Jury Circular Economy Award: ‘Laarberg zet heel lovenswaardige stappen’

Laarberg zat samen met InnoFase Duiven, Schiphol Trade Park en Werkspoorkwartier in Utrecht bij de laatste vier genomineerden voor de Circular Economy Award 2020. In een webinar, georganiseerd door vakblad BT, kreeg elk industriepark de kans om haar resultaten en progressie op het gebied van de circulaire economie te tonen. Laarberg kreeg lovende kritieken. De jury besloot uiteindelijk dat Innofase in Duiven de award in ontvangst mocht nemen.

Ondanks dat Laarberg de award niet won, was de jury zeer te spreken over het verhaal van Laarberg en dan met name hoe zij de kennis van het Achterhoekse midden- en kleinbedrijf inzet voor het bedrijventerrein. De jury loofde tevens de landschappelijke inpassing: “Hoe je een nieuw bedrijventerrein toch op een hele mooie manier onderdeel maakt van de omgeving. Laarberg zet daar echt lovenswaardige stappen in”, aldus de jury.

Circulair ondernemen op Laarberg

Laarberg telt tal van ondernemingen die bezig zijn met circulair ondernemen. Ten Damme verwerkt bijvoorbeeld reststoffen uit de houtindustrie en Klein Gunnewiek houdt zich bezig met de demontage en recycling van schadeauto’s. Deze en de andere circulaire ondernemingen staan aan de basis van deze nominatie voor de Circulair Economy Award.

Laarberg is daarnaast bezig met eigen energieopwekking. Voorbeeld daarvan is het zonnepark in het noorden van het bedrijventerrein en er volgen meer ontwikkelingen op dit gebied. Daarnaast zorgt Laarberg dat er zo veel mogelijk gebruikte bouwmaterialen worden hergebruikt, zoals bij de nieuwe weg tussen de Noord- en Zuidgang.

Verder ligt Laarberg in een natuurrijke omgeving en de bedrijvigheid kan zorgen voor nadelige effecten op de natuur. Laarberg gaat zorgvuldig om met de natuur en besteed daar veel aandacht aan rond en op het bedrijventerrein.  Dat doen ze door natuurmitigatie maatregelen, aanplant van veel groen en bomen en het creëren van ruimte voor waterberging. Dit resulteert in een positief effect op de biodiversiteit en klimaat adaptatie.

Over de Circular Economy Award

De Circular Economy Award werd dit jaar voor de vierde keer georganiseerd. Het doel is om een pluim te geven aan werklocaties die het beste uitvoering geven aan circulaire ambities en hier nadrukkelijk de samenleving, inclusief het bedrijfsleven, bij betrekken. Tijdens het webinar op 25 november toonden de locaties hun resultaten en lichtten ze toe hoe zij hun circulaire doelstellingen behalen. De jury, bestaande uit juryvoorzitter Cees-Jan Pen (Fontys), Guus Mulder (TNO), Jan-Willem Kanters (Cirkellab), Wouter van den Wildenberg (Fakton), Ron de Gruyter (SKBNOost NL) en Guido Braam (Buildings That Matter), beoordeelde vervolgens welk terrein de afgelopen jaren de meeste progressie maakte.

Deel dit op social media!

Joost Okkema – Directeur

Neem contact op

Heeft u vragen? Laat het ons weten: wij nemen graag contact met u op.