomassa en houtpellets. Het is een circulair bedrijf dat restproducten van andere bedrijven omzet in waardevolle producten. Maar circulair ondernemen vereist ook ruimte. Het wagenpark groeide bijvoorbeeld mee met de werkzaamheden en klantenkring. Inmiddels rijden er namens Ten Damme 24 vrachtwagens naar klanten in binnen- en buitenland. Omdat er ook veel klanten in Duitsland te vinden zijn, hebben de eigenaren in 2014 ook de mogelijkheden onderzocht om zich daar te vestigen.

Toch maar niet in Duitsland bouwen

“In Duitsland was de grond veel goedkoper dan in Nederland en dat sprak ons natuurlijk wel aan,” vertelt Ten Damme. “Maar uiteindelijk was er een heel praktische reden om in eigen land te blijven en dat was de verzekering. In de kleine lettertjes stond namelijk dat zij niet zouden uitkeren als wij ons in het buitenland vestigden. Dus die keuze werd voor ons gemaakt: het werd Groenlo. Daarbij wil ik graag benadrukken dat we er geen spijt van hebben. We zitten op een mooie plek, direct aan de rotonde, dus we zitten zo op de N18. Toen we nog in Meddo gevestigd waren, moesten we eerst nog een kwartier rijden voor we op de grote weg zaten. Dit is veel beter.”

Doel: de eerste 25 jaar vooruit kunnen

Een voorwaarde die Ten Damme stelde bij de vestiging op Laarberg in 2015, was dat het bedrijf de eerste 25 jaar vooruit kan qua vierkante meters, voor de nodige groei. Het begon met drie hectare grond. De eerste groeifase is inmiddels ingezet, want het bedrijf bouwt momenteel aan een uitbreiding. Om dat mogelijk te maken moest Gebiedsonderneming Laarberg oplossingsgericht te werk gaan: vertelt Ten Damme: “Het perceel van Mueller was precies achter ons geplaatst, wat uitbreiding lastig maakte. Na overleg is er een doorsteek gemaakt en hebben wij twee hectare bijgekocht, waar we nu aan het bouwen zijn.” De nieuwbouw wordt een productiehal waar hout bewerkt gaat worden naar wens van de klant. Op termijn is het de bedoeling om de werkzaamheden die nu nog in het herbouwde pand in Meddo plaatsvinden, ook over te brengen naar Groenlo.

Levendig bedrijvenpark

Ten Damme was één van de bedrijven die zich al relatief vroeg vestigde op Laarberg en past ook heel goed in de duurzame propositie van Laarberg. Ruim vijf jaar is het bedrijvenpark nu haar thuisbasis. Ten Damme vindt het fijn dat het een levendig bedrijvenpark is: “Het loopt lekker door. Er komen steeds nieuwe bedrijven bij en we hebben onderling goed contact. Als we zaken kunnen doen met de buren dan proberen we dat zeker. We denken hier aan elkaar, dat is de oostelijke mentaliteit. De samenwerking met Gebiedsonderneming Laarberg is ook prima. Als wij met ideeën komen, dan wordt daarnaar geluisterd. Bovendien komen ze hun afspraken na.”

Deel dit op social media!

Joost Okkema – Directeur

Neem contact op

Heeft u vragen? Laat het ons weten: wij nemen graag contact met u op.