Jury Circular Economy Award: ‘Laarberg zet heel lovenswaardige stappen’

Laarberg zat samen met InnoFase Duiven, Schiphol Trade Park en Werkspoorkwartier in Utrecht bij de laatste vier genomineerden voor de Circular Economy Award 2020. In een webinar, georganiseerd door vakblad BT, kreeg elk industriepark de kans om haar resultaten en progressie op het gebied van de circulaire economie te tonen. Laarberg kreeg lovende kritieken. De jury besloot uiteindelijk dat Innofase in Duiven de award in ontvangst mocht nemen.

Ondanks dat Laarberg de award niet won, was de jury zeer te spreken over het verhaal van Laarberg en dan met name hoe zij de kennis van het Achterhoekse midden- en kleinbedrijf inzet voor het bedrijventerrein. De jury loofde tevens de landschappelijke inpassing: “Hoe je een nieuw bedrijventerrein toch op een hele mooie manier onderdeel maakt van de omgeving. Laarberg zet daar echt lovenswaardige stappen in”, aldus de jury.

Circulair ondernemen op Laarberg

Laarberg telt tal van ondernemingen die bezig zijn met circulair ondernemen. Ten Damme verwerkt bijvoorbeeld reststoffen uit de houtindustrie en Klein Gunnewiek houdt zich bezig met de demontage en recycling van schadeauto’s. Deze en de andere circulaire ondernemingen staan aan de basis van deze nominatie voor de Circulair Economy Award.

Laarberg is daarnaast bezig met eigen energieopwekking. Voorbeeld daarvan is het zonnepark in het noorden van het bedrijventerrein en er volgen meer ontwikkelingen op dit gebied. Daarnaast zorgt Laarberg dat er zo veel mogelijk gebruikte bouwmaterialen worden hergebruikt, zoals bij de nieuwe weg tussen de Noord- en Zuidgang.

Verder ligt Laarberg in een natuurrijke omgeving en de bedrijvigheid kan zorgen voor nadelige effecten op de natuur. Laarberg gaat zorgvuldig om met de natuur en besteed daar veel aandacht aan rond en op het bedrijventerrein.  Dat doen ze door natuurmitigatie maatregelen, aanplant van veel groen en bomen en het creëren van ruimte voor waterberging. Dit resulteert in een positief effect op de biodiversiteit en klimaat adaptatie.

Over de Circular Economy Award

De Circular Economy Award werd dit jaar voor de vierde keer georganiseerd. Het doel is om een pluim te geven aan werklocaties die het beste uitvoering geven aan circulaire ambities en hier nadrukkelijk de samenleving, inclusief het bedrijfsleven, bij betrekken. Tijdens het webinar op 25 november toonden de locaties hun resultaten en lichtten ze toe hoe zij hun circulaire doelstellingen behalen. De jury, bestaande uit juryvoorzitter Cees-Jan Pen (Fontys), Guus Mulder (TNO), Jan-Willem Kanters (Cirkellab), Wouter van den Wildenberg (Fakton), Ron de Gruyter (SKBNOost NL) en Guido Braam (Buildings That Matter), beoordeelde vervolgens welk terrein de afgelopen jaren de meeste progressie maakte.

Deel dit op social media!

Meer nieuws

Gewild bij ondernemers: duurzaam bedrijventerrein Laarberg breidt uit

Het bruist op Laarberg. Op dit veelzijdige, regionale bedrijventerrein midden in de Achterhoek en vlakbij de Duitse grens vonden al veel ambitieuze bedrijven hun nieuwe vestigingsplek.

Flora en Fauna floreren op Laarberg

Bedrijventerrein Laarberg is een duurzaam en circulair bedrijventerrein dat niet alleen veel doet voor zijn ondernemers, maar ook voor de flora en fauna.

Bedrijventerrein Laarberg in Groenlo behaalt certificaat Keurmerk Veilig Ondernemen

Bedrijventerrein Laarberg in Groenlo heeft het certificaat in het kader van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) behaald.

WSi Techniek: ‘Dat onze ambitieuze medewerkers hier in de regio hun uitdaging kunnen vinden, doet veel’

WSi Techniek, een van de eerste ‘bewoners’ van bedrijventerrein Laarberg, koos voor Groenlo als centrale vestigingsplaats voor meerdere bedrijven.

Flexibiliteit en ondernemersgeest houden De Klok Dranken gezond

Eén van de eerste bedrijven die zich op Laarberg vestigden, is De Klok Dranken. Als dochteronderneming van Grolsch is deze drankengroothandel welbekend in de omgeving en met de vestiging in Groenlo valt er dan ook van alles op zijn plek.

Wanneer evenementenbranche weer losbarst, heeft Harmat Verhuur alle ruimte om te groeien

Sommige bedrijven op Laarberg hebben meer last van de coronamaatregelen dan andere. Harmat Verhuur heeft er absoluut veel last van.

Neetron Logistics sorteert voor op toekomstige uitbreiding

Logistiekbedrijf Neetron Logistics is de afgelopen jaren flink gegroeid. Deze stijgende lijn wil het bedrijf voortzetten op Laarberg.

Vragen en antwoorden over de ‘mestvergister’ op Laarberg

Vragen en antwoorden over de ‘mestvergister’ op Laarberg. Windvision geeft zelf antwoorden op vragen waar nog onduidelijkheid over kan zijn.

Ten Damme breidt gestaag uit op Laarberg

Ten Damme levert houtvezel en zaagsel, maar ook stro en fourage, biomassa en houtpellets. Het is een circulair bedrijf dat restproducten van andere bedrijven omzet in waardevolle producten.

Nieuwe weg Panneman duurzaam aangelegd

Binnenkort is de Panneman open voor gebruik. Deze weg verbindt de Noord- en Zuidgang en is met een duurzaam asfaltmengels aangelegd.

“Om hoog in de Top 10 te blijven, moeten we blijven groeien. Dat kan op Laarberg.”

Klein Gunnewiek staat in de Top 10 van circulaire autodemontagebedrijven. Omdat schaalvergroting een must is om relevant te blijven, verhuist het familiebedrijf binnenkort naar een nóg groter perceel op bedrijventerrein Laarberg in Groenlo.

Duurzaamste schakelstation van Nederland

Liandon bouwt op Laarberg het duurzaamste schakelstation van Nederland. LIandon versnelt met dit schakelstation de ontwikkeling van duurzame stations.

Een van de modernste maakbedrijven van de Achterhoek

Met Mueller staat op Laarberg een van de modernste maakbedrijven van de Achterhoek. De bouw is een knappe samenwerking van de bouwer Heembouw, Mueller en installateur De Groot.

Lees meer

Joost Okkema – Directeur

Neem contact op

Heeft u vragen? Laat het ons weten: wij nemen graag contact met u op.